MS Spitsbergen til kai i Svolvær onsdag 29. juni. (Foto: Morten Holt)
MS Spitsbergen til kai i Svolvær onsdag 29. juni. (Foto: Morten Holt)

Historisk hurtigrutedåp i Svolvær

Lofoten og Svolvær har vært et høydepunkt på reisen siden første hurtigrutetur den 2. juli 1893. Neste uke er det klart for tidenes første hurtigrutedåp når MS Spitsbergen får sitt navn i et av verdens mest spektakulære reisemål.

Publisert
Gammel og ny i Svolvær havn. Til høyre MS Lofoten og til venstre MS Spitsbergen. (Foto: Morten Holt)
Gammel og ny i Svolvær havn. Til høyre MS Lofoten og til venstre MS Spitsbergen. (Foto: Morten Holt)

Onsdag 6. juli 2016 skal MS Spitsbergen, Hurtigrutens første skipskjøp på 10 år, døpes. Seremonien og folkefesten vil finne sted i spektakulære Svolvær, et av høydepunktene på hurtigrutereisen.

– Dette blir utrolig artig. Vi legger opp til en folkefest, med en markering som kler både Hurtigruten og fantastiske Svolvær, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i en pressemelding

MS Spitsbergen på vei mot Svolvær. Skrova i bakgrunnen. (Foto: Morten Holt)
MS Spitsbergen på vei mot Svolvær. Skrova i bakgrunnen. (Foto: Morten Holt)

Snart 125 år

Hurtigrutens nye skip får navnet MS Spitsbergen etter den største øya i øygruppen Svalbard, stedet der Richard With i 1896 startet ekspedisjonsturisme i Arktis.

I snart 125 år har hurtigruteskipene anløpt Svolvær, og brakt millioner av internasjonale gjester til eventyrlige opplevelser i Lofoten. Destinasjonen er flere ganger kåret blant verdens vakreste øygrupper, og som verdens beste reisemål av National Geographic.

MS Spitsbergen startet sin jomfrutur i Bergen 21. juni. På ettermiddagen onsdag 29. juni ankom det splitter nye hurtigruteskipet for øvrig Svolvær, tett fulgt av det gamle ærverdige hurtigruteskipet MS Lofoten (sjøsatt i september 1963). De to skipene følger hverandre langs norskekysten denne sommeren.

Fjellklatrer og polarhelt Cecilie Skog blir for øvrig gudmor når MS Spitsbergen døpes i Svolvær 6. juli.

Feskarkona i Svolvær tar imot MS Spitsbergen. (Foto: Morten Holt)
Feskarkona i Svolvær tar imot MS Spitsbergen. (Foto: Morten Holt)

Vi er utrolig stolte og glade over å ha Cecilie Skog med oss på denne feiringen. Hun er en av Norges fremste ambassadører for friluftsliv og oppdagertrang, om det er å bestige de høyeste fjellene i verden, eller nyte en skogstur i nærområdet, sier Daniel Skjeldam konsernsjef i Hurtigruten.

Bærekraftig turisme

6. juli blir det ikke bare to, men tre skip samtidig i Svolvær havn.  MS Spitsbergen vil følge MS Lofoten på norskekysten denne sommeren. (Foto: Morten Holt)
6. juli blir det ikke bare to, men tre skip samtidig i Svolvær havn.  MS Spitsbergen vil følge MS Lofoten på norskekysten denne sommeren. (Foto: Morten Holt)

– Lofoten og Svolvær i juli har alt gjestene våre ser for seg når de drømmer om hurtigruteopplevelsen. Spektakulær natur, midnattssol, unik kultur og rå aktive opplevelser. Vi skal sy sammen et kompakt og fint arrangement, med søkelys på bærekraftig turisme, et tema som opptar både Hurtigruten og Lofoten som destinasjon, sier Skjeldam.

Programmet er ikke endelig avklart, men gode artister, opplevelser og lokal mat av høy kvalitet er innhold som allerede nå kan loves. Det blir trangt om plassen, da i alt tre hurtigruteskip vil ligge i Svolvær under arrangementet, MS Richard With, MS Midnatsol og MS Spitsbergen.

MS Spitsbergen er Hurtigrutens nyeste skip. (Foto: Morten Holt)
MS Spitsbergen er Hurtigrutens nyeste skip. (Foto: Morten Holt)

Tre skip til kai i Svolvær

– Fra rundt klokka 18 vil alle de tre skipene ligge samtidig Svolvær. Vi har med oss rundt 1000 gjester til festen. Om Lofoten kommer med like mange blir det en historisk og internasjonal dåp vi aldri tidligere har opplevd.

Navnet MS Spitsbergen knytter sammen Hurtigruten før og nå. Så tidlig som i 1896 førte Hurtigrutens grunnlegger og reiselivsgründer Richard With opp et hotell på Svalbard og startet «Sportsruten» fra Hammerfest til Spitsbergen med DS Lofoten.

MS Lofoten og MS Spitsbergen går i tospann denne sommeren. (Foto: Morten Holt)
MS Lofoten og MS Spitsbergen går i tospann denne sommeren. (Foto: Morten Holt)

Fullstendig ombygd

– Det er denne arven vi har tatt videre når vi i dag tar med gjestene våre på bærekraftige opplevelsesreiser, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

MS Spitsbergen vil følge MS Lofoten på norskekysten denne sommeren. I september erstatter hun MS Midnatsol i ruten på norskekysten, når MS Midnatsol setter kurs for unike opplevelser i Antarktis.

Saken fortsetter under bildet

«MS Spitsbergen har i løpet av vinteren og våren blitt fullstendig ombygd. I dag fremstår hun som et optimalt ekspedisjonsskip, lett å manøvrere med et kraftig maskineri. Gjesteområdet består av bekvemme lugarer og fellesarealer som gjør det mulig å oppleve spektakulære naturopplevelser i komfortable omgivelser. Skipet er moderne og miljøvennlig, og er tilpasset for å optimalisere drivstoffutnyttelsen og minimere utslipp», heter det i pressemeldingen.

Dåpsfest hele dagen

Dåpsfesten starter med boder og aktiviteter på torget i Svolvær rundt kl. 14.00. For de som har lyst til å ta MS Spitsbergen nærmere i øyensyn, vil det være åpent skip for alle fra klokken 10.00 til 17.00. Det offisielle dåpsprogrammet starter kl 20.00, og Violet Roadkonserten kl. 21.00

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

MS Spitsbergen

MS Spitsbergen er Hurtigrutens nyeste skip, kjøpt våren 2015 og totalrenovert gjennom vinteren.

Hun framstår nå som et tøft og kompakt ekspedisjonsskip, med gode manøvreringsegenskaper og en optimal størrelse. Dette gjør det mulig å komme enda tettere på naturopplevelsene både langs norskekysten og i explorerfart.

Skipet har moderne og drivstoffeffektivt fremdriftssystem og er svært manøvreringsdyktig.

Antall gjester: 335

Total køyekapasitet: 243

Bruttotonnasje: 7344

Lengde: 100,54 m

Bredde: 18 m

Dyptgående: 5,3 m

Propellsystem: 360 graders pod og 2 thrustere

Fart: 17,1 knop

Hurtigruten

* Hurtigruten er den legendariske ruten langs norskekysten; originalen siden 1893.

* Selskapet bringer gods, lokalpassasjerer og turister til 34 havner fra Bergen til Kirkenes – hver dag hele året.

* I alt 11 skip tilbyr opplevelsesreiser langs Norskekysten, hver dag hele året.

* Fra 2016 tilbyr Hurtigruten ekspedisjonsreiser med fire skip i Arktis ved Svalbard, Island og Grønland, og seilinger rundt Antarktis. Fra 2017 seiler også Hurtigrutens ekspedisjonsskip til arktisk Canada og til Amazonas.

* Les mer på Hurtigruten.no

Powered by Labrador CMS