Illustrasjonsfoto: Hans Kristian Kogh-Hanssen.
Illustrasjonsfoto: Hans Kristian Kogh-Hanssen.

Rekordhøye smittetall - fem tips til fortsatt god håndhygiene

De siste sju dagene om lag 15 000 personer i Norge positivt for koronaviruset. En fersk undersøkelse viser at hver fjerde nordmann «i stor grad» er lei av å måtte desinfisere hendene sine med håndsprit når de går inn i butikker, spisesteder og andre offentlige steder.

Publisert

Antallet koronasmittede i Norge øker, og 127 kommuner har en stigende smittetrend.

Regjeringen opererer med generelle smittevernråd som å holde seg hjemme når man har symptomer eller er syk, opprettholde en god hoste- og håndhygiene samt å ikke lenger håndhilse.

Årsaken til at rådet om å ha god håndhygiene fremdeles ligger fast, er fordi det anses som et enkelt men effektivt virkemiddel mot spredning av virus.

En undersøkelse gjennomført av meningsmålingsinstituttet NorStat for Kiilto Norge i uke 45, viser imidlertid at selv den enkle hygiene-rutinen med å sprite hendene når man går inn i butikker og andre offentlige områder nå begynner å tære på for ganske mange.

1 av 3 mellom 15-29 lei av å måtte desinfisere hendene

Til sammen oppgir 25 prosent at de «i meget stor» eller «i stor grad» er lei av å måtte gjøre dette. 20 prosent av kvinnene svarer dette, mens 29 prosent av mennene gjør det samme.

Blant de mellom 15 og 29 år svarer hele 36 prosent, mer enn 1 av 3, at de er lei av å måtte rense hendene med håndsprit.

Jo eldre respondentene blir, jo mindre lei er de av å følge helsemyndighetenes anbefaling om god håndhygiene.

Blant de over 60 år er det kun 14 prosent som i stor grad er lei av å måtte gjøre dette.

3 av 4 har blitt nøyere med egen håndhygiene

Et annet funn er at 75 prosent av de spurte «i stor» eller «i meget stor» grad som følge av pandemien har blitt mer bevisste på at de selv kan smitte andre ved å ikke praktisere god håndhygiene.

8 av 10 kvinner svarer dette. 75 prosent sier også at de har blitt nøyere med egen håndhygiene under pandemien.

24 prosent svarer at de tror de vil være mindre opptatt av god håndhygiene ett år frem i tid.

– Det er veldig betryggende at så mange sier de har blitt nøyere med egen håndhygiene, og at et like høyt antall er blitt mer bevisste på at svak håndhygiene øker smitterisiko. I tillegg til økt korona-smitte, står vi foran en antatt tøffere forkjølelses- og influensasesong som følge av lav immunitet i befolkningen etter pandemirestriksjonene. Derfor er det nå ekstra viktig å opprettholde god håndhygiene og følge anbefalingene fra helsemyndighetene for å holde smittetallene så lave som mulig, markedssjef May-Britt Siljan i Kiilto Norge.

Hun tror en del av forklaringen på at mange kan å ha gått litt lei, kan være at produkter som butikker og andre setter frem til kundene sine oppleves å ha sterk lukt og at de er klebrige.

– Vårt råd er at man velger produkter som inneholder etanol av høy farmasøytisk kvalitet. De har en nøytral lukt og klebrer ikke.

Forhåpentligvis kan det bidra til fortsatt høy og god håndhygiene, sier Siljan.

Hun gir følgende fem tips til hva man skal tenke på for å sikre en fortsatt god håndhygiene.

1. Alltid rene hender

Bruk produkter som er satt frem ved innganger til butikker, treningslokaler osv. Bruk både før og etter du tar kollektivtransport og alltid før måltider, inklusive mellommåltider.

Ha alltid en liten flaske i sekk eller veske slik at du kan desinfisere hendene når du trenger det.

2. Bruk mer enn du tror

Håndsprit skal brukes på rene og tørre hender. Du må bruke ca. 3 ml hver gang. Det tilsvarer to trykk på en pumpeflaske.

Når du påfører, skal hendene være fuktet i minimum 30 sekunder. Er de tørre etter 10-15 sekunder, bør du sprite hendene dine igjen.

Håndsprit skal fordeles godt på alle fingre, mellom fingrene, på håndflater, håndbaken og håndleddene. Husk også tomlene og rundt neglene.

3. Ikke bland ut produktet

Det er viktig å ikke tynne ut håndsprit. Man skal heller ikke blande ulike typer håndsprit. Da kan man ikke være sikker på effekten.

Videre er gjenbruk av flasker positivt for miljøet, bruk da samme innhold som opprinnelig slik at de som faktisk bruker produktet er sikre på hva de benytter.

Det er viktig, og lovpålagt, at innhold og informasjonen på etiketten samsvarer.

4. Unngå å bli tørr på hendene med hånddesinfeksjon

Bruk en hånddesinfeksjon med mykgjørende midler (glyserol) fordi det vil fungere som en håndkrem i tillegg til å gi deg rene hender.

Husk å velge en hånddesinfeksjon som er tilpasset nordisk klima og kalde vintrer og dermed testet ut med gode mykgjørende midler som ikke er klissete.

5. Sjekk innholdet

I Norge er det strenge krav til kvalitet og produktene må ha riktig dokumentasjon, blant annet effekttester i henhold til European Norm, en europeisk standard, kalt EN test.

Det er de aktive stoffene i produktet som dreper mikroorganismer som bakterier og virus. Er produktet alkoholbasert, bør det inneholde 70-85 prosent alkohol.

I tillegg bør det altså inneholde et hudpleiemiddel som f.eks. glycerol som motvirker uttørring av huden. I Norge anbefales det alkoholbasert som førstevalg (FHI-veileder for håndhygiene).

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS