
Den beste lokalmaten i Trøndelag
Seks mat- og drikkeeksperter har smakt seg gjennom fenalår, gravlaks, blåmuggoster, sjokolader, rømmegrøt, gomme, sauser og kjeks i jakten på de beste trønderske matproduktene.

Tre finalister i hver kategori er nå kåret, og vinnerne lanseres på åpningen av Trøndersk Matfestival 28. juli.
Smak og utseende

Det yrer av trønderske matprodukter og smaksklare kokker i Banksalen hos SpareBank1 SMN. Juryen er invitert til å være dommere av den årlige produktkåringen og er Trøndelags fremste eksperter på mat, drikke, råvarer, smak og presentasjon. Det luktes og tygges stille før det diskuteres salt og krydder, smaksbalanse, fettinnhold, tørrhet, mykhet eller fasthet. En ting skal være sikkert, vil du ha matproduktet ditt grundig vurdert, så får du det i juryeringen av Årets produkt til Trøndersk Matfestival.
Håvard Klempe fra Klempe og Dons og Espen Aunaas, hovedkjøkkensjef på Britannia Hotel, sitter og smaker seg gjennom Årets sjømatprodukt, Årets matgave og Åpen klasse.
– Hva er viktig for å nå opp som et vinnende trøndersk lokalmatprodukt?
– Hovedinntrykket er smaken. At smaken er bra, at de tør å bruke krydder, salt, at det virkelig smaker noe. Og så er emballasjen viktig, inntrykket man får, sier Klempe.
Røykalaks, for eksempel. Hvor mange ulike produkter finner man ikke når man er og handler på Meny. Det at man skiller seg ut har mye å si, sier han.
Espen Aunaas er enig. - La produktet skinne i emballasjen, sier han.
Dette er finalistene
Årets sjømatprodukt:
Rakfisk av Blåfjellrøye, fra LiVerten
Mildrøkt Aquavittlaks fra Garnviks Røkeri
Tuvas Spesialrøkte Laks fra Dolmøy Seafood
Årets kjøttprodukt:
Kjølknøl fra Nordmeland Gårdsmat
Fenalår av Steinaldersau fra Haugrønning Gård
Hjorteskank i Skiver fra Stensaas Reinsdyrslakteri
Årets meieriprodukt:
Ekstra Lagret Grotteost fra Hitra Gårdsmat
Hvit Geitost fra Skansen Ost
Gammelerik fra Gammelerik
Årets bakst- og kornprodukt:
Solemdalslefse fra Heimebakst
Pekkabrød fra LiVerten
Siktet Landhvete fra Reppe Søndre
Årets søtsak:
Smellkyss fra Fru neliK
Sjokoladefryd – sjokoladehjerter 10 biter fra Jentene på Tunet
Små Marengsbunner fra Røros, Galåvolden Gård
Årets økologiske produkt:
Hitra Blå fra Hitra Gårdsmat
Økologisk Gomme fra Tverås Gårdsmat
Gammel Ungkaren fra Hitra Gårdsmat
Årets nykommer:
Tørket Hjortekjøtt fra Stensaas Reinsdyrslakteri
Vaniljeprim fra Tverås Gårdsmat
Frøyaflak fra Garnviks Røkeri
Åpen klasse:
Rabarbra fra Inderøy Mosteri
Myken Gin of the Sea fra Myken Destilleri
Zari Eplemost fra Inderøy Mosteri
Årets matgave:
Afternoon Tea fra Smaker fra Øyriket
Sesongens Utvalgte Smaker fra Smaker fra Øyriket
Sjokoladefryd Gaveeske 15 biter fra Jentene på Tunet
Vinnerne i Årets matgave sendes inn til en europeisk finale da Trondheim og Trøndelag er Europeisk matregion 2022.
Du kan lese mye mer på Matriketmidt.no