Fru Haugans Hotel i Mosjøen skal selges.
Fru Haugans Hotel i Mosjøen skal selges.

Vil selge Nord-Norges eldste hotell

Fru Haugans Hotel, Frøken Skjold Hotel og Blomsterstua Mat og Vin legges ut for salg.

Publisert
Zipline fra Øyfjellet, over Vefsna til Fru Haugans Hotel er en av de nyere attraksjonene for Fru Haugans Hotel.
Zipline fra Øyfjellet, over Vefsna til Fru Haugans Hotel er en av de nyere attraksjonene for Fru Haugans Hotel.

Etter fem generasjoners eierskap ønsker eierne av Fru Haugans Hotel i Mosjøen på Helgeland nå å selge Nord-Norges eldste hotell.

– Vi mener nye eiere vil stå enda bedre rustet til å utvikle dette fantastiske hotellet videre, og sikre lokale arbeidsplasser i Mosjøen for fremtiden, sier administrerende direktør Ellen Løvold Strand.

Femte generasjon kvinnelig hotellsjef

Ellen og Sverre Løvold Strand har vært vertskap på Fru Haugans Hotel siden 2014.
Ellen og Sverre Løvold Strand har vært vertskap på Fru Haugans Hotel siden 2014.

Hun er femte generasjon i en rekke av kvinnelige hotellsjefer siden Ellen Haugan kom fra Ålesund for å overta driften av hotellet i 1885. Da hadde andre eiere allerede drevet hotellvirksomheten i mer enn 90 år.

Løvold Strand har ledet det landskjente hotellet sammen med ektemannen Sverre Haakon siden 2014. I det planlagte salget inngår også de øvrige virksomhetene i Fru Haugansgruppen: Frøken Skjolds Hotel og Blomsterbua Mat og Vin.

Landemerke

– Fru Haugans Hotel har vært et landemerke i Mosjøen i mer enn 200 år. I 140 av disse har fem generasjoner i vår familie bygget opp et helt spesielt hotell og solide, lokale arbeidsplasser. Vi har vurdert eierformen grundig, og er kommet til at det finnes bedre måter enn familieeierskap for å utvikle hotellet og sikre arbeidsplassene, sier Løvold Strand.

Hun eier morselskapet Fru Haugansgruppen AS sammen med sin bror Alf Nyfløt Gilroy (45 prosent) og sin far Alf Gilroy Johannessen (10 prosent).

Neste generasjon

Ellen Løvold Strand er femte generasjons driver av Fru Haugans Hotel i Mosjøen.
Ellen Løvold Strand er femte generasjons driver av Fru Haugans Hotel i Mosjøen.

I tillegg til ønsket om å sikre lokale arbeidsplasser, har det også vært en faktor i vurderingene at ingen av de seks medlemmene av neste generasjon ser ut til å velge reiselivsbransjen som yrkesvei. Konsolideringen man ser i bransjen har også påskyndet en vurdering av fremtidig eierform.

– Vi er en velkjent aktør i den norske reiselivsbransjen, men i den store reiselivsverdenen blir vi små. Det at vi har valgt å stå utenfor kjeder og innkjøpssammenslutninger, har til nå vært riktig strategi. Det har gjort driften mer krevende. Samtidig ser vi at konkurransen er blitt hardere og mer global. Da tror vi ikke at det å stå alene i et familieeierskap er den beste løsningen for hotellet og arbeidsplassene på sikt, sier Løvold Strand.

Interesserte i utlandet

Familien har engasjert rådgivingsselskapet CBRE, med verdensomspennende nettverk, som tilretteleggere av den planlagt transaksjonen.

Ellen Haugan var den første som drev Fru Haugans Hotel
Ellen Haugan var den første som drev Fru Haugans Hotel.

Partner Erik Myklebust i selskapet sier de ser med optimisme på prosessen.

– Fru Haugans Hotel er et ikon i norsk reiseliv, med en snart 230 år lang historie. Vi vet det er en veldrevet bedrift med stort potensial. Helgeland får mye oppmerksomhet for tiden, fra så vel reiseliv som havbruk og energi, og vi er sikre på at interessen for å overta Fru Haugans vil være betydelig, sier Myklebust.

Løvold Strand sier de har valgt CBRE blant annet fordi den neste eieren av Fru Haugans Hotel like godt kan befinne seg i utlandet som i Norge.

– Uavhengig av om dette er en enkeltperson, et selskap eller en hotellkjede, er vi opptatt av å finne noen som forstår verdien av den lokale forankringen og kulturen som har vært et av fortrinnene til Fru Haugans Hotel helt siden starten, sier Løvold Strand.

Livsvalg

Fru Haugans Hotel skal selges.
Fru Haugans Hotel skal selges.

For henne og ektemannen er beslutningen om å se etter nye eiere av hotellet også et livsvalg. Parets barn flytter i sommer fra Mosjøen for studier. Etter en årrekke med jobben som altoppslukende aktivitet, har ekteparet funnet at dette er et naturlig tidspunkt for å benytte sin kompetanse og erfaring på andre måter.

– Å drive hotell er mer enn en jobb. Det er en livsstil. Derfor er denne beslutningen også et veivalg for oss selv og våre etterkommere, sier Løvold Strand.

Samtidig er eierfamilien opptatt av at et salg skal trygge arbeidsplassene for fremtiden, slik at den snart 220 år lange hotellhistorien i Mosjøen skal kunne fortsette i uoverskuelig fremtid.

Les også: I 2021 overtok fru Haugans Holding gjennom datterselskapet Restauranthuset Olympen AS på Grønlandsreiret i Oslo. Det har senere gått konkurs.

Fem generasjoner med kvinnelige sjefer

1885

Ellen Haugan leide hotellet i 1885. I 1898 kjøpte hun det for 15 000 kroner. Da hun overtok var hotellet i dårlig forfatning, med jordgulv og åpen grue på kjøkkenet.

1914

Ellens datter, Eli Haugan Jenssen-Hals, overtok ansvaret ved morens død i 1914. Eli drev hotellet til 1962. Rett før utbruddet av andre verdenskrig bygget hun ut med et 40-roms funkisbygg tilknyttet det gamle trehotellet.

1962

Eli Marie Jürgensen var Elis niese og den sentrale hotellsjefen i neste generasjon. Hun var den første med hotellutdannelse og sto for en gradvis ekspansjon.

1991

I 1991 flyttet Eli Maries niese Bjørg Jürgensen Johannessen og familien fra Kristiansund og overtok ledelsen av hotellet. Ved Elis død i 1997 ble Bjørg også eier. Bjørg og mannen Alf Gilroy restaurerte alle gjesterom, utvidet med konferansesenter og to restauranter, bar, ny resepsjon og heis. Det ble også bygget på en toppetasje med 17 nye rom i 1999. Bjørg døde i 2004, bare 57 år gammel, og ektemannen stod for driften inntil 2014.

2014

Etter at en ny hotellfløy med 36 gjesterom, elveterrasse og kurssenter stod ferdig på bredden av Vefsna, overtok Ellen Løvold Strand som femte generasjon kvinnelig hotellsjef. Hun har drevet Fru Haugans Hotel og Fru Haugansgruppen sammen med sin mann Sverre siden.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS