Den ene av de to største snø-skulpturene bygges i alpinbakken i Raudalen. Snøkuben som kineserne har bestilt, er rundt 24 meter lang, 8 meter høy og 8 meter dyp. Fra venstre ansvarlig produsent Bjørn B Jacobsen i DestinasjonsKirurgene, sammen med prosjekteierne i Beitostølen resort, Bjørnar og Atle Hovi. (Foto: DestinasjonsKirurgene)

Nye snøskulpturer på gang

Det er kolossale dimensjoner over snøhaugene som nå bygges og anlegges i alpinanleggene på Beitostølen og i Raudalen. I løpet av vinteren blir det seks gedigne snøskulpturer i området.

Publisert

Dimensjonene kineserne fra team Harbin skal jobbe med er så gedigne at her nytter det ikke med snøskyfler og spader. Dette er jobb for store gravemaskiner, som har «mekket» snøhaugene til de enorme snøkubene som Team Harbin har bestilt.

– Vi er i gang med det spektakulære snøskulpturfestival-prosjektet. Verdens råeste snø-kunstnere fra Harbin i Kina landet på Gardermoen tidlig fredag morgen, og starter arbeidene på Beitostølen umiddelbart. De skal jobbe i om lag fire uker før de seks enorme snø-skulpturene er ferdige. Vi er i rute, sier ansvarlig produsent Bjørn B Jacobsen i DestinasjonsKirurgene.

Snøkuben sett fra en annen vinkel, med Bitihorn i bakgrunnen. Prosjektleder Tone Greni står på bakken og gir oss en målestokk på dimensjonene. (Foto: DestinasjonsKirurgene)

Både Beitostølen og Raudalen

– Dette er utrolig spennende og fasinerende. For oss er dette atter en dimensjon i arbeidet med innovasjon og nye prosjektideer for å bygge øket trafikk og posisjon i markedet. Kultur og næring er også et definert nasjonalt satsningsområde i Innovasjon Norges internasjonale markedsføring av Norge, sier Bjørnar og Atle Hovi, der de står foran den enorme veggen av snø i alpinbakken i Raudalen.

De er som kjent eiere og drivere av Beitostølen Resort, som er prosjekteier i samarbeidsavtalen med Team Harbin.

– Planen var at alle seks skulpturene skulle bygges i alpinanlegget på Beitostølen, men fordi kineserne bygger med produsert snø, som er tettere og dermed bedre egnet som bygningsmateriale, fikk vi en utfordring med alt mildværet vi har hatt. Vi måtte derfor fordele snøproduksjonen mellom Beitostølen og Raudalen, men dette ser veldig bra ut nå, sier Atle Hovi.

Les også: Beitostølen rigger for snøskulpturfestival

Planlagt åpning i vinterferien

Det blir en hektisk arbeidsperiode for snø-kunsterne i Team Harbin, men de er vant til å jobbe mye utendørs og i streng kulde i Harbin, som ligger helt nordøst-Kina og har veldig kalde vintre.

Planen er at den offisielle åpningen av SnøSkulpturFestivalen skal skje i forbindelse med vinterferien, som starter fredag 15. februar.

Les også: Verdens største stavkirke i snø

Seks store skulpturer

– Av de seks skulpturene, er to av dem virkelig gigastore, med dimensjoner som 24 meter brede og 8 meter høye og 8 meter dype. De fire mindre skulpturene er «bare» 6x6x6 meter. Joda, vi har et gjennomgående tema, og vi har også motivene klare, men nå skal vi først sette oss ned med de to kinesiske sjef-kunstnere når de kommer til Beitostølen fredag lunsjtid, og presentere motivene vi har tenkt oss, før vi sier noe mer om dette. Det ligger i kortene at dette kommer til å bli en spektakulær attraksjon på Beitostølen utover vinteren. Dette har ingen sett på noen norsk destinasjon i Norge, sier Bjørn B Jacobsen.

Beitostølen Resort og DestinasjonsKirurgene gjennomførte et såkalt pre-test-prosjekt med kineserne på Beitostølen sist vinter, og mange husker sikkert den gedigne stavkirken av snø. Bildene gikk verden rundt, blant annet distribuert at det anerkjente nettstedet Lonely Planet.

Les også: Bygger gedigne isskulpturer på Beitostølen

Mat er viktig

Det er mange ting å ta hensyn til i et samarbeidsprosjekt med kinesere. Maten er viktig for Team Harbin som skal arbeide fysisk med lange kalde dager utendørs. De har derfor ønsket å bo i hytter der de kan lage sin egen mat.

Dessuten er språket alltid en utfordring, siden kinesere flest ikke snakker engelsk. De er imidlertid langt framme teknologisk, og har mobiltelefoner som oversetter med stemmer. Dette gir ofte både rare og morsomme oversettelser, så for kvalitetssikringens har Jacobsen & co en kinesisk tolk i prosjekt-teamet. Hun er bosatt på Lillehammer og ankommer Beitostølen fredag for å delta på de første prosjekteringsmøtene.

Is- og snøkunstnere på gang

Det er med andre ord duket for spennende dager og uker på Beitostølen, og det blir en attraksjon i seg å kunne se verdens råeste snø-kunstnere i arbeid, både i alpinanlegget på Beitostølen og i Raudalen.

– Det er stor interesse for å komme til Beitostølen å jobbe, også blant anerkjente nordiske is- og snø-kunstnere. Vi har fått flere henvendelser, og sist helg hadde vi møter med noen av disse i Sverige, så vi jobber med bred pensel i dette prosjektet, forteller Bjørn B Jacobsen i pressemeldingen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

SnøSkulpturFestival på Beitostølen

I 2018 ble det foretatt en test på prosjektet, men 2019 er første året det arrangeres en offisiell SnøSkulpturFestival på Beitostølen.

Ambisjonen er at dette skal bygges ut år for år, også med andre aktiviteter som lek og eventyr, kulturinnslag og lokalmat som en del av programmet.

Satsingen bygger på en eksklusiv samarbeidsavtale mellom Beitostølen Resort og Team Harbin, som ble signert i Harbin 5. januar i fjor. Harbin er verdensberømt for sin is- og snø festival, som arrangeres for 38. gang i år.

DestinasjonsKirurgene er produksjonsansvarlig for prosjektet, som er finansiert med like andeler av Oppland fylkeskommune, Øystre Slidre kommune og Beitostølen Resort, med et samlet budsjett på 1,35 millioner kroner.  

Powered by Labrador CMS