Foto: Matriketmidt.no

15-åringer fikk drømmedag med Michelin-kokker

Det har vært storslått kokkekamp i Trondheim. 60 ungdomsskoleelever var i aksjon på ti restauranter. Alle har fått de samme trønderske råvarene, hva gjør de? Gjestene kommer snart. Tenk å få en drømmedag med en Michelin-kokk! Det er «Ung Restaurant» i byen.

Publisert
Det er klart for servering på Britannia Hotel. Elever fra Rosenborg ungdomsskole retter seg opp i ryggen og bærer tallerkener som profesjonelle servitører. De har lært av de beste. (Foto: Matriketmidt.no/Wil Lee Wright)

Det glitrer i øynene og de er rette i ryggen. På rekke og rad kommer de inn og presenterer en tre-retters meny for sine foreldre og lærere. En far spør: – Er dette ungene våre?

Ung Restaurant i Trondheim er en spesiell dag der nesten 60 ungdomsskoleelever får komme inn på 10 restauranter og lage en tre-retters middag til foreldre, lærere og inviterte gjester.

– Dette er et helt enestående samarbeid mellom restauranter, skoler, matprodusenter og gode hjelpere for å vise fram bransjen. Det sier Bente Estil fra hovedutvalg for utdanning i Trøndelag fylkeskommune.

Alle får de samme råvarene og skal servere til 30 gjester hver

Alle fikk en kasse med trønderske råvarer, som de skulle tilberede på sitt vis. I løpet av dagen har de tilberedt maten, dekt bord og så servert til 30 gjester hver.

Dagen har gitt mestring, den har bygd selvtillit. Ungdommene har laget maten selv og kan vise fram til foreldre og lærere hva de har gjort. Ildsjel Geir Rune Larsen fra fagnettverket for restaurant- og matfag i Trøndelag står i bresjen sammen med Oi! Trøndersk Mat og Drikke og Norske Kokkers Landsforening. Han er svært fornøyd med gjennomføring for åttende år på rad:

– Dette har vært en dag med veldig god stemning. Restaurantene er i ei veldig spesiell tid, men åpner dørene og byr på seg selv mer enn noen gang, sier Larsen.

– Ungdomsskolene og rektorer har vært veldig positive på at dette må vi gjennomføre, dette må vi få til, kanskje mer enn noen gang før, sier Larsen.

Et hav av muligheter i restaurant- og matfag

– Vi er helt avhengige av ungdommer som dere for at vi skal kunne videreutvikle Trøndelag som matregion, det sa Kari Anita Furunes som er leder for hovedutvalg utdanning i Trøndelag fylkeskommune. - Et hav av muligheter ligger foran dere om dere velger restaurant- og matfag, sa hun. Lokale leverandører hadde stått for råvarene, og alt av frukt og grønt var fra Frosta – inkludert fersk mais og pærer. I tillegg var det urkorn fra Innherred og sei fra Trondheimsfjorden.

Tre dommere besøkte alle restaurantene og hadde dialog med dem underveis og etter servering. Det var Mette Evensen fra tidligere Røst Teaterbistro, Nils Flatmark fra Brimibue og det norske kokkelandslaget, og Tore Rørdal fra Norske Kokkers Landsforening. De merket seg mange sitater som elevene hadde kommet med gjennom dagen og bekreftet den gode opplevelsen de hadde hatt.

– Som kokk kan jeg reise over hele verden, siden vi snakker samme språk, var det en elev som sa.

– Jeg grugledet meg til i dag, men her er det bare trivelige og kule folk, sa en annen.

Hoeggen ungdomsskole og Kraft Bodega vant kokkekampen

Til slutt ble det kåret en vinner som tok med seg en sjekk på 3000 kroner fra Culina og kokkejakker med brodert navn på. I år gikk sieren til Hoeggen ungdomsskole som hadde vært på Kraft Bodega.

Restaurantene som deltok i årets Ung Restaurant var Fagn, Britannia, Søstrene Karlsen, Kraft Bodega, Frati, Emilies Eld, To Rom og Kjøkken, Strinda vgs og Le Bistro. Leverandører og samarbeidspartnere var Rågo, Gullimunn, Domstein, Pals, Culina, Tine og Radisson Blu Royal Garden Hotel.

Denne saken er hentet fra Matriketmidt.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS