Seks mat- og drikkeeksperter har smakt seg gjennom Trøndelag. Her Odd Ivar Jørgensen (fra venstre), Lars Erik Vesterdal og Martin Flak. (Foto: Matriketmidt.no)

Den beste lokalmaten i Trøndelag

Seks mat- og drikkeeksperter har smakt seg gjennom fenalår, gravlaks, blåmuggoster, sjokolader, rømmegrøt, gomme, sauser og kjeks i jakten på de beste trønderske matproduktene.

Henrik Dahl Jahnsen og Lars Erik Vesterdal smaker seg gjennom trønderske lokalmatspesialiteter. (Foto: Matriketmidt.no)

Tre finalister i hver kategori er nå kåret, og vinnerne lanseres på åpningen av Trøndersk Matfestival 28. juli.

Smak og utseende

Håvard Klempe og Espen Aunaas er dommere i tre lokalmatkategorier i kåringen av Årets produkt. (Foto: Matriketmidt.no)

Det yrer av trønderske matprodukter og smaksklare kokker i Banksalen hos SpareBank1 SMN. Juryen er invitert til å være dommere av den årlige produktkåringen og er Trøndelags fremste eksperter på mat, drikke, råvarer, smak og presentasjon. Det luktes og tygges stille før det diskuteres salt og krydder, smaksbalanse, fettinnhold, tørrhet, mykhet eller fasthet. En ting skal være sikkert, vil du ha matproduktet ditt grundig vurdert, så får du det i juryeringen av Årets produkt til Trøndersk Matfestival.

Håvard Klempe fra Klempe og Dons og Espen Aunaas, hovedkjøkkensjef på Britannia Hotel, sitter og smaker seg gjennom Årets sjømatprodukt, Årets matgave og Åpen klasse.

– Hva er viktig for å nå opp som et vinnende trøndersk lokalmatprodukt?

– Hovedinntrykket er smaken. At smaken er bra, at de tør å bruke krydder, salt, at det virkelig smaker noe. Og så er emballasjen viktig, inntrykket man får, sier Klempe.

Røykalaks, for eksempel. Hvor mange ulike produkter finner man ikke når man er og handler på Meny. Det at man skiller seg ut har mye å si, sier han.

Espen Aunaas er enig. - La produktet skinne i emballasjen, sier han.

Dette er finalistene

Årets sjømatprodukt:

Rakfisk av Blåfjellrøye, fra LiVerten

Mildrøkt Aquavittlaks fra Garnviks Røkeri

Tuvas Spesialrøkte Laks fra Dolmøy Seafood

Årets kjøttprodukt:

Kjølknøl fra Nordmeland Gårdsmat

Fenalår av Steinaldersau fra Haugrønning Gård

Hjorteskank i Skiver fra Stensaas Reinsdyrslakteri

Årets meieriprodukt:

Ekstra Lagret Grotteost fra Hitra Gårdsmat

Hvit Geitost fra Skansen Ost

Gammelerik fra Gammelerik

Årets bakst- og kornprodukt:

Solemdalslefse fra Heimebakst

Pekkabrød fra LiVerten

Siktet Landhvete fra Reppe Søndre

Årets søtsak:

Smellkyss fra Fru neliK

Sjokoladefryd – sjokoladehjerter 10 biter fra Jentene på Tunet

Små Marengsbunner fra Røros, Galåvolden Gård

Årets økologiske produkt:

Hitra Blå fra Hitra Gårdsmat

Økologisk Gomme fra Tverås Gårdsmat

Gammel Ungkaren fra Hitra Gårdsmat

Årets nykommer:

Tørket Hjortekjøtt fra Stensaas Reinsdyrslakteri

Vaniljeprim fra Tverås Gårdsmat

Frøyaflak fra Garnviks Røkeri

Åpen klasse:

Rabarbra fra Inderøy Mosteri

Myken Gin of the Sea fra Myken Destilleri

Zari Eplemost fra Inderøy Mosteri

Årets matgave:

Afternoon Tea fra Smaker fra Øyriket

Sesongens Utvalgte Smaker fra Smaker fra Øyriket

Sjokoladefryd Gaveeske 15 biter fra Jentene på Tunet

Vinnerne i Årets matgave sendes inn til en europeisk finale da Trondheim og Trøndelag er Europeisk matregion 2022.

Du kan lese mye mer på Matriketmidt.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS