Kjartan Skjelde promoterer Stavanger som matby - i Canada. (Foto: Inger Johanne Stenberg)
Kjartan Skjelde promoterer Stavanger som matby - i Canada. (Foto: Inger Johanne Stenberg)

Skjelde promoterer Stavanger i Canada

Kokken Kjartan Skjelde tar over restaurantkjøkkenet til Chez Victoire i Montreal to kvelder på rad denne helgen – for å vise frem hva Stavanger kan by på som matdestinasjon.

Publisert
Kjartan Skjelde sammen med kjøkkensjef på Chez Victoire, Alexander Gosselin. (Foto: Inger Johanne Stenberg)
Kjartan Skjelde sammen med kjøkkensjef på Chez Victoire, Alexander Gosselin. (Foto: Inger Johanne Stenberg)

Denne saken er skrevet av Inger Johanne Stenberg

– Da jeg fikk velge hvilket land og hvilken kokk jeg vill ha i kjøkkenet mitt, så ble det Norge, fordi jeg har så lyst til å reise dit, sier kjøkkensjef på Chez Victoire, Alexander Gosselin.

Vinterfestivalen Montreal en Luminere

Den canadiske kokken lovpriser Norge og Kjartan Skjelde, og åpnet villig opp kjøkkenet sitt for å vise frem nordiske smaker med lokale råvarer i forbindelse med vinterfestivalen Montreal en Luminere.

– Det er utrolig gøy å kunne ta med stilen hjemmefra og bruke lokale råvarer, sier Skjelde, mens han legger opp kveldens retter.

– Det er trangt, men spennende å jobbe i et nytt kjøkken noen dager, forteller kokken som har latt jetlag være jetlag, og heller fokusert på at maten skal være av topp kvalitet.

Matnettverket Delice

Det er i forbindelse med at matnettverket Délice Network skal samles i Montreal under vinterfestivalen, at stavangerkokken har fått ta med seg en femretters meny over Atlanteren.

Kjartan Skjelde serverte blant annet lokal tunfisktartar med pepperrot. (Foto: Inger Johanne Stenberg)
Kjartan Skjelde serverte blant annet lokal tunfisktartar med pepperrot. (Foto: Inger Johanne Stenberg)

Stavanger er eneste norske by som er med i nettverket, og tidligere har Skjelde hatt flere av kokkene fra de andre 21 byene på besøk i sin restaurant Tango i Stavanger. Målet er at kokkene skal utveksle erfaringer og bidra til at byene skal være attraktive matdestinasjoner.

– Det er utrolig fint å møtes og dele erfaringer. Og det er et eksempel på noe som fungerer veldig bra, sier Skjelde.

Nok en stjerne til Stavanger

Når i tillegg Stavanger denne uken fikk en ny Michelin-stjerne er det lett å snakke varmt om hva byen kan by på at kulinariske høydepunkter.

– Det er så utrolig bra, og så viktig for Stavanger som matby, sier Skjelde, som villig har fortalt canadierne om hva som skjer i Stavanger.

– Det han fortalte, er utrolig spennende. Jeg får bare mer og mer lyst til å reise til Norge og Stavanger, sier vertskokken Gosselin.

For Stavanger og området rundt, byr den økte matoppmerksomheten på store muligheter for næringslivet og reiselivet. Det tror «Greater Stavanger» som leder styringsgruppen bak Delice-nettverket.

Viktig for Stavanger-regionen

Røkt andebryst med beter, valnøttmajones og trøffel. (Foto: Inger Johanne Stenberg)
Røkt andebryst med beter, valnøttmajones og trøffel. (Foto: Inger Johanne Stenberg)

– Det internasjonale matnettverket Délice Network har spilt en viktig rolle for regionen til å bygge strategiske internasjonale allianser innenfor matnæringen. Økt matturisme vil kunne bidra til flere arbeidsplasser og økt verdiskapning i regionen, sier administrerende direktør i Greater Stavanger, Kristin Reitan Husebø.

For Skjelde betyr gjestespillet i Montreal nye erfaringer, og nye bekjentskaper. Og selv om Stavanger er blant de små i matnettverket Délice Network , så kan slike kokkemøter bety mye for matinteresserte både i Stavanger og i Montreal.

– De andre byene og regionene er ofte større enn oss, men vi ser at Stavanger og Stavanger-regionen legger ned et godt arbeid og er langt fremme i å ha fokus på gode råvarer, matopplevelsene og de fantastiske folkene som lager og presenterer maten, for å trekke tilreisende, sier Elisabeth Saupstad i Region Stavanger.

Og for å få kanadierne til å bli oppmerksomme på hva norsk mat kan være, har Skjelde blant annet funnet frem tunfisk, kamskjell og kveite. Og han inviterer mer enn gjerne Alexander Gosselin til kjøkkenet på Tango i Stavanger.

Dette sto på menyen

Lokal tunfisktartar med pepperrot

Kamskjell med erter og skalldyrskum

Kveite med langtidsbakt sellerirot og smørsaus med fermentert sellerirot

Røkt andebryst med beter, valnøttmajones og trøffel

Luftig gresskarkake med hvitsjokolade og salt mandeldryss (se oppskrift under)

Oppskrift på hvit sjokoladeparfait med luftig gresskarkake

Parfait:

50 gram sukker

5 eggeplommer

1 plate gelatin - bløtlegg

1,5 dl fløte

50 g hvit sjokolade+25 g fløte

Fremgangsmåte: Sukkeret smeltes sammen med 0,4 dl vann. Det skal komme opp i en temperatur på 121 grader, Bruke helst sukkertermometer for å få det riktig. Pisk eggeplommer mens du heller den varme sukkerblandingen sakte oppi. Vend inn den bløtlagte gelatinen. La den komme ned i romtemperatur. Smelt den hvite sjokoladen sammen med 25 g fløte. Pisk 1,5 dl fløte til den har myke topper og bland den sammen med sjokoladeblandingen. Bland deretter alt sammen og ha i runde former før du setter den i fryseren.

Luftig gresskarkake

250 g olje (halvparten oliven-, halvparten gresskarkjerneolje)

250 g eggeplommer

4 dl vann

666 g hvetemel

666 g sukker

2 g bakepulver

Litt salt

400 g eggehvite

Fremgangsmåte: Pisk alle ingrediensene godt sammen. Finn frem fire pappkopper. Ha hele blandingen i en spumaflaske og fyll på med en gasspatron. Fordel deretter blandingen i de fire pappkoppene og sett de i mikrobølgeovnen en og en i fem minutter på full styrke. Når dette skal serveres, legger du parfaiten i bunnen av en tallerken. Smuldre deretter kaken i litt store biter over. Topp med nøttekrokan (gjerne med litt havsalt) og noen friske bær. Solbær passer veldig godt.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS