– Det er for jævlig. Nå er vi stengt til 14. januar. Jeg tror vel det blir litt lenger, sier Eirik Strøm Lillebø, som er delaktig i Oslo-restaurantene Gamle Raadhus, Vaaghals og Code. (Foto: Ringnes)

Dyster stemning i horecabransjen

Igjen står utelivet i en akutt krise som følge av myndighetspålagte smitteverntiltak. Det som skulle bli tidenes julebordsesong ender opp med bråstans og et ras av permitteringer.

Publisert

Igjen blir bransjen møtt med manglende forutsigbarhet og mangelfulle kompensasjonstiltak. Partene i arbeidslivet og bransjeorganisasjonene jobber for fullt for å gi bransjen nødvendige avklaringer i den akutte krisen, som så langt oppsummeres med «for lite og for sent».

Samtidig forsterkes behovet for å legge en plan for tiden etter krisen. Det må mobiliseres bredt for å sikre at folk forblir i bransjen gjennom krisen – og at vi fortsetter å tiltrekke oss flinke folk til utelivet.

Fra eufori til dyster stemning

Frida Andersen. (Foto: Ringnes)

Frida Andersen jobber til daglig som bartender og driftsassistent på konsertbaren Blå, og deltidsansatt i bookingavdelingen på utestedet Internasjonalen.

Hun forteller at tre runder med stans og permitteringer påvirker selvtilliten og troen på framtiden i bransjen.

Hun sto skulder til skulder med sine kollegaer og fulgte regjeringens pressekonferanse da de annonserte nasjonal skjenkestopp. Det som i løpet av høsten har vært en eufori av gjenåpningsglede blant ansatte og gjester fikk en brutal bråstopp.

– Det er for jævlig

Eirik Strøm Lillebø er eier og driver Gamle Raadhus, Vaaghals og Code i Oslo. For 14 dager siden gjestet han Utetime (podkast fra Ringnes), og snakket om tidenes julebordsesong.

Nå må han sende folkene sine hjem til jul med et permitteringsvarsel og usikkerhet.

Les også: Store horecaaktører permitterer tusenvis

– Det er for jævlig. Nå er vi stengt til 14. januar. Jeg tror vel det blir litt lenger. Jeg er livredd for at flere skal finne seg noe annet, selv om jeg forstår det. Jeg kan ikke tilby dem en trygg, sikker jobb – noe som har vært vårt mantra, sier han fortvilet.

Smitteverntiltak og kompensasjonstiltak må komme samtidig

Stian Sigurdsen. (Foto: Ringnes)

Stian Sigurdsen fra Virke deler frustrasjonen til bransjen. Han er klar på at det er ingen unnskyldning at kompensasjonstiltakene ikke var klare da smitteverntiltakene ble presentert.

– Det burde vært løst. Det har gått to år. Det store problemet er at vi har to ulike former for tiltak. Smittevernstiltakene som kommer en dag – og så må vi vente på avklaringer rundt kompensasjonstiltakene. Virke jobber nå for å sikre bransjen en nødvendig avklaring rundt innholdet i kompensasjonstiltakene.

Behov for bred mobilisering for å sikre oss tilgang til flinke folk

Den akutte krisen handler om å trygge inntektsgrunnlaget til ansatte i bransjen. Det er en forutsetning for å beholde flinke folk gjennom krisen.

Samtidig forsterkes behovet for å legge en plan for tiden etter krisen. Allerede i pandemiens første fase uttrykte bransjen bekymring for bemanningssituasjonen. Det må mobiliseres bredt for å sikre at folk forblir i bransjen gjennom krisen – og at vi fortsetter å tiltrekke oss flinke folk til utelivet.

– Vi har et fantastisk utgangspunkt å bygge videre på i Norge, som før pandemien har etablert oss som et trekkplaster for de som søker matopplevelser, sier Eirik S. Lillebø.

For å sikre at vi fortsetter å tiltrekke oss flinke folk må bransjen stå sammen. Her trenger vi drahjelp fra både myndigheter og partene i arbeidslivet. Dette er et tema vi skal snakke mer om i kommende episoder. Ikke faen om vi skal la oss knekke.

Utetime-episoden (podkast fra Ringnes) kan lastes ned på Spotify, Apple eller Google.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS