Beaujolais-11

Beaujolais, forfriskende aktuell

Hvorfor kan ikke vin bare være enkel og rett frem? Det kan det med Beaujolais; en druesort, Gamay, ett distrikt, Beaujolais! Beaujolais har gitt oss mange gledesstunder uten at vi må gå altfor mye i dybden.

Publisert

Vakkert landskap i Beaujolais. (Foto: Vinofil.no)

Det er en utfordring at alt som har med vin å gjøre kan bli så utfordrende komplisert. Man finner nyanser her, spissfindigheter der – for ikke å snakke om årgangstabeller og andre intrikate meninger man forventes å ha innsikt i når man skal gå i dialog med vinkelneren.

Gamay-vinstokken som egentlig er lyst fredløs i Côte d’Or, er helt i sitt rette element i Beaujolais’ granittholdige jordbunn. Gamay-plantene omslutter hver eneste landsby i dalen og strekker seg her og der opp til kastanjeskogene ovenfor.

I Beaujolais benytter mange seg av fremstillingsmetoden”maceration carbonique”(kullsyremaserasjon) som innebærer at hele klaser legges i tette tanker og under beskyttelse av CO 2 starter en varsom gjæring, omdannelse av sukker til alkohol, inne i druen. Metoden gir myke, velsmakende viner. Eller med andre ord: Beaujolais smaker ren Gamay. Den lette, men levende, fiolette vinen er full av bløt, saftig fruktighet, med karakter som av bringebær, jordbær og forfriskende plomme.

Klassifikasjonen av Beaujolais omfatter tre kategorier; Beaujolais sør for Mâconnais, Beaujolais Villages litt lenger nord, og de ti Cru aller lengst mot nord, fra det som ansees som de beste kommunene.

Les hele saken på Vinofil.no

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS