Agurken bør definitivt ikke ligge i kjøleskapet, og heller ikke sammen med tomatene på kjøkkenbenken.
Agurken bør definitivt ikke ligge i kjøleskapet, og heller ikke sammen med tomatene på kjøkkenbenken.

Hvem bør ligge med hvem, hvor og hvorfor?

Det kan være mye penger å spare på å lære seg riktig oppbevaring av frukt og grønt slik at holdbarheten økes, noe som kommer godt med i disse tider når alt har blitt dyrere.

Sannsynligvis har du oppbevart agurk feil hele livet. Agurken hører ikke hjemme i grønnsaksskuffen, men den kan heller ikke ligge tett på tomatene på kjøkkenbenken.

Heller ikke eplet bør ligge ubeskyttet sammen med andre frukt og grønnsaker.

Gasser som modner

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Frukt som modnes, deriblant tomater og epler, produserer stoffet etylen som får andre grønnsaker til å bli raskere dårlig, og bør derfor holdes adskilt fra andre frukt og grønnsaker. Epler bør oppbevares kjølig i grønnsaksskuffen, men pakk dem inn i en pose eller hold dem unna andre frukt og grønnsaker, oppfordrer forteller ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Bogstrand Sagen.

Hun forteller også at tomat, agurk, aubergine og squash bør oppbevares på kjøkkenbenken, og at agurken kan få frostskader i kjøleskapet.

– Det er det nok ikke så mange som vet.

Plasten beskytter

Ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Bogstrand Sagen.
Ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Bogstrand Sagen.

Hun forklarer at de fleste produkter tar skade av tørr luft. Unntaket er løk, som fra naturens side er utstyrt med en naturlig emballasje. Rotgrønnsaker som gulrøtter, sellerirot og persillerot, og bladgrønnsaker har en stor fordampingsoverflate og vil raskt ta skade av luft.

– Slike produkter selges med en beskyttende plastemballasje som er godt egnet til å oppbevare varene helt frem til emballasjen brytes. Bruker du bare litt gulrot eller salat er det viktig å få pakket resten slik at luft ikke kommer til. En god huskeregel er at skåret og oppdelte råvarer bør pakkes inn eller oppbevares i egnet emballasje - og alltid i kjøleskapet. Det er jo faktisk levende varer vi snakker om, sier hun.

Våryr løk under sofaen

De fleste produkter tar skade av tørr luft. Unntaket er løk, som fra naturens side er utstyrt med en naturlig emballasje
De fleste produkter tar skade av tørr luft. Unntaket er løk, som fra naturens side er utstyrt med en naturlig emballasje

Temperaturer rundt 10-12 grader (som er det de fleste har i grønnsaksskuffen) får løken til å tro at det er en ny vår og at det er på tide å begynne å blomstre, den begynner da å produsere en blomsterstengel inne i løken, og begynner å tære på sine egne næringsreserver og kvaliteten på løken blir dårligere.

– Det beste er å oppbevare løken i en papirpose eller i en pappeske på rundt 18-20 grader. Jeg har hørt om flere som oppbevarer løk i en skoeske under sofaen! Der er det ofte svalt og godt, og plassen bruker man ikke til noe annet uansett. Selv liker jeg å ha løken på kjøkkenbenken, men den må brukes innen rimelig tid. Jeg legger den et sted på benken der det ikke kommer så mye lys til. Der ligger den og er både dekorativ og frister til bruk, sier hun og påpeker;

– Men den får ikke ligge sammen med tomatene, men kan ligge sammen med annen løk, og det spiller ingen rolle om de er gule, røde eller av en annen sort. Løk med grønt på, som purreløk og vårløk må derimot ligge i kjøleskapet.

Frukt og grønt som bør oppbevares i kjøleskap

 • Steinfrukter
 • Bær
 • De aller fleste grønnsaker
 • Epler
 • Pærer

Frukt og grønt som bør oppbevares i romtemperatur

 • Melon
 • Banan
 • Papaya
 • Avokado
 • Tomat
 • Agurk
 • Artiskokk
 • Aubergine
 • Squash

PS: All oppkuttet frukt og grønt oppbevares best i kjøleskap.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS