Lega holder til på Øyfjell i Vinje, og drives av Gro Hommo (bildet) og sønnen Olav. (Foto: Matmerk)
Lega holder til på Øyfjell i Vinje, og drives av Gro Hommo (bildet) og sønnen Olav. (Foto: Matmerk)

Hedret tradisjonsrik geitost fra Vinje

Osteprodusenten Lega i Vinje kommune er tildelt Spesialitet-merket for sin geitost Lega Ekte Geitost.

Publisert

– Det er en ære å få Spesialitet-merket på geitosten vår. Ekstra moro er det at det er en ost med lokale tradisjoner som nå løftes opp og vises frem, sa Gro Hommo fra Lega da hun mottok Spesialitet-merket for unik smak på sin Ekte geitost.

Tradisjonsrik oppskrift

Lega holder til på Øyfjell i Vinje, og drives av Gro Hommo og sønnen Olav. De lager flere typer ost av melk fra egne geiter, samt ulike typer bakst som flatbrød og Kling.

Gro Hommo sammen med Vinje-ordfører Jon Rikard Kleven. (Foto: Matmerk)
Gro Hommo sammen med Vinje-ordfører Jon Rikard Kleven. (Foto: Matmerk)

Lega Ekte geitost lages etter en oppskrift fra Øyfjell som har gått i arv i generasjoner. Osten lages på fersk morgenmelk fra egne geiter, og kokes i jerngryte på tradisjonell måte. Når ostemassen har nådd riktig temperatur tilsettes fløte. Resultatet er en mild og lys brunost med et hint av karamell. Hommo håper Spesialitet kan bidra til at enda flere oppdager osten deres.

– Vi har vokst jevnt og trutt siden vi startet, men har fremdeles kapasitet til å yste litt mer, sier hun i en pressemelding.

Sterke regionale mattradisjoner

– Vi har sterke regionale mattradisjoner vi virkelig kan være stolte av her i Telemark, og mange flotte produsenter som lager mat med særpreg fra sitt område. Lega lager geitost med en distinkt lokal identitet, sa ordfører i Vinje kommune Jon Rikard Kleven, da han overrakk Spesialitet til osteprodusenten under en konferanse på Vinje 14. november.

Godkjent av uavhengig fagjury

Spesialitet-merket er en veiviser til de unike smaksopplevelsene. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim.

Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet, og mente geitosten fra Lega var en nydelig, mild geitost som passer til barn så vel som voksne.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Spesialitet

* Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

* Produkter som bærer dette kvalitetsmerket er laget i Norge og oppfyller fastsatte krav for råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift.

* Matmerk eier merkeordningen Spesialitet. Spesialitet-merket skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon.

* For å kunne vurderes må produktet oppfylle noen fastsatte krav. Deretter blir det bedømt av et uavhengig fagutvalg med høy matkompetanse. Blir det her vurdert som en unik smaksopplevelse sammenlignet med andre produkter i samme kategori, så kan det tildeles Spesialitet.

* Du finner Spesialitet-merkede produkter innenfor mange mat og drikkekategorier, noen er å finne over hele landet mens andre selges i sitt lokalområde eller i butikker med stort vareutvalg.

* Les mer på Matmerk.no/no/spesialitet

Powered by Labrador CMS