Madeira

Madeira vinen fra vulkanøya

Mens madeiravinen i gamle dager var vel kjent og mye brukt i Norge er kunnskap om, og erfaring med disse helt unike vinene nå meget sparsom, unntatt hos noen få entusiaster. Det var en gang hvor blant annet borgerskapet titt og ofte skålte i et godt glass madeira.

Publisert

Storslagne gamle viner. (Foto: Svein Lindin)

Drikken hadde de lært å kjenne av sine britiske venner, under deres lange kolonisering av øya med samme navn. I dag er det mye som tyder på at madeiraen – etter mange år ute i kulden – for alvor kan være på vei tilbake i våre glass.

Madeira - vulkanøya.

Mange vil etter å ha blitt kjent med mulighetene finne stor glede i disse utsøkte eliksirene, som altså langt fra bare er klissete og søtladne. Undersøker du kvalitetsviner fra atlanterhavsøya, finner du at madeiravin har mange og helt unike egenskaper fra tørr Sercial som står for den letteste og tørreste; frisk, stålaktig syrlig med beskjedne undertoner som av tørkede frukter. Anbefales som aperitiff eller som alternativ til sherry.

Halvtørre Verdelho er en mer pikant og halvsøt vin med mer kropp og nøttepreget hint som av tørkede frukter, lette kryddertoner, røk- og trepreg. Kan nytes til pateer eller etter måltidet.

Bual er avgjort halvsøt, avbalansert frisk syrlighet, kryddertoner som av pepper og kanel, sjokolade/kaffe, med en underliggende røkaktig kompleksitet og aromaer som av tørkede tropiske frukter. Kan nytes til sveitserost, men også til blåmuggoster.

Og så til den velkjente – min uovertrufne favoritt – søte Malmsey; overdådig, fyldig, søt- og honningsmakende. Men også denne søteste varianten har – om den er av de bedre – en uvanlig syrlig friskhet i tillegg til fine smaksnyanser.

Madeira har en uovertruffen holdbarhet. De aller fineste har godgjort seg svært lenge ja, faktisk mer enn 150 år på fat. Vinen forbedres hele tiden under fatlagringen. God madeira kan du åpne, ta et glass eller tre og sette på korken igjen. Den vil i åpen flaske med kork holde minst 3-5 år. Detter er ikke mulig med andre gode viner.

Les hele saken og les mer om vinene på Vinofil.no

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS