Juleviner til Stortorvet Gjestgiveris julemeny

Få steder står tradisjoner sterkere enn på Stortorvets Gjestgiveri. Hva slags viner serveres til julematen på det ærverdige serveringsstedet?

Publisert

Lokalisert på Grensen i Oslo sentrum har det i over 300 år blitt servert rykende fersk, norsk husmannskost i de historiske lokalene. For mange er dette det naturlige møtestedet når norske tradisjoner skal feires i all sin enkelhet og prakt.

Men hva er det som gjør Stortorvets Gjestgiveri stadig like aktuelt og innbydende år etter år? Det føles unektelig befriende å ta et steg innenfor dørene her. Med sine skjeve, knirkete gulv er det som å reise tilbake til fortiden sammenlignet med det travle og støyete sentrum rett utenfor dørene.

Spekter av vin på kartet

Men å være gammelt er i seg selv ikke nok til å holde det gående gjennom så mange generasjoner - det krever at man stadig fornyer seg. Og visstnok har det foregått en aldri så liten endring på huset i det siste.

For mange er alt tilsynelatende som før, men for det trente øye kan det skimtes at det med nye eiere har sneket seg inn et bredt spekter på vinkartet. Det står glass fra Riedel på bordene, og krystall-dekantere til vinene som krever det. Maten har dessuten fått et enda mer spisset fokus på norske råvarer.

Viner som ringer julen inn

Fra 1. november til 22. desember står julematen på menyen, og da huser Gjestgiveriet 700-750 sultne mennesker hver eneste dag. Det er med andre ord flere tusentalls Osloborgere og tilreisende som hvert år synger og skåler julen inn på Stortorvet. Vi tok derfor turen for å høre hva gjestgiveren Rune Johansen hadde å si om hemmeligheten bak suksessen og finne ut hva slags vin som skal serveres til den tradisjonsrike julematen.

– Generelt må du ha mye fruktsødme i vinene, enten det er rødt eller hvitt. Og så er det viktig med en god kropp i alle vinene. Sauvignon Blanc er for eksempel en helt ubrukelig drue i julebordsesongen. Fyldig Riesling og Ripasso er sikre vinnere. Champagne er også definitivt en bra match til julematen, så lenge det er nok Pinot Noir i den, sier Johansen.

Rakfisk

En krevende rett som fort stjeler mye frukt fra vinen. Har også elementer i seg som kan fremheve uønskede egenskaper og smaker i vinen, så her er fallgruvene mange.

Marcel Pierre Champagne var en perfekt kombinasjon, som rensket godt opp samtidig som den la igjen en fruktig ettersmak.

Av hvitvinene var det Gustave Lorentz Riesling Réserve som stod igjen som den klare vinneren. Nok syre og konsentrasjon til å gi retten et forfriskende innslag, uten at hverken mat eller vin overdøver hverandre.

Gustave Lorentz Riesling Réserve

Varenummer: 5823701

Pris: 150 kroner (Vinmonopolet)

Norsk importør: Interbrands

Røkt pinnekjøtt med rotmos og vossakorv

De største utfordringene med denne retten er det salte og røkte kjøttet, samt sødmen fra rotmosen. Som med rakfisken var Champagnen en svært vellykket kombinasjon.

Den skjærer igjennom og renser godt opp de fete elementene, samtidig som den står gått til det salte og søte. Både velsmakende og velfungerende.

Stonewood Pinot Noir var nærmest en perfekt vin til denne retten, med sin beskjedne tanninstruktur og sjarmerende sødme. Den har nok konsentrasjon og binder de ulike smakene på tallerkenen nydelig sammen. Selv om det er enkel vin, er den særdeles saftig og ren i stilen, noe som i dette tilfellet letter inntrykket på det som fort kan bli en tung rett.

Stonewood Pinot Noir

Varenummer: 5468701

Pris: 140 kroner (Vinmonopolet)

Norsk importør: Interbrands

Lutefisk med bacon og ertepuré

Til denne retten er det ofte tilbehøret som er den største utfordringen. Selv om fisken i seg selv har en konsentrert smak, er den ikke i nærheten så intens som rakfisken.

Den desidert beste kombinasjonen var Gustave Lorentz Riesling Réserve, som spilte retten veldig god ved å løfte frem smakene samtidig som den fikk vist seg frem.

Gustave Lorentz Riesling Réserve

Varenummer: 5823701

Pris: 150 kroner (Vinmonopolet)

Norsk importør: Interbrands

Hjort med syltet rødløk, bakte gulrøtter og kantareller

Et populært og velsmakende alternativ for de som har spist seg mett på julemat allerede før julen ringes inn.

Tommasi Ripasso var en egnet følgesvenn til denne retten. Fruktsødmen i vinen fungerte som ypperlig motvekt til den markante stekeskorpen og harmoniserte godt med de sødmefulle gulrøttene. Akkurat passe med trøkk og tanniner til denne retten.

Tommasi Ripasso

Varenummer: 4176601

Pris: 205 kroner (Vinmonopolet)

Norsk importør: Interbrands

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS