Nå kan kaffepausen svanemerkes

Nå kan kaffepausen svanemerkes. Svanemerket har utviklet helhetlige krav for kaffetjenester og vurderer alt fra dyrking av kaffebønner, bruk av økologiske varer og kaffemaskinens energiforbruk. Svanen vil påvirke kaffepausen sånn at den ikke fører til rasering av skog, forgiftet jord og uholdbare arbeidsforhold.

Publisert

– Vi håper at både private og offentlige virksomheter velger svanemerkede kaffetjenester. Da kommer flere til å drikke kaffe, te og kakao merket med økologiske og sosiale bærekraftsmerker. Ta kaffepause med god miljøsamvittighet, sier Tormod Lien, markedsrådgiver i Svanemerket, i en pressemelding.

Ønsker nye vaner

Han fortsetter:

– Bare sju av 100 svenske forbrukere velger økologisk kaffe i butikkene i dag. Bildet er sikkert ganske likt i Norge. Vi tenker at hvis du får en ny vane på jobben, tar du den senere med deg hjem, sier Lien.

En svanemerket kaffemaskin er klimasmart. Svanen har en grense for hvor mye energi kaffemaskinen kan bruke, og den har automatisk energisparemodus. Kravene omfatter både installasjon og vedlikehold av kaffetjenesten.

Fakta om svanemerkede kaffetjenester

Minst 90 prosent av kaffen skal være økologisk. Te, melk, sukker: 50 prosent økologisk.

Minst 30 prosent av kaffen skal være sertifisert med en merking for sosialt ansvar. Te, kakao, sukker: 10 prosent.

Strenge energikrav til kaffemaskinen.

En svanemerket kaffetjeneste er også et godt helsevalg. Svanen stiller strenge krav til hvilke stoffer som kan inngå i den plasten og metallet som kommer i kontakt med kaffen og de andre matvarene som brukes i maskinen. Miljø- og helsefarlige stoffer som flammehemmere, halogenerte organiske forbindelser og mykgjørere som ftalater er forbudt.

Ingen rengjøringskjemikalier som er klassifisert som miljø- eller helsefarlige eller som kreftfremkallende, mutagene eller reproduksjonsskadelige kan brukes.

Eventuelle engangskopper som leveres sammen med kaffetjenesten skal være svanemerkede eller klare Svanens krav for engangsartikler for mat.

Kapselmaskiner kan ikke svanemerkes.

300 000 kaffemaskiner blir årlig solgt i Norden.

FAQ svanemerkede kaffetjenester

En svanemerket kaffetjenester omfatter:

Leveranse og installasjon av kaffemaskin for profesjonell bruk. Maskinen kan også tilby annen drikk som kakao og te.

Service og vedlikehold av maskinen.

Forbruksvarer til kaffemaskinen.

Hvilke krav stiller Svanen til kaffemaskiner?

Svanemerket stiller strenge energikrav til kaffemaskiner for profesjonell bruk. Automatisk energisparemodus slår seg på når maskinen ikke brukes.

Ingen kapselmaskiner tillates.

Svanemerket stiller strenge krav til de komponenter av plast og metall som kommer i kontakt med matvarer. De kan ikke inneholde miljø- og helsefarlige stoffer, slik som visse ftalater og halogenerte, organiske forbindelser. Ingen av stoffene må være på EUs kandidatliste, eller på EUs liste over stoffer som potensielt hormonforstyrrende (i kategori 1 eller 2), eller som skal studeres nærmere for hormonforstyrrende effekter.

Hvilke krav stiller Svanen til kaffen og andre drikkevarer på maskinen?

Økologiske krav: Minst 90 prosent av kaffen skal være økologisk. Te, kakao, melk og sukker: 50 prosent økologisk.

Sosiale krav: Minst 30 prosent av kaffen skal være sertifisert med et merke for sosialt ansvar. Te, kakao, sukker: 10 prosent.

Hvilke krav stiller Svanemerket til andre forbruksvarer?

Eventuelle engangskopper og servietter som leveres sammen med kaffetjenesten skal være svanemerkede eller tilfredsstille Svanens krav til engangsartikler for mat.

Stiller Svanen krav til transport?

Alle sjåfører som arbeider med vedlikehold av maskinen skal ha gjennomgått kurs i miljøtilpasset kjøring. Bilene som brukes skal oppfylle Euronorm 5.

Stiller Svanen krav til de midlene som brukes til å rengjøre maskinen?

Ja. Ingen rengjøringskjemikalier som er klassifiserte som miljø- eller helsefarlige, kreftfremkallende, mutagene eller reproduksjonsskadelige kan brukes. I tillegg finnes det en liste over andre forbudte stoffer, som for eksempel sølv-nanopartikler.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS