Jonathan Robert Burt skal lage en brødskulptur på 1,4 meter. (Foto: Trygve Indrelid, Vest Vind Media)

Norske bakere og konditorer går for gull

Det norske baker- og konditorlandslaget har trent knallhardt i hele år. Nå går de for gull i den nordiske baker- og konditorkonkurransen (Nordic Bakery & Pastry Cup 2019), som arrangeres under Matstreif i Oslo 6. og 7. september.

Publisert
Det norske baker- og konditorlandslaget ligger nå i hardtrening med mål om å bli nordiske baker- og konditormestere. Fra venstre Jonatan Robert Burt, trener Remy Corbet og Fredrik Lønne. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media)

Konkurransen samler Nordens beste bakere og konditorer til landskamp. I år har Norge hjemmebane i konkurransen som foregår 6. og 7. september i et stort telt under Matstreif. Her skal det norske laget konkurrere med Sverige og Danmark. Finland og Island stiller ikke lag i år.

Trude Beate Brendehaug. (Foto Trygve Indrelid, Vest Vind Media)

Det norske laget

Jonatan Robert Burt. (Foto: Trygve Indrelid, Vest Vind Media)

De norske deltakerne er alle utøvere på det norske baker- og konditorlandslaget. Det norske bakerlaget består av Trude Beate Brendehaug, Fredrik Lønne, Jonathan Burt. Alle har nordiske medaljer fra før. Brendehaug og Lønne var på det norske laget som tok nordisk gull i Stockholm i 2017.

Det norske konditorlaget består av Sunniva Nergård Myhre og Vilde Nistad Strandos. Sistnevnte kan vise til en flott femteplass i VM for unge konditorer i Tyskland fjor.

Les mer om hver enkelt deltaker lengre ned i saken

Dette skal de lage

Temaet i Nordic Bakery & Pastry Cup 2019 er «kunst» - en relativt åpen og fri tematikk som vil gi mye flott bakekunst for publikum på Norges største matfestival. I begge konkurransene har lagene 7 timer til rådighet, samt tilrettelegging dagen før.

Konditorene skal lage en valgfri dessert, iskake, sjokoladekake/-mousse og en sjokoladeskulptur med en minimumshøyde på en meter.

Fredrik Lønne. (Foto: Trygve Indrelid, Vest Vind Media)

Bakerne skal i sin konkurranse lage 14 brød (minst to ulike typer), 60 baguetter, 8 store brød, 33 brioche, 40 croissanter, 30 wienerbrød, 30 søte bakverk og en brødskultur med en minimumshøyde på en meter.

Norge skal lage både brødskulptur og sjokoladeskulptur på rundt 1,4 meter som er konkurransens maksimalt tillatte høyde for denne kategorien.

Norsk kunst på en ny måte

Med kunst som tema lover de norske bakerne og konditorene en spennende og ny fremstilling av norsk kunst, som på toppen av det hele også er spiselig.

Sunniva Nergård Myhre. (Foto: Trygve Indrelid, Vest Vind Media)

– De som kommer innom konkurranseteltet på Matstreif vil kjenne igjen elementer av kjent norsk kunst i produktene vi skal lage. Vi tror også de som kommer innom blir imponert over det de får se. Dette er toppidrett, sier hovedtrener Kjetil Dale Aas.

Går for gull

Det norske baker- og konditorlandslaget har tatt store steg de siste årene og har blitt å regne med både i Norden og i verden. De norske bakerne tok en imponerende 3. plass i VM i fjor høst. Norge er også tidligere nordiske mestere i baking.

Vilde Nistad Strandos. (Foto: Trygve Indrelid, Vest Vind Media)

– Vi har trent knallhardt siden i januar. Fra starten av august og frem til konkurransen har vi flere gjennomkjøringer hver uke for å terpe på detaljene. Nå er vi snart klare for å gi Sverige og Danmark tøff konkurranse om nordisk heder og ære. Vi er ikke mer beskjedne enn at vi går for både bakergull og konditorgull, sier Dale Aas.

De norske deltakerne

Nordic Bakery Cup:

Trude Beate Brendehaug (29): Født i Hellevik Sunnfjord, utdannet baker og konditor, tok konditorlæren ved Baker Brun i Bergen og bakerlæren ved Godt Brød i Oslo. Bor dag i Oslo. Gull i Nordic Bakery & Pastry Cup i 2017.

Fredrik Lønne (36): Er fra Porsgrunn og bor i Porsgrunn. Gikk i lære hos Bakeriet i Lom og Rent Mel i posen. Driver i dag sitt eget bakeri; Harmoni Håndverksbakeri i hjembyen. Gull i Nordic Bakery & Pastry Cup i 2017.

Jonathan Robert Burt (26): Født i Storbritannia, utdannet fra The National Bakery School i London. Bor nå i Flekkefjord og jobber som baker hos Tollboden Bakeri i Flekkefjord. Bronse Gull i Nordic Bakery & Pastry Cup i 2018.

Nordic Pastry Cup:

Sunniva Nergård Myhre (24): Er fra Ropeidhalvøya i Suldal, bor nå i Stavanger. Gikk i lære hos Ryfylke bakeri og konditori. Jobber i dag som konditor på Sola Strand Hotel i Stavanger. Ikke deltatt i konkurranser tidligere.

Vilde Nistad Strandos (26): Er fra Gol og bor i dag i Førde. Gikk læretiden ved Naustdal Dampbakeri. Jobber i dag som konditor ved Naustdal Dampbakeri i Førde. 5. plass VM for unge konditorer i 2018.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS