Rørt Stiansen ble Årets Restauratør

Statholdergaardens grunnlegger Bent Stiansen ble fredag kåret til Årets Restauratør under Smak 2011. Det var en tydelig rørt Stiansen som mottok prisen av juryen, bestående av seniormedarbeider i Horeca, Odd H. Vanebo og Jon H. Bakketun i NHO.

Publisert

Bent Stiansen, grunnlegger, eier og kjøkkensjef ved Statholdergaarden, er kåret til Årets Restauratør 2011. Prisen ble delt ut i forbindelse med Smak2011 på Norges Varemesse i dag.

Juryen sier blant annet:

"Han tildeles prisen for å ha skapt en av Norges aller beste restauranter, Statholdergaarden, og for å sikre lønnsom drift uten å fire på kvalitetskravene, samtidig som Statholdergaarden er en foregangsbedrift for rekruttering til restaurantfagene og en mønsterbedrift for arbeidsmiljøet i en ekstra krevende bransje".

Årets Restauratør 2011 begynte på Arendal kokk- og stuertskole som 15-åring, og gikk så i lære på Hotel Continental i Oslo, hvor han senere ble kjøkkensjef.

Vant Bocuse d’Or

I 1993 ble Bent Stiansen ble den første nordmannen til å vinne Bocuse d’Or. Året etter åpnet han gourmetrestauranten Statholdergaarden i Oslo, hvor han i dag er kjøkkensjef.

Andre som har blitt kåret til Årets Restauratør:

2009: Frode Hofstad, administrerende direktør på Britannia Hotel i Trondheim

2006: Jan Jeroll Kristiansen, gründer og driver av Værtshuset Pieder Ro i Kristiansand

"

Statholdergaarden og Statholderens Mat og Vinkjeller ble åpnet 1. september 1994. Foto: Morten Holt

Et restauranteventyr

Videre i juryens begrunnelse heter det:

”Historien om Bent Stiansen og Statholdergaarden er et norsk restauranteventyr etter at han ble Norges første gullvinner i Bocuse d’Or i 1993. Året etter så Statholdergaarden som restaurant med ekte historisk patina, dagens lys. Sammen med sin kone Annette, som dessverre gikk bort i fjor vår, kreerte han en kro litt skåret over dansk lest, i underetasjen. Krogården ble i fjor høst oppgradert med stor vinkjeller, som rommer nesten 8000 flasker god vin, og heter nå Statholdergaarden Mat & Vinkjeller. Det er et mer upretensiøst restaurantkonsept hvor prisene jevnt over ligger 25 prosent under prisene i hovedrestauranten, som siden 1998 er beæret med stjerne i Guide Michelin. Det siste dokumenterer internasjonal toppklasse.

Tar ansvar for rekrutteringen

Prisvinner Bent Stiansen, med juryen, Odd H. Vanebo fra Ask Media og John Einar Bakketun fra NHO.

Men Bent Stiansen har ikke bare brukt tiden på å funkle som stjerne på den norske kokkehimmelen.

Som bransjeaktør har han tatt, og tar han, stort ansvar for å sikre rekrutteringen til restaurantyrkene. Han har gjennomsnittlig 11 lærlinger i restaurantkomplekset til enhver tid. Til nå har ca. 170 elever fått fagbrev etter endt læretid i Statholdergaarden. Det er ikke mindre enn beundringsverdig med tanke på bedriftens størrelse.

Skikkelig jobb med lærlingene

Bent Stiansen gjør en skikkelig jobb med sine lærlinger. Det kommer til synlig uttrykk ved at de til stadighet vinner Norgescupen for lærlinger og Nordisk Mesterskap for kokk- og servitørlærlinger. Og ikke mindre viktig som fyrtårn for bransjen: Bent Stiansen er kjent for å sette arbeidsmiljø og arbeidstid i fokus, noe som beviser at det er mulig å drive riktig opplæring til og med på en stjernerestaurant”.

NHO Reiseliv og Horeca

Bak prisen "Årets hotelleder" står NHO Reiseliv og Ask Media med fagbladet Horeca.

Det koordinerende juryarbeid forestås av John Einar Bakketun fra NHO og Odd H. Vanebo fra Horeca.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS