Meny-sjef Vegard Kjuus (fra venstre), landbruks- og matminister Olaug Bollestad, vinner Lars Erik Ek og ansvarlig for lokalmat i NorgesGruppen, Eivind Haalien. (Foto: NorgesGruppen/Meny)
Meny-sjef Vegard Kjuus (fra venstre), landbruks- og matminister Olaug Bollestad, vinner Lars Erik Ek og ansvarlig for lokalmat i NorgesGruppen, Eivind Haalien. (Foto: NorgesGruppen/Meny)

Håndlagde eggprodukter til topps

Ek Gårdskjøkken har vunnet Menys Matskattstipend 2020, og får 300 000 kroner til å utvikle nye produkter av egg. Nøisom får 200 000 kroner til utvikling av nye alkoholfrie drikker, mens Askim frukt- & bærpresseri får 100 000 kroner for å fremme norsk bær og frukt. Altså – rent bord til gamle Østfold fylke.

Publisert

Pengepremien til Ek Gårdskjøkken skal gå til å utvikle både hjemmelaget pavlova med ekte vaniljekrem, og fersk hollandaise, produkter som ikke finnes i det norske markedet.

Det var en rørt vinner som mottok prisen på vegne av familiebedriften i Onsøy.

– Jeg er stolt og glad. Det er stort for en liten familiebedrift å vinne denne prisen i konkurranse med så sterke finalister, sier daglig leder for Ek Gårdskjøkken på Omnsøy utenfor Fredrikstad, Lars Erik Ek.

Les juryens begrunnelse lengre ned i saken

I front når det gjelder både bærekraft og kvalitet

– Eggprodusenten Ek Gårdskjøkken er i front når det gjelder både bærekraft og kvalitet. Alle eggene, uansett fasong, blir videreforedlet til fantastiske gode og ærlige håndverksprodukter, blant annet desserter. Vi ønsker å tilby kundene våre flere produkter fra Ek, de hever kvaliteten i en kategori mye preget av industriprodukter, Meny-sjef Vegard Kjuus.

Trendy med alkoholfritt, og mer norske bær Mikrobryggeriet Nøisom fra Fredrikstad fikk anerkjennelse som en viktig bidragsyter innen lokalmat gjennom mange år, og stipendet skal stimulere til ny innovasjon. – Vi ser en sterk forbrukertrend mot mer alkoholfritt. Det er derfor spennende at Nøisom vil utvikle nye sodavannsprodukter med voksent preg og lokal identitet. De vil tilføre noe nytt, sier Kjuus. Askim frukt & bærpresseri, som har en ny dessertsaus på blokka, ble av juryen fremhevet som en viktig kvalitetsleverandør i en kategori hvor det er ønskelig å få opp andelen norske produkter.

Lokalmatprodusentene er mest innovative

Meny har siden 2011 satset bevisst på lokalmat, og tilbyr nå over 3000 lokalmatprodukter. Matskattene, som Meny kaller dem, beriker utvalget og høyner kvaliteten, samtidig som de ivaretar lokale arbeidsplasser og et bærekraftig distrikt-Norge.

– Lokalmatprodusentene bidrar til reell innovasjon i norsk dagligvare. I tillegg har de en helt egen lidenskap for mat og håndverk. De er svært viktige for Meny, sier Vegard Kjuus.

Meny får støtte fra landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

– Lokalmat skaper identitet og har en vanvittig høy kvalitet. Lokalmatprodusentene gjør en viktig jobb i å bygge matnasjonen Norge, sa Bollestad under prisutdelingen.

Juryens begrunnelser

Ek Gårdskjøkken, Fredrikstad, Viken – stipend, 300 000 kroner

Produserer egg fra frittgående høner og rosenkål, har fokus på bærekraft og dyrevelferd. For å sikre at eggene de produserer, uansett fasong og størrelse, utnyttes, lager Ek Gårdskjøkken blant annet hjemmelagde, ferske desserter, bearnaiser og aioli. Alle produktene har svært høy kvalitet, og er kjærkomne tilskudd til kategorier som i dag består myeav industriprodukter. Juryen vektla Ek Gårdskjøkken sitt fokus på bærekraft og nytenkning, samt den høye kvaliteten på deres gode og ærlige håndverksprodukter. Dette, i kombinasjon med ideen om å utvikle fersk hollandaise og hjemmelaget pavlova med ekte vaniljekrem, ga full uttelling hos juryen.

Nøisom, Fredrikstad, Viken – stipend, 200 000 kroner

Per Arne Hovland hos Nøisom sammen meds landbruks- og matminister Olaug Bollestad. (Foto: NorgesGruppen/Meny)
Per Arne Hovland hos Nøisom sammen meds landbruks- og matminister Olaug Bollestad. (Foto: NorgesGruppen/Meny)

Var en av de første i Norge som brygget håndtverksøl, og sånn sett har selskapet vært banebrytende og delaktig i oppblomstringen av norsk lokalmat. Mikrobryggeriet har, gjennom år med stayerevne og nytenkning, utviklet en rekke unike ølprodukter - og etter hvert også alkoholfrie tonicvarianter. Verdier som kortreist og håndverk gjennomsyrer alt Nøisom gjør. Juryen vektla Nøisom sin evne til nytenkning, ikke minst innenfor alkoholfrie drikker - en underutviklet kategori i det norske markedet. Dette, i kombinasjon med konkrete planer om å utvikle nye alkoholfrie sodavannprodukter med voksent preg og lokal identitet, ga uttelling hos juryen.

Askim frukt & bærpresseri, Askim, Viken – Stipend, 100 000 kroner

Meny-sjef Vegard Kjuus (fra venstre), landbruks- og matminister Olaug Bollestad, Gunnar Fiksdal, Astrid Rømuld (begge Askim frukt- og bærpresseri) og ansvarlig for lokalmat i NorgesGruppen Eivind Haalien. (Foto: NorgesGruppen/Meny)
Meny-sjef Vegard Kjuus (fra venstre), landbruks- og matminister Olaug Bollestad, Gunnar Fiksdal, Astrid Rømuld (begge Askim frukt- og bærpresseri) og ansvarlig for lokalmat i NorgesGruppen Eivind Haalien. (Foto: NorgesGruppen/Meny)

Har lange tradisjoner med å utvikle produkter basert på norske frukt og bær, levert av hageeiere og lokale bønder. På denne måten utnytter selskapet naturens lokale ressurser. Produktene fra Askim frukt- & bærpresseri, basert på blant annet rabarbra, rips, blåbær og epler, har svært høy kvalitet og verdsettes i store deler av landet. Juryen vektla Askims frukt- & bærpresseri sin gode ressursutnyttelse, og deres viktige rolle i å videreutvikle det norske bær- og fruktsegmentet, et segment som er underutviklet i dag. Dette, i kombinasjon med idéen om å utvikle nye, ekte dessertsauser basert på bringebær og kirsebær ga uttelling hos juryen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS