Fra Sandbu i Rendalen har du utmerket utsikt mot majestetiske Rendalssølen - med hovedtoppen på 1755 meter over havet. (Foto: Torkel Skoglund, Statskog)

Gå fra koie til koie i sommer

Det finnes gode muligheter for langtur i naturen uten at overnattingene koster en krone.

Publisert

Statskog har over 120 koier og buer som er til fri benyttelse for allmennheten. Alle står ulåste.

– I noen områder ligger de åpne husværene våre så tett at du kan legge opp til en langtur uten å måtte dra rundt på et telt i sekken, sier Nils Aal, fagsjef for friluftsliv Statskog.

Femundsmarka har spesielt stor tetthet av koier, men det er også mange i andre deler av Østlandet og i Nord-Norge.

Femundsmarka har mange koier å by på. Her fra Fautbua. (Foto: Geir Wagnild)

Godtur.no

– På nettportalen Godtur.no finner du både Statskogs koier og åpne husvære som eies av lokale jeger- og fiskerforeninger avmerket i samme kart, så mulighetene for å lage seg ruter med gratis overnatting blir flere, sier Aal.

Fra Revbua i Femundsmarka. (Foto: Geir Wagnild)

For å få godtur.no-oversikten går du inn på menyvalget «Kart» og videre til «Anlegg og turmål». Husværene dukker opp i kartet når du så velger «Åpent husvære».

En til to netter

Flertallet av de åpne husværene har fortid som overnattingssted for tømmerhoggere og tømmerfløtere. Blant de åpne husværene finnes også våningshus på gamle fjellgårder, jakt- og fiskebuer, stabbur og andre små krypinn med en egen forhistorie.

Felles for dem er at standarden er spartansk, med garanti for at trådløst internett ikke er lagt inn. Det er ikke et sted man skal slå seg ned for et lengre opphold, men for en hvil eller en overnatting eller to.

Kart som viser alle tilgjengelige koier i Norge.

– Begrepsbruken er litt forskjellig etter hvor man er. I Femundsmarka snakkes det mest om buer, mens det lenger sør heter koie. Her er det også et større innslag av ljørkoier, med ljore i taket og åpent ildsted, sier Aal.

En ljore er det firkantete hullet i taket der røyken slipper ut og lyset inn. De fleste ljørkoiene har i tillegg en liten vindusåpning eller to.

Ledig

Tømmerhoggere som overnattet i skogen var del av en skogbruksform som ikke finnes lenger. Og langs vassdragene er det ingen tømmerfløtere som trenger losji til neste arbeidsdag.

Men koiene står der.

Powered by Labrador CMS