
World Cheese Awards 2018 til Norge
Det ble ikke norsk seier i «World Cheese Awards» i London, men neste år kommer konkurransen for første gang til Norge – og Bergen. Bo Jensens «Lille Aske» var den eneste norske osten som ble bedømt til «Super Gold» i årets finalerunde.

Den norske osten som gjorde det best i år, var Bo Jensens LIle Aske, som fikk utmerkelsen «Super Gold». Av 3001 oster som var med i «World Cheese Awards», var det bare 66 som fikk den utmerkelsen.
Norge var tittelforsvarer i konkurransen.I fjor vant Kraftkar fra Tingvollost «World Cheese Awards» da konkurransen ble arrangert i San Sebastian i Spania.
Les også: Verdens beste ost er norsk

I år vant engelskmennene på hjemmebane (Cornish Kern fra Lynher Dairies Cheeese Company), men Lille Aske (Bo Jensen) fikk tittelen Super Gold. To andre norske oster fikk den nest høyeste utmerkelsen; gull; Tine med Geitost lagra og Eggen Gardsystei med Fjellblå.
Se alle de norske ostene som var med i konkurransen lengre ned i saken.
Les også : Lager geitost i verdensklasse
Les også: Norsk rekorddeltakelse i World Cheese Awards 2017

Oste-VM i Bergen 1. til 4. november 2018
The Guild of Fine Food har utnevnt Bergen til arrangørby for oste-VM 2018. Gardsmatorganisasjonen Hanen har med seg Norsk Gardsost som medarrangør. Det hele skjer fra1. til 4. november 2018.
Arrangørene venter at mer enn 3500 oster fra mer enn 30 land vil bli påmeldt. I tilknytning til oste-VM, blir det også arrangert en ny matfestival som har fått navnet «Matlandet Norge».

– Jeg er kjempestolt over at vi i Hanen har klart å få VM til Norge. Bergen er en av UNESCOs utvalgte gastronomi-byer og var derfor et naturlig valg som arrangørby. Oste-VM blir en fantastisk arena for å promotere all norsk lokalmat, sier daglig leder i Hanen, Bernt Bucher-Johannessen.
– Stor mulighet for Norge
Gunnar Waagen er leder i Norsk Gardsost, og vet alt om hvor viktig et oste-VM er.

Waagen er også styreleder i Tingvollost, som vant tittelen verdens beste ost med Kraftkar i 2016.
– Det som er det fantastiske med å få VM til Norge er at vi får en kjempeanledning til å promotere hele matlandet Norge. Nå skal vi virkelig presentere det rike utvalget av kvalitetsmat for et internasjonalt publikum. Vi må ha ambisjoner om at flere skal eksportere varene sine. Og samtidig som vi viser fram matmangfoldet vi har i Norge, blir dette et løft for reiselivet, sier leder i Norsk Gardsost Gunnar Waagen.

Beæret arrangør
Det er det britiske selskapet the Guild of Fine Food som er ansvarlig for World Cheese Awards. De gleder seg til å arrangere arrangementet til Bergen.
– I 2016 var det en stor suksess å legge VM til spanske San Sebastián og deres feiring av å være Europas kulturhovedstad. Vi er beæret over at Bergen ønsker å arrangere World Cheese Awards i 2018. Vi regner med at antall påmeldte oster vil passere i 3500 i 2018, og med rekordmange dommere fra alle verdenshjørner blir dette en stor ostefest, sier John Farrand i The Guild of Fine Food.
– Velkommen til Bergen

At oste-VM kommer til Bergen blir svært godt mottatt i regjeringen.
– Konkurranser som dette er viktig og bidrar til at norske osteprodusenter får inspirasjon og anerkjennelse for kvalitetsproduktene de lager. Det er derfor ekstra stas å kunne ønske velkommen til neste års VM i Bergen. Med det får vi satt matnasjonen og ostenasjonen Norge på kartet, samtidig som norske osteprodusenter får en unik mulighet til å vise fram sine produkter. Velkommen til Bergen og Norge i november 2018, sier landsbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp).
Også byrådet i Bergen gleder seg til å ønske matentusiaster fra alle verdens hjørner velkommen til byen mellom de sju fjell.
– Oste-VM vil være positivt både for Bergen som arrangementsby, og for næringsutvikling og oppmerksomhet rundt lokalmat og mattradisjoner. Arrangementet støtter målsettingene til Bergen kommune som UNESCO-matby på en god måte, sier næringsbyråd Julie Andersland.
To medaljer til Tine

Tines oster Kvit Geitost Lagra fikk gull og Norvegia Special Reserve fikk bronse i World Cheese Awards i London.
– I konkurranse med oster fra hele verden er gull og bronse veldig bra! Kvit Geitost Lagra blir ystet, formet og saltet på meieriet i Storsteinnes og Norvegia Special Reserve er en ekstra vellagret utgave av hverdagsosten vi kjenner så godt, sier Terje Døsrønningen, leder for Tine Partner som har utviklet ostene.
Nå ser Dosrønningen frem mot neste år kåring i Bergen.
– Vi gleder oss allerede til neste år og er sikre på at dette vil bli et arrangement som kan bidra til å løfte norske ostespesialiteter ytterligere. Norge lager gode oster og vi hevder oss internasjonalt, sier Døsrønningen.
Norske oster i «World Cheese Awards» 2017
Disse norske ostene var med i World Cheese Awards 2017 i London i dag:
Avdem Gardsysteri AS – Huldreost
Avdem Gardsysteri AS – Vellagra Fjelldronning
Avdem Gardsysteri AS – Pultost
Avdem Gardsysteri AS – Pultost
BeiarMat AS – Kvita chili/anis
BeiarMat AS – Kræma karve
BeiarMat AS – Kræma naturell
Bo Jensen Dairy – Lille Aske
Eggen Gardsysteri SA – Fjellblå
Eggen Gardsysteri SA – Fjellgo'
Eiker Gårdsysteri AS – Holtefjell XO
Eiker Gårdsysteri AS – Gruveost
Galåvolden Gård AS – RørosOst Kvitost
Galåvolden Gård AS – RørosOst Nøkkelost
Galåvolden Gård AS – RørosOst med krydder
Gangstad Gårdsysteri – Edel Hvit
Gangstad Gårdsysteri – Edel Blå Small
Gangstad Gårdsysteri – Edel Blå Large Blue
Gangstad Gårdsysteri – Edel Blå Large Blue
Gangstad Gårdsysteri – Gangstad Camembert
Gangstad Gårdsysteri – Granstubben
Gangstad Gårdsysteri – Karveost
Gangstad Gårdsysteri – Krydderost
Himmelspannet AS – Raudberg
Himmelspannet AS – Solglad
Munkeby Mariakloster – Munkeby
Ostegården – Fanaost
Ostegården – Jørns brie ostegården
Rueslåtten Ysteri – Rød Geit
Stordalen Gardsbruk – Full fat brown goat cheese
Thorbjørnrud – Sau cheddar Thorbjørnrud
TINE SA – Ridder Classic
TINE SA – Smaksrik Chevre aske og kvitmugg
TINE SA – Vellagret Norvegia Ostebanken 5 år
TINE SA – Kvit Geitost Lagra
TINE SA – Rød kittmodnet Geitost
Tingvollost AS – Edel Frue
Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)
Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her
World Cheese Awards
Dette er alle ostene som har vunnet konkurransen (engelsk):
World Champion Cheese roll of honour
2017: Cornish Kern, Lynher Dairies Cheese Company (Storbritannia)
2016 Kraftkar, Tingvollost, Norway
2015 Le Gruyère AOP Premier Cru, Cremo SA – von Mühlenen, Switzerland
2014 Bath Blue, Bath Soft Cheese, UK
2013 Montagnolo Affine, Kaserei Champignon, Germany
2012 Manchego DO Gran Reserva, Dehesa de los Llanos, Spain
2011 Ossau Iraty, Fromagerie Agour, France
2010 Cornish Blue, Cornish Blue Cheese Company, England
2009 Le Cendrillon, La Maison Alexis de Portneuf, Canada
2008 Queso Arico Curado Pimentón, Soc Canaria de Formento, Canary Islands
2007 Brie de Meaux, Rénard Gillard, France
2006 Ossau Iraty, Fromagerie Agour, France
2005 Le Gruyère Premier Cru, Von Mühlenen, Switzerland
2004 Camembert de Normandie AOC, Isigny Ste. Mère, France
2003 Chevre d’Or Camembert, Eurial-Poitouaine/Eurilait, France
2002 Reserve Gruyère, Von Mühlenen entered by H T Webb, Switzerland
2001 JOINT CHAMPION: Camembert Super Medaillon, Isigny Ste. Mère, France / Mature Cheddar, Carbery, Ireland
2000 Mature West Country Farmhouse Cheddar, Brue Valley Farms, England
1999 Kollumer 18 months (Old Dutch Master), Frico Cheese, Holland
1998 Mature Traditional Cheddar, Dairy Crest, Sturminster Newton, England
1997 Parmigiano Reggiano, Caseficio Vittori Quistello, Italy
1996 Lord of the Hundreds, Traditional Cheese Dairy, England
1995 Blue Shropshire, Cropwell Bishop Creamery, England
1994 Brie de Meaux AOC, Hennart Frères, France
1993 Double Gloucester, Diary Crest, Longridge, England
1992 Le Gruyère Premier Cru, Von Mühlenen, Switzerland
1991 Fourme d’Ambert, Hennart Frères, France
1990 Mature Traditional Cheddar, Dairy Crest, Sturminster Newton, England
1989 Blue Stilton, Dairy Crest Foods, Hartington, England
1988 Blue Cheshire, Hutchinson-Smith & Son, England