Susanne Hegg (til venstre) og Charlotte Aschim. (Foto: Farrukh Wahab Manzoor)

Millum og TotalCtrl skal forske på matsvinn

Årsakene til matsvinn i serveringsbransjen er mange og sammensatte. Det er derfor behov for mer kunnskap rundt temaet. TotalCtrl og Millum går derfor sammen om et initielt forskningsarbeid.

Publisert
Susanne Hegg (til venstre) fra Millum og Charlotte Aschim fra TotalCtrl. (Foto: Farrukh Wahab Manzoor)

Målet er å skaffe et mer solid kunnskapsgrunnlag angående hvordan matsvinn oppstår, hvordan det håndteres og hvordan det kan reduseres på sikt - spesifikt for hotell, restaurant og catering.

Kan noe løses enklere ved hjelp av teknologi? Dette er spørsmålet som studien forhåpentligvis skal gi svaret på.

Grunnlegger av TotalCtrl, Charlotte Aschim. (Foto: Farrukh Wahab Manzoor)

Teknologi kan minimere matsvinn

TotalCtrl utvikler løsninger for reduksjon av matsvinn. Hovedtanken bak selskapets løsninger er at mye er gjort ved god lagerstyring, og derfor har de blant annet utviklet et «heat map» for lager, slik at en bedrift enkelt får oversikt over varer som står i fare for å gå ut på dato.

Grunnlegger av TotalCtrl, Charlotte Aschim, forteller at de allerede har god kjennskap til problemstillingen.

Susanne Hegg hos Millum. (Foto: Farrukh Wahab Manzoor)

– Problemet ligger i at matsvinn ikke har én enkelt årsak, men oppstår på grunn av mange ulike ting som kan være enkle eller mer kompliserte å endre på. Det er supert at det jobbes så mye med å håndtere matsvinnet når det først er oppstått. Mange gode tiltak har også kommet ut av Matvetts omfattende arbeid mot bransjen. Vi ønsker å se om noen av disse kan gjøres enda enklere for serveringsstedet, ved hjelp av teknologi, forteller Aschim.

Skal spille på lag med kundene

Millum har jobbet mot storhusholdningssektoren i mer enn 15 år. Underveis er det utviklet svært mye bransjespesifikk funksjonalitet. Nå har selskapet en uttalt strategi for samfunnsansvar og bærekraft, og ønsker å hjelpe sine kunder med å nå deres utvalgte bærekraftsmål.

– Reduksjon av matsvinn står høyt på agendaen hos nesten alle våre kunder, så det er helt naturlig for oss å utforske dette videre, sier Susanne Hegg, som jobber med samfunnsansvar og bærekraft hos Millum.

Hva er status på matsvinn i storhusholdningsbransjen?

De siste tallene fra dette arbeidet tyder på at serveringsbransjen står for ca. 18 000 tonn matsvinn årlig.

Det finnes allerede mange initiativ som jobber med å redusere matsvinn i Norge. Det mest omfattende er Matvett, som omfatter hele matbransjen. De har ansvaret for prosjektet Kutt Matsvinn 2020, et prosjekt som retter seg direkte mot serveringsbransjen. Det er allerede gjort et stort stykke arbeid med innsamling av matsvinndata, ved hjelp av Østfoldforskning. I tillegg til dette finnes det ulike leverandører av matsvinnvekter og internkontrollsystemer.

Studien har vært diskutert med Matvett, som ser positivt på at flere aktører jobber med problematikken.

– Matvett ser verdien av initiativet fra Millum og TotalCtrl, og ser frem til resultatet fra studien og mulige teknologiske nyvinninger som vil hjelpe serveringsaktørene til å forebygge matsvinn, sier daglig leder i Matvett AS, Anne-Grete Haugen.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS