James Lowley. (Foto: DOGA)
James Lowley. (Foto: DOGA)

Vil endre måten vi spiser på

James Lowley har skapt et bestikk som utfordrer oss til å betrakte mat på en ny måte. I kveld fikk den unge designeren utmerkelsen DOGA-merket «Nykommer».

Publisert

Utmerkelsen ble delt ut på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

– DOGA-merket «Nykommer» løfter frem prosjekter som viser at studenter og nyetablerte er viktige bidragsytere for å skape de beste løsningene for fremtiden, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Foto: James Lowley
Foto: James Lowley

Annerledes tilnærming til maten

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), kaller DOGA-merket «Nykommer» en av de viktigste utmerkelsene for fremadstormende formgivere og arkitekter.

Foto: James Lowley
Foto: James Lowley

– Samtidig som vi blir stadig mer opptatte av hva vi spiser, driver tidsklemma mange av oss til å ta dårlige matvalg i hverdagen. Prosjektet til Lowley stiller viktige spørsmål og tvinger oss til en annerledes tilnærming til maten som ligger foran oss på tallerkenen, sier han.

Bestikk til et helt spesielt måltid

James Lowley, som er masterstudent ved OsloMet, har designet E.A.T. (Edited Aesthetics of Taste), et nytt matkonsept som utfordrer samfunnets høye tempo. Prosjektet er utviklet i samarbeid med kokker, og er sterkt påvirket av tankene til Juhani Pallasmaa, Bruno Munari og Yuriko Saito og av boken The Futurist Cookbook.

Foto: James Lowley
Foto: James Lowley

Juryen er spesielt opptatt av produktforslaget i E.A.T.-konseptet, nemlig birkebestikket Lento:

«Ifølge designeren handler Lento om hvordan materialer, sanser og tid påvirker vårt forhold til mat i et samfunn der bekvemmelighet som regel trumfer helse, nytelse og bærekraft, slik at vi ender opp med å spise usunn, smakløs mat på farten eller foran en skjerm. Bestikket er ikke ment å erstatte tradisjonelt bestikk, men skal være et «krydder» man kan bruke til spesielle måltider for å skape samtale og refleksjon, samtidig som man opplever maten på en ny og dypere måte,» står det i juryens kjennelse.

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket «Nykommer», som tidligere het «Unge talenter», deles ut årlig til nykommere i norske arkitektur- og designbransjen i forbindelse med DOGA-dagen.

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

Pressemelding fra Pressenytt

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS