Illustrasjonsfoto: Morten Holt
Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Trondheim og Trøndelag kan bli «European Region of Gastronomy» i 2022

Trondheim og Trøndelag har søkt status som «European Region of Gastronomy» for 2022.

Publisert

Etter initiativ fra Visit Trondheim, har Trøndelag Fylkeskommune og Trondheim kommune besluttet å søke om status som European Region of Gastronomy for 2022. Oppdraget med å utarbeide søknad ble gitt til Oi! Trøndersk Mat og Drikke og Visit Trondheim, i tett samarbeid med kommune og fylkeskommune.

Søknaden ble presentert i Brussel i oktober, og 12.-15. november har en jury vært på besøk for å vudere vurdere regionens kvaliteter og potensiale som matregion.

Klikk her for å se søknaden.

Juryen ved Nidarosdomen.
Juryen ved Nidarosdomen.

Juryen har besøkt mange steder i Trøndelag

Juryen består av fire personer fra Hellas, Spania, Danmark og Finland – under ledelse av Edith M. Szivas. I løpet av to hektiske dager har juryen besøkt Gangstad Gårdsysteri og Øyna på Inderøy, samt Stokkøya og Refsnes oppdrettsanlegg i Åfjord.

I Trondheim har juryen blant annet besøkt Scandic Nidelven, Britannia Hotel og Liantunet.

I tillegg har de møtt representanter fra NTNU, Sintef, NHO Reiseliv, Næringsalliansen, NIBIO, Nord Universitet og Mære landbruksskole.

Bestemmes rundt årsskiftet 2019-2020

Til sammen skal juryen få et bilde av matregionen Trøndelag, og hvilket potensial som ligger i arbeidet framover. Juryen vil lage en innstilling, som så behandles i det internasjonale nettverket IGCAT. Rundt årsskiftet kommer beskjeden om Trondheim og Trøndelag får statusen i 2022.

Stor oppmerksomhet

Trondheim og Trøndelag har den siste tiden fått stor internasjonal og nasjonal oppmerksomhet som matregion og matdestinasjon. Trøndelag har mål om å bli en sterk matregion i europeisk perspektiv. I mange år har det vært jobbet godt og strategisk med å bygge en sterk matregion i hele Trøndelag gjennom forskning, rekruttering og utdanning, innovasjon og gründerskap, politiske og administrative prioriteringer og et samstemt partnerskap.

Det internasjonale nettverket IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism) samler europeiske regioner som jobber målrettet med mat. Gjennom dette nettverket kan man få status som European Region of Gastronomy, og Trondheim og Trøndelag søker for 2022.

Om regionen får statusen i 2022, starter arbeidet med å samle miljøene som sammen skal skape innholdet i det videre arbeidet for å nå målene. Dette skal gjøres i tett samarbeid med aktørene i Trondheim og Trøndelag som jobber for en sterk matregion og matdestinasjon.

Det er valgt ut fire mål for arbeidet:

Mål 1: Trondheim og Trøndelag skal samhandle godt for å bli en internasjonalt ledende matregion

Mål 2: Trondheim og Trøndelag skal øke verdiskapingen i den bærekraftige matproduksjonen gjennom å koble kunnskapsmiljøer og næringer.

Mål 3: Trondheim og Trøndelag skal bli en kjent og anerkjent internasjonal matdestinasjon.

Mål 4: Trondheim og Trøndelag skal bli ledende i landet til å rekruttere til matproduksjon og reiseliv.

Her kan du lese mer om nettverket European Region of Gastronomy

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS