Alsace

Vakre Alsace vinens mangfold

Alsace, denne nørdøstlige delen av Frankrike, er en fascinerende blanding som gjennomsyres av fransk og tysk særpreg. Vosges-fjellene skiller dalen fra det øvrige Frankrike. Rhinen skiller den fra Tyskland.

Publisert

Alsace - tett mellom idyllisk landsbyer. (Foto: Vinofil.no)

Den fargerike kulturblandingen er resultat av kriger og grensestrider som har ridd distriktet siden traktaten i Westfalen gjorde slutt på trettiårskrigen i 1648.

Alsace kom under fransk suverenitet, og konglige edikter i 1662, 1682, og 1687 og tilbød gratis jord til alle som ville dyrke den. Sveitsere, tyskere, tyrolere og lorrainere strømmet til området. Under den fransk-tyske krig i 1871 kom området igjen under tysk herredømme, og forble tysk til første verdenskrig tok slutt. Da ble de franske igjen, og Alsace begynte å organisere sine vinmarker i samsvar med det nye franske AOC-systemet.

I 1940 rykket tyskerne inn igjen før organiseringen var ferdig. Først etter annen verdenskrig da Alsace igjen var fritt – og fransk - kunne arbeidet gjenopptas. I 1962 fikk endelig Alsace AOC-status. Selv om vindyrkingen i Alsace tilsynelatende startet senere enn andre steder i Frankrike, var vinene i dette området allerede i middelalderen meget berømte og ble drukket ved de kongelige bord under navnet ”Vin d’Aussay”.

Beskyttet mot de kalde og fuktige nordvestvindene fra Atlanteren har Alsace med sine sydøst-vendte vinmarker et av de tørreste klimaer i Frankrike, og drar spesielt nytte av dette i solrike høstmåneder.

Klimaet er nordlig, men allikevel perfekt på grunn av usedvanlig mange soltimer og lite nedbør. Vintrene er kalde og sommerne er varme. Altså ypperlig for druer. Nedbørsmengden er 500 mm per år. Klimaet forklarer de forskjellige vintypene som lages.

Les mer om vinene og hele saken på Vinofil.no

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS