Toscana

Toscana viner med fingeravtrykk

Toscana burde vært den mest glitrende av alle de italienske vinregioner. Av alle Italias byer har Firenze og Siena en historie som lyser av praktfull kunst, filosofi og vitenskap. Heldigvis for oss er disse praktfulle byenes skjønnhet ikke nevneverdig påvirket av vår tids uskjønnhet.

Publisert

Toscana. (Foto: Vinofil.no)

Reiser du mellom disse byene oppdager en fort at hver eneste veisving inviterer til piknik, den ene mer innbydende enn den forrige, mellom vinmarker, olivenlunder og sypresser som skjuler elegante villaer for nysgjerrige innsyn.

I slike vakre omgivelser er det lett å lene seg tilfred tilbake og nyte følelsen av at en faktisk befinner seg i hjertet av alt som italiensk atmosfære, vin og mat står for.

Italia - et spennende vinland

Italia betegnes av mange som et av Europas mest spennende vin- og matland. Her finner vi utallige lokale druevarianter, ethvert klima som tenkes kan; snøkledde alper, frodige enger og solsvidde marker. Resultatet blir et overflødighetshorn av vin så vel som smak og stil. Italia kappes årlig med Frankrike om hvem som er verdens ledende vinproduserende land.

Målt i hektoliter utgjør årsproduksjonen pr. år pr. land de siste årene anslagsvis variert fra ca. 52 – 56 mill. hektoliter. Romslig vurdert kan vi si at en betydelig del av all verdens vin fremstilles i Italia. Mye er ren hverdagsvin, noe forsvinner anonymt til utlandet for å brukes i ulike blandinger.

Tidligere var Italia å regne som taper i forhold til Frankrike. Mye har forandret seg siden den gang, vi nevner to vesentlige moment: Vinkundenes smak og den italienske vinen. Italiensk vin har sjarmert nordmenn i senk!

Toscana

Så noen ord til om Toscana, regionen med en samlet årsproduksjon på rundt regnet 2,6 millioner hektoliter vin er utvilsomt å regne blant Italias beste.

Den befinner seg i landets nordlige del mot det tyrrenske havet i vestlig retning. Elven Arno er sentral i regionen, som blant annet omfatter byene Firenze, Siena og Pisa. Toscana har mer vinmarksjord med mulig enestående kvalitet enn noen annen provins. Med Chianti (DOCG) har provinsen det mest berømte italienske vinnavnet.

Toscana er en stor region hvor det produseres et bredt spekter av stilarter. Men er først og fremst et område for rødvin hvor sangiovese-druen har størst betydning. Noen av de mest spennende vinene i Italia kommer fra disse vakre åsene.

Les mer om beskrivelse av vinene på Vinofil.no

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS