Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Sjokkerende grise-dokumentar

Brennpunkts dokumentar om svineproduksjon i Norge, «Griseindustriens hemmeligheter», var av det sjokkerende slaget. 

Publisert

Det er 2000 svineprodusenter i Norge. 13 av dem ble fulgt i Brennpunkts dokumentar – som ble spilt inn fra 2013 til 2016. Samtlige 13 hadde avvik. I dokumentaren så vi flere av dem. Og det var av det stygge slaget.

Flere av dem er nå politianmeldt – av Nortura, som får sitt kjøtt fra akkurat disse produsentene. Det er første gang Nortura går til politianmeldelse på denne måten.

Nortura er eid av om lag 1800 bønder her til lands.

Dyr blir behandlet som ting

– Dette er tragisk å se. Dyr blir behandlet som ting. Dette er helt uakseptable holdninger. Det er rett og slett opprørende å se, uttaler fungerende administrerende direktør for Mattilsynet, Karina Kaupang.

Mattilsynet fører tilsyn på vegne av Stortinget.

Svært urovekkende

– Omfanget av dette er svært urovekkende. Ting behandler vi bedre enn dette, Og det verste; dette er ikke enkelttilfeller, og det har ikke blitt bedre siden 2016, sier en av dem som kjenner bransjen godt, Joacim Lund i Aftenposten.

Han stiller spørsmålstegn om hvorfor Nortura ikke har reagert tidligere. For da Mattilsynet hadde kontroller av 228 besetninger, fant de avvik på 70 prosent av dem.

Her kan du lese Lunds kommentar i Aftenposten.

Les også: Tid for å rydde opp i svineriet (Nationen)

Kraftige brudd på regelverket

– Dette er kraftige brudd på regelverket. Bøndene unnlater å stelle dyr. De som ikke etterlever regelverket, har ingen plass i denne næringen å gjøre. I ytterste konsekvens er dette en politisak. Dyr skal ha det godt! sier leder for Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

– Vi har med dyr – levende vesener, å gjøre, og det betyr at bøndene har et stort ansvar. Etter at blant andre Norun Haugen sendte inn bekymringsmeldinger, har det blitt flere uanmeldte tilsyn fra Mattilsynet, uttaler landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Uakseptabelt

– Det er flere forhold som kommer frem i filmen som er helt uakseptable. Dyr skal behandles godt og regelverket skal følges. Næringen har i flere år jobbet med å få bedre systemer og styring for å ivareta dyrevelferden, sier adm. direktør i KLF, Bjørn-Ole Juul-Hansen.

Piraya Film, og spesielt Norun Haugen, står bak den nye dokumentarfilmen. Filmselskapet laget også den omstridte dokumentaren «Pels».

Bildene var ikke ventet

«Mattilsynets årsrapporter om dyrevelferd (resultater fra svinehold 2015-2018), viser at dyrevelferdssituasjonen er god. De prioriterer å føre tilsyn i besetninger der de mener det er størst sannsynlighet for å finne avvik. Til tross for dette er resultatene i hovedsak gode», heter det i en pressemelding fra Nortura.

– Mattilsynet gjør en svært viktig jobb. I 2018 gjorde de 850 tilsynsbesøk i norske svinebesetninger. Mattilsynet forvalter regelverket og fører tilsyn, mens bonden har ansvaret for det daglige dyreholdet og for at dyra har det godt, sier Juul-Hansen.

– Vårt inntrykk er at Mattilsynets medarbeidere i alle hovedsak utfører sitt arbeid grundig, etterrettelig og med fokus på dyrenes helse og velferd.

– Filmen skaper et inntrykk av at klippene som vises gjelder hele næringen. Det er opprørende å se hvordan dyrene i filmen blir behandlet, men vi kjenner oss ikke igjen. I Norge har vi mange flinke svinebønder som jobber hardt for at dyra skal ha det bra og være friske, sier Juul Hansen.

Poenget er at Mattilsynet aldri kan avdekke slike forhold som ble gjort under Brennpunkts dokumentar.

– Jobber for mer dyrevelferd for gris

Juul-Hansen er tydelig på at hele næringen fortsetter sitt arbeid med å forbedre dyrevelferden for gris.

– Det siste halvannet året har vi spesielt jobbet med dyrevelferd for gris. Som bransje er vi nå tydeligere på hvilke forventninger vi har til bøndene og andre i verdikjeden når det kommer til dyrevelferd, og hvilke konsekvenser det får når regelverket ikke blir fulgt, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen.

Se dokumentaren her

Dette skriver NRK.no

Les hva VG.no skriver som saken her

Dette skriver Dagbladet

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS