Bjørn B Jacobsen. (Foto: DestinasjonsKirurgene)

Savner næringsmessig rimelighet i regjeringens tiltakspakke

«Se opp for dørene, dørene lukkes», er kjenningsmelodien for T-banen i Oslo. Når har det dessverre blitt kjenningen for besøksnæringen; hotellene, restaurantene og hele kulturlivet, som har fått døra midt i fleisen. Igjen! Rimelighet, fornuft, logikk?

Publisert

– Over 500 i Møre og Romsdal har fått permitteringsvarsel i desember viser ferske tall fra NAV i dag fredag, og jeg vil tro permitteringene renner inn til NAV også ellers rundt om i landet, parallelt med at garvede bedriftsledere gråter oppgitt på Dagsrevyen, sier Bjørn B Jacobsen i DestinasjonsKirurgene. Han er en av landets mest erfarne strategirådgivere for besøksindustrien.

– Smittesituasjonen er alvorlig. Ingen er uenige i at tiltak måtte komme. Men, så var det dette med rimelighet, som statsministeren og statsrådene ofte snakker om, at det må være rimelighet i tiltakene. Så hvorfor er det ikke nettopp det, rimelighet og fornuft, som gjør at tiltakene blir pedagogisk enkle både å forstå og akseptere? sier han.

Les også: Dyster stemning i horecabransjen

– Vanskelig å forstå

Fornuft? (Foto DestinasjonsKirurgene)

– Jeg skulle vært på konsert med Bugge Wesseltoft i Nøtterøy Kulturhus 21. desember, der alt lå til rette for 200 hoder i salen, med god avstand mellom stolene og godt smittevern. Denne opplevelsen er kansellert, i likhet med resten av kulturarrangementene i desember. I stedet fikk jeg den langt mer tvilsomme opplevelsen det var å sitte 5,5 timer som sild i tønne på et smekkfullt SAS-fly sist onsdag. Alle satt skulder ved skulder, tre og tre på seteradene, kort avstand også til personen både foran og bak, og med omtrentlig munnbindbruk, fortsetter Jacobsen.

– Dette, Jonas Gahr Støre, er hendelser som gjør at resonnementene du og statsrådene torgfører om rimelighet, om smittevern, om å begrense menneskelig kontakt, ikke bare blir pedagogisk vanskelig å forstå, men skaper kvalifisert grobunn for å si at hvis tiltakene skal fungere, skal oppleves fornuftige, må de være konsistente, gjelde alle bransjer, alle arenaer der folk stimler sammen, og de må oppleves som hensikten skal og bør være, nemlig at vi alle skal bære et kollektivt ansvar.

Les også: Store horecaaktører permitterer tusenvis

– Urimelig

– At ikke kona og jeg skal kunne gå på Bugge-konserten, og kunne ta en rolig middag med et glass vin på én av Tønsbergs mange fine restauranter etterpå, oppleves ikke bare urimelig. Det er urimelig! Ikke fordi vi er rystet eller gråter, men fordi dette illustrere virkeligheten som skaper frustrasjon og forbannelse for mange, som virkelig sliter, sier Jacobsen, og fortsetter:

– Hvem er det i regjeringen som har så dårlige erfaringer, at et restaurantbesøk med god mat og et glass vin eller en kald pils, utarter seg til rene russefesten? For her glimrer logikken med sitt fravær. At julebord der alkoholen flyter og folk danser på bordene resultater i smitte, det skjønner vi. Men, de fleste av oss går ikke på restaurant for å sette tennene i tapeten.

Les også: En hotell-leders innsigelser

– Ingen fornuft

– Når man ikke kan ta en rolig middag med et glass vin eller en pils i restauranter med godt smittevern, samtidig som det er helt ok at vi stimler sammen på kjøpesentere og i butikker, eller sitter sild i tønne i en lukket flykabin, forsvinner rimeligheten og fornuften.

– At regjeringen kommer med økonomiske tiltak nå er bra. Så får vi se hvor godt de treffer, og ikke minst hvilke konsekvenser det får for besøksnæringa og kulturlivet, både økonomisk og bemanningsmessig. For, det er en åpenbart fare at her forsvinner kompetente hoder som verken har råd eller ork til å jobbe i en bransje som gang på gang utsettes for så sterke påkjenninger.

Hjerteskjærende

– Uansett vil ikke tiltakene veie opp for omsetningstapene kulturlivet og ikke minst hotell- og restaurantbransjen har i denne perioden før jul, som for veldig mange representerer ukene som skal gjøre årsregnskapene til trivelig lesing.

– Det var hjerteskjærende å se Morten Buvik, daglig leder i Lydteamet i Bodø, som brøt sammen i gråt på Dagsrevyen, fordi han må legge ned hele driften, etter 30 år som en viktig og sentral sceneteknisk leverandør i Bodø og hele Nord-Norge. Selskapet hadde en omsetning på 21 millioner i 2019, som ble Covid-barbert til 7,5 millioner i 2020. En nedleggelse som vil ramme store festivaler og mange kulturarrangører i nord.

– Til Avisa Nordland, sier Bodøs AP-ordfører Ida Pinnerød, at det nærmest er blitt en «risikosport» å arbeide innen kultur og produksjon. For en by som skal være kulturhovedstad om to år, er det selvsagt ekstra stor bekymring, skriver ordføreren til helse og omsorgsdepartementet, statsministerens kontor og kulturdepartementet.

Les også: Skuffet over regjeringens støtteordninger

Iskald og ubehagelig virkelighet

– Jeg er redd dette er begynnelsen på en iskald og ubehagelig virkelighet, som hvis ikke regjeringen rykker ut med full styrke nå, vil få uanede konsekvenser for kulturlivet og hele besøksindustrien.

– Dette er det viktig at Støre og statsrådene for både kultur- og næringsdepartementet ikke bare tar innover seg, men virkelig gjøre noe med, umiddelbart! Bakteppet er at vi over år har savnet kunnskap, kompetanse, forståelse og handling fra de ulike regjeringene i moderne tid, for reiselivet, for hele sfæren av besøks- og opplevelsesindustrien. Støre-regjeringen har uttalte ambisjoner også her. Nå er det tid for leveranse. Leveranse så det monner, understreker Bjørn B Jacobsen i DestinasjonsKirurgene, med lang erfaring både som strategirådgiver for reiselivsindustrien, og som ansvarlig produsent for mange store kulturarrangementer og events oppigjennom årene, helt fra legendariske Ragnarock på 70-tallet, til åpningen av den nye Operaen i Bjørvika.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS