
Skuffet over regjeringens støtteordninger
NHO Reiseliv - og de aller fleste i horecabransjen, er skuffet over de støtteordningene som regjeringen presenterte i dag.
– Dette er et ekstra slag i magen etter gårsdagens nyheter om full skjenkestopp i hele landet som i realiteten betyr nedstengning av store deler av reiselivsnæringen, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.
Se støtteordningene i egen ramme nederst i saken
Gode bedrifter straffes
– Kompensasjonsordningen gis ikke til bedrifter som har et overskudd i løpet av året. Det betyr at restauranter, hoteller og uteliv som har vært tøffe med kostnadene frem mot sommeren, og som har jobbet beinhardt med å reise seg igjen, skape aktivitet, og som klarte å tjene penger i de gode sommermånedene slik at de hadde et lite overskudd ved utgangen av november, sitter med hele tapet selv i desember. Dette er et ekstra slag i magen etter gårsdagens nyheter om full skjenkestopp i hele landet som i realiteten betyr nedstengning av servering og utelivsbransjen, sier Kristin Krohn Devold.
– Mange har klart å skaffe seg et lite overskudd fordi de vet at underskudd betyr at de risikerer å bli slått konkurs. De straffes ved at de ikke får kompensasjon, fortsetter Krohn Devold.
Hun reagerer også sterkt på at kompensasjonsordningen kun dekker november og desember:
– Smittetiltakene varer imidlertid til godt ut i januar, noe som betyr at den verste perioden for rammede bedrifter ikke dekkes. Det er ikke godt nok. Vi registrerer at ordningene forlenges til over nyttår for andre grupper. Det er bare næringslivet som får en stopp ved nyttår, fortsetter NHO Reiseliv-direktøren.
– Vet fortsatt ingen ting om hva slags lønnsstøtte vi får
– Vi vet ingen ting om hva slags lønnsstøtteording vi får. Det er den ordningen de store byhotellene og restaurantene har bedt om for å slippe å permittere. Videre må antall lønnspliktige dager reduseres til 5 dager. De aller fleste tvinges til å permittere nå på grunn av skjenkestoppen som har revet bort næringsgrunnlaget til hele servering- og utelivsbransjen, sier Krohn Devold.
Frykter de store kjedehotellene med mange reiselivsansatte faller utenfor
– Taket på kompensasjonsordningen gjør kanskje at alle de store byhotellene faller utenfor ordningen hvis ikke taket heves tilstrekkelig. Regjeringen svikter de ansatte i kjedehotellene i byene, som utgjør svært mange av reiselivets ansatte. Disse ansatte er like viktige som de ansatte i små og mellomstore bedrifter, sier Krohn Devold.
Videre er NHO Reiseliv-direktøren bekymret for de historiske hotellene:
– De historiske hotellene og andre bedrifter med stor bygningsmasse som de eier selv risikerer å ikke kunne ta ut utbytte for å betale formueskatten. Formueskatten må betales selv om man går med underskudd, sier Krohn Devold.
Les enda mer på NHOReiseliv.no