Foto: NHO Reiseliv

Skuffet over regjeringens støtteordninger

NHO Reiseliv - og de aller fleste i horecabransjen, er skuffet over de støtteordningene som regjeringen presenterte i dag.

Publisert

– Dette er et ekstra slag i magen etter gårsdagens nyheter om full skjenkestopp i hele landet som i realiteten betyr nedstengning av store deler av reiselivsnæringen, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Se støtteordningene i egen ramme nederst i saken

Gode bedrifter straffes

– Kompensasjonsordningen gis ikke til bedrifter som har et overskudd i løpet av året. Det betyr at restauranter, hoteller og uteliv som har vært tøffe med kostnadene frem mot sommeren, og som har jobbet beinhardt med å reise seg igjen, skape aktivitet, og som klarte å tjene penger i de gode sommermånedene slik at de hadde et lite overskudd ved utgangen av november, sitter med hele tapet selv i desember. Dette er et ekstra slag i magen etter gårsdagens nyheter om full skjenkestopp i hele landet som i realiteten betyr nedstengning av servering og utelivsbransjen, sier Kristin Krohn Devold.

– Mange har klart å skaffe seg et lite overskudd fordi de vet at underskudd betyr at de risikerer å bli slått konkurs. De straffes ved at de ikke får kompensasjon, fortsetter Krohn Devold.

Hun reagerer også sterkt på at kompensasjonsordningen kun dekker november og desember:

– Smittetiltakene varer imidlertid til godt ut i januar, noe som betyr at den verste perioden for rammede bedrifter ikke dekkes. Det er ikke godt nok. Vi registrerer at ordningene forlenges til over nyttår for andre grupper. Det er bare næringslivet som får en stopp ved nyttår, fortsetter NHO Reiseliv-direktøren.

– Vet fortsatt ingen ting om hva slags lønnsstøtte vi får

– Vi vet ingen ting om hva slags lønnsstøtteording vi får. Det er den ordningen de store byhotellene og restaurantene har bedt om for å slippe å permittere. Videre må antall lønnspliktige dager reduseres til 5 dager. De aller fleste tvinges til å permittere nå på grunn av skjenkestoppen som har revet bort næringsgrunnlaget til hele servering- og utelivsbransjen, sier Krohn Devold.

Frykter de store kjedehotellene med mange reiselivsansatte faller utenfor

– Taket på kompensasjonsordningen gjør kanskje at alle de store byhotellene faller utenfor ordningen hvis ikke taket heves tilstrekkelig. Regjeringen svikter de ansatte i kjedehotellene i byene, som utgjør svært mange av reiselivets ansatte. Disse ansatte er like viktige som de ansatte i små og mellomstore bedrifter, sier Krohn Devold.

Videre er NHO Reiseliv-direktøren bekymret for de historiske hotellene:

– De historiske hotellene og andre bedrifter med stor bygningsmasse som de eier selv risikerer å ikke kunne ta ut utbytte for å betale formueskatten. Formueskatten må betales selv om man går med underskudd, sier Krohn Devold.

Dette er støtteordningene regjeringen la frem 14. desember

Detaljene om støtteordningene er foreløpig ikke presentert, men dette vet vi etter pressekonferansen 14. desember

  • Nasjonal kompensasjonsordning gjeninnføres: Terskelen inn er minimum 30 % svikt i omsetning og maksbeløpet pr utbetaling senkes fra 20 til 15 millioner. Regjeringen vil begrense muligheten for støttemottakerne til å ta utbytte og bedrifter som går med overskudd, må betale tilbake støtten. Man søker om støtte i etterkant slik som tidligere runder. Ordningen er foreløpig kun utvidet til november og desember 2021, men vil kunne utvides videre. Det ble nevnt på pressekonferansen at madstaket for ordningen totalt skulle økes, men dette ble ikke spesifisert.
  • Lønnsstøtte: Rammene for lønnsstøtteordning for å hindre permitteringer kommer mest sannsynlig i løpet av denne uken
  • Utsette skatter og avgifter: Regjeringen vil vurdere mulighet for å gjøre det enklere å utsette skatter og avgifter
  • Statsgarantert lån: Det vil igjen bli mulig å søkestatsgarantert lån
  • Støtte til store publikumsåpne arrangementer: Store publikumsåpne arrangementer som ikke kan gjennomføres kan få støtte for 60 % av det faktiske underskuddet. Regjeringen vurderer også om dette skal gjelde lukkede arrangementer for å komme eventbransjen i møte.
  • Kommunal kompensasjonsordning: Ny runde kommunal kompensasjonsordning på 1,2 mrd.
  • Lærlinger som blir permittert nå vil kunne få dagpenger frem til 1. mars 2022
  • Forhøyede dagpengesatspå 80 % inntil 3G frem til 1. mars 2022
  • Perioden medfritak fra lønnsplikt under permittering blir forlenget slik at permitterte beholder dagpengene ved permittering ut over 1. januar. NB! Dette gjelder de som allerede har vært permittert en stund.
  • Koronarelatert sykefravær: Staten dekker utgiftene ved koronarelatert sykefravær fra og med dag 6.

Les enda mer på NHOReiseliv.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS