Nina Kristoffersen og Joachim Lindgren fra Statholdergaarden vant Årets grønne kokk 2020. Duoen vant også i 2017. (Foto: Morten Holt)

Vant Årets grønne kokk for andre gang

Joachim Lindgren og Nina Kristoffersen fra Statholdergaarden er en uovervinnelig duo i Årets grønne kokk. Tittelforsvarerne fra 2017 vant også 2020-utgaven på Smak på Norges varemesse.

Statholdergaarden-jubel i Årets grønne kokk nok en gang. (Foto: Morten Holt)

Det har vært en ypperlig uke for Michelin-restauranten i Rådhusgata i Oslo. Tirsdag fikk sjefen selv, Bent Stiansen Horecabransjens Ærespris, og i dag torsdag var restaurantens representanter Joachim Lindgren og Nina Kristoffersen i Årets grønne kokk som var de sterkeste deltakerne.

Lindgren er soussjef på Statholdergaarden, mens Nina Kristoffersen er kjøkkensjef for Statholderens Mat- og Vinkjeller.

– Jeg er kjempeglad og overlykkelig over at det holdt helt i mål, med så mange sterke konkurrenter. Det er gøy å lage mat med masse grønnsaker, sa Nina Kristoffersen etter premieutdelingen.

Se hva vinnerlaget serverte nederst i denne saken

Les også: Statholdergaarden-kokkene vant Årets grønne kokk 2017

Sølvet til Bergen

Hele pallen i Årets grønne kokk 2020. (Foto: Morten Holt)

På sølvplass kom Odd Rainer Hildrum og Christer Rørlien Henriksen fra Bjerck Restaurant i Bergen. Horeca smakte selv duoens mat, der vi spesielt la merke til forretten, en fantastisk smaksbombe.

Hotel Bristols Eline Sofie Sunde og Emilie Søbakken Rustad endte på tredjeplass, og fikk også ekstra heder fra plassdommer Brith Bakken for ryddighet og hygiene inne i kjøkkenet i løpet av konkurransedagen.

De andre deltakerne i Årets grønne kokk 2020 var Tim Alexander Ekblad, Bar Txotx (Populare AS) og Aleksander Løkkeberg Vartdal, Restaurant Happolati, samt Andreas Gøbel, Restarant Happolati og Hanne Rutgerson fra Einer Restaurant.

Meget høyt nivå

Sølv i Årets grønne kokk til Odd Rainer Hildrum (til venstre) og Christer Rørlien Henriksen fra Bjerck restaurant i Bergen. (Foto: Morten Holt)

Smaksdommerne i konkurransen var Håvard Ravn Larsen (leder), Lise Finckenhagen, Tom Victor Gausdal, Wenche Andersen og Bent Stiansen, mens Brith Bakken og Asle Faannessen var plassdommere, og også dommerne var storfornøyde med det deltakerne leverte.

– Nivået har vært svært høyt, og det var svært tett mellom lagene. Jeg har smakt mange fantastiske retter og smaker. Dette tok mine smaksløker til et helt nytt nivå, sa juryleder Ravn Larsen, som også pekte på at alle lagene leverte til rett tid – uten forsinkelser.

Bent Stiansen understøtter:

– Det var svært jevnt mellom de fem lagene, og det skilte bare marginalt. Her var det mye meget gode retter. Jeg skal stjele dem alle sammen, sa Stiansen smilende.

Konkurranse i takt med den grønne trenden

Eline Sofie Sunde (til venstre) og Emilie Søbakken Rustad fra Hotel Bristol i Oslo sikret bronsemedaljen i Årets grønne kokk 2020. (Foto: Morten Holt)

Blesten rundt Årets grønne kokk har økt voldsomt de siste årene, og det var et meget skarpskodd «startfelt» i mesterkjøkkenet på Smak 2020 i dag.

Konkurransen arrangeres nå hvert tredje år, og det bør kanskje vurderes om denne konkurransen bør bli årlig. Og kanskje også en nordisk versjon?

OFG og Norske Kokkers Landsforening Oslo

NKL-president Helge Johansen blir servert saus av Odd Rainer Hildrum fra Bjerck restaurant. (Foto: Morten Holt)

Konkurransen arrangeres av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og Norske Kokkers Landsforening Oslo som står bak konkurransen. Samarbeidspartnere er Bama Storkjøkken, Engrosfrukt, Odd Langdalen, Sportex, Figgjo og Smak 2020.

– Det har vært stor interesse for å delta i kokkekonkurransen Årets grønne kokk 2020, sier prosjektleder for konkurransen Toril Gulbrandsen, fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Konferansier var Kristine Hartviksen, president i Nordisk kjøkkenchef federation.

2020-versjonen av Årets grønne kokk var den åttende i rekken.

– Med denne konkurransen håper vi å inspirere til økt bruk av frukt og grønt og å spre nye, spennende og fargerike ideer til storhusholdningsbransjen, kokker, produsenter, grossister, matentusiaster og forbrukere. Hovedmålet er mer grønt på tallerkenen, som også er et viktig bidrag for både folkehelse og miljø, sier Toril Gulbrandsen.

Dette serverte vinnerlaget

Dette var Statholdergaardens vinnermeny:

Streetfood

Nina Kristoffersen og Joachim Lindgren i aksjon i konkurransekjøkkenet på Norges Varemesse. (Foto: Morten Holt)

«Oslonatt»

Sellerikebab servert med youghurtdressing og sellerilompe.

Sprø løkpølse i brød med eple og sellerisalat.

Løkfries.

Hovedrett – det klassiske

Kål og beter

Kålterrine med morkel og hasselnøtt, glasert rødbete, krustade, potet og kålrotkrem, grønnkål og knutekål.

Røkt smørsaus.

Dessert – Det søte

Gulrot og appelsin

Gulrotkake, samosa fylt med karamellisert gulrot og pistasj, tekrem, mandelcrunsj og sitrus-ingefærgelé

Rød appelsin - sortpeppersorbet

Dette var oppgaven

Dette var oppgaven som lagene skal løse i Årets grønne kokk 2020:

På fire timer skal det lages en 3-retters meny for 12 personer.

Rettene må kun bestå av varer fra den grønne sektor og kan derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kan inngå. Varene som er nevnt under skal inngå. Utenom der er det lov å bruke alt fra den grønne sektor.

Rett 1: Streetfood: Sellerirot og løk skal inngå. Skal kunne spises håndholdt.

Rett 2: Hovedrett: Fjellmandelpotet, beter og valgfri kål skal inngå.

Rett 3: Dessert: Appelsin, gulrot og friske urter skal inngå.

Med denne konkurransen skal det inspireres til økt bruk av frukt og grønt og ikke minst spre nye, spennende og fargerike ideer til storhusholdningsbransjen, kokker, produsenter, grossister, matentusiaster og forbrukere. Hovedmålet er mer grønt på tallerkenen, som også er et viktig bidrag til å nå bærekraftmålene om mer plantekost.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS