Onsdag 30. juni starter Gladmat Stavanger. (Foto: Gladmat)
Onsdag 30. juni starter Gladmat Stavanger. (Foto: Gladmat)

Statsministeren åpner Gladmat 2021

Gladmat i Stavanger arrangeres fra onsdag 30. juni til lørdag 3. juli. Statsminister Erna Solberg åpner årets festival. Festivalen, som tidligere ble arrangert sent i juli, skal fra nå av arrangeres siste helgen i juni.

På grunn av koronasituasjonen, spres den glade Gladmat-ånden litt mer geografisk utover enn tradisjonen tilsier, men det blir likevel god mat, godt humør og nye smaker.

Onsdag 30.juni åpnes Gladmat, denne gangen på Nytorget, i Gladmats splitter nye konseptområde, Bakgården.

Statsminister Erna Solberg og landbruks- og matminister Olaug Bollestad er til stede for å åpne festivalen.

«Vi fortsetter suksessen med å spre Norges viktigste møteplass for mat og matinteresserte ut av stand-området i Vågen og inn i restauranter, ut på tur og i byens grønne og urbane lunger. Vi følger Folkehelseinstituttet sine retningslinjer for en trygg festival for alle, og oppfordrer folk til å holde avstand, og ikke oppsøke store folkemengder», heter det i en pressemelding.

Gladmat

Maren Skjelde er festivalsjef. (Foto: Gladmat)
Maren Skjelde er festivalsjef. (Foto: Gladmat)

Dette skrives videre i pressemeldingen:

* Festivalen skal fremover være siste helg i juni.

* Gladmat skal fortsatt være den viktigste møteplassen for mat og matkultur.

* Kokker, produsenter, restauranter og andre bidragsytere er klare for å skape matfest i hele regionen.

* Suksessen med Gladmat-løyper fortsettes, og sammen med Guidecompaniet tar de deg med rundt i Stavanger, med båt til Hjelmeland og til fjells med turistforeningen. Stikkord er god mat, gode historier og nye opplevelser.

* Gladmat har som mål å bli Norges mest sirkulære matfestival, og i år tester arrangøren ut konseptet i området Bakgården. Her er det ingen bruk av engangsservise, arrangøren skal ha eget vaskeri og alt matavfall skal komposteres og brukes videre.

* Det blir godt drikke i parken når Gladmat i samarbeid med Lervig flytter konseptområdet Malt & Humle til Ledaalsparken. Her er håndverksøl, nye smaker og gode opplevelser stikkord. Og maten er heller ikke langt unna.

* Sammen med NKL Rogaland inviteres barna med på gratis matkurs.

Bakgården

«Vi har et hårete mål, og i år skal vi for alvor teste konseptet i Bakgården på Nytorget i Stavanger. Det blir food court, ikke engangsservise, eget vaskeri og deling av utstyr som bord, stoler og mer effektivt renhold. I tillegg blir det økt søkelys på kildesortering, bedre håndtering av matavfall for bruk til kompost av aktuelle partnere og ikke minst fantastisk mat. Av aktørene du finner her er: Døgnvill Burger, Los Tacos, Ostehuset, Delizia AS- Home-made Italian ice cream, Maggis Munchies, Yips, Nora's Kitchen, Lervig og Terroir», heter det videre.

Kokkekamp

I beste Masterchef-ånd konkurrerer noen av Norges og regionens beste kokker, lærlinger og matpersonligheter på scenen i Stavanger sentrum. Ikke bare blir det kamp mot klokka, men det bys på masse inspirasjon til hvordan du kan bruke et gitt sett med ingredienser til å lage hverdagsmagi på kort tid. Blant dem som deltar er Ørjan Johannessen, Mikael Svensson og Mette Evensen.

Programledere er Kjartan Skjelde og Sigurd Sollien.

Malt & Humle

God drikke i parken, med matopplevelsene like ved og med gress under tærne. Sammen med samarbeidspartner Lervig inviteres det til et eget konseptområde for øl og sider, Malt & Humle, i Ledaalparken.

For å overholde smittevernregler vil dagen deles opp i tre perioder, hvor det er mulig å bestille inngang.

I hver tidsluke vil du få gleden av å høre spennende presentasjoner fra blant andre Lervig, Salikatt, Yeastside, Berentsen, Jåttå gårdsbryggeri, Hogna brygg, Åkre gård, Aga Sider, Adle Sider, Ulvik Sider og Brix brygghus. I tillegg vil det være gode smaker fra 7 Fjell, Eik & Tid, Haandbryggeriet, Lindheim ølkompani, Mikkeller, Mjøderiet og Wettre bryggeri.

Gladmatløyper

Suksessen med Gladmatløyper fortsetter. (Foto: Gladmat)
Suksessen med Gladmatløyper fortsetter. (Foto: Gladmat)

Sammen med restaurantene i Stavanger og GuideCompaniet inviteres det til egne Gladmatløyper. I år går løypene i vest, i øst og i sentrum av Stavanger, med båt til Hjelmeland med fisk i fokus, og til Egersund med toget. Det blir deilig mat og gode historier, og kanskje lærer du noe nytt om byen og regionen på samme tid. Gladmat byr også på veganske løyper, noe som har vært svært populært og etterspurt.

Alle turene må forhåndsbestilles, mer informasjon på Gladmats nettsider.

Glade småkokker

Har du en matglad åtteåring, eller en sulten tolvåring som trenger litt aktivisering? Hver dag under Gladmat inviteres barna med på kokkekurs på St.13 i Olavskvartalet i Stavanger.

I samarbeid med NKL Rogaland får barna bryne seg på smått og stort med flinke og erfarne kursholdere.

Du kan lese mer på Gladmat.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS