Nina Sundqvist (fra venstre), Mikal Viga og Nils Geitle.

Lakse-Mikal hedret med Spesialitet

Det familieeide røykeriet Mikals Laks med Mikal Viga i spissen mottok hedersmerket Spesialitet for Økologisk røykelaks og Varmrøykt laks under et arrangement på Måltidet hus i Stavanger tirsdag.

Publisert

– Det er en tilfredstillelse og et bevis for kvalitet å få Spesialitet-merket. Jeg jobber alltid mot å ha den beste kvaliteten, og Spesialitet er for meg en bekreftelse på at produktene mine virkelig er bra, sier Mikal Viga i Mikals Laks.

– Mikal ser ut til å skape unike smaksopplevelser uansett hva han han får i nevene. Kanskje ikke så rart når han kombinerer topp råvare og håndverksmessig kunnskap med et brennende ønske om å lage den beste røykalaksen, sa administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist, da hun hedret to typer røykelaks fra Mikals laks med Spesialitet-merket for unik smak.

Prisvinnende røykeri

Mikals Laks på Skiftun i Hjelmeland røyker og graver laks etter tradisjonsrike metoder og oppskrifter. De har flere ganger vunnet priser og utmerkelser for sin røkelaks.

Den økologiske røykelaksen lages med basis i Debio-sertifisert Ø-merket laks av superior kvalitet, havsalt og økologisk sukker. Økologisk laks får større andel marint fôr, bedre plass i merdene og nøtene laksen svømmer i behandles ikke med kobber. Mikals økologiske røykelaks kaldrøykes med einer og bøkespon over lang tid, med kontinuerlig utskiftning av røyk. Resultatet er en rund, modnet røyksmak, flott konsistens og perfekt saltbalanse.

Mikals Varmrøkte laks lages av dagsfersk superior laks fra oppdrettsanlegg som ligger i kort avstand fra produksjonsanlegget. Ferske laksesider tørrsaltes i ca. 25 timer før de lufttørkes og varmrøykes med einer og bøkespon. Hele prosessen tar tre døgn, med en flott og saftig varmrøkt laks som resultat.

Unike smaksopplevelser, mener Osa

Spesialitet-merket garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet. Om Mikals røkte laks regnet godordene fra juryen.

– Dette er helt klart unike smaksopplevelser. Superior kvalitet fra Hjelmeland, sa jurymedlem og kokk Harald Osa.

– Ja, disse får virkelig full pott på smak, fulgte Terje Martinussen fra Norges Sjømatråd opp.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Spesialitet

* Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

* Produkter som bærer dette kvalitetsmerket er laget i Norge og oppfyller fastsatte krav for råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift.

* Matmerk eier merkeordningen Spesialitet. Spesialitet-merket skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon.

* For å kunne vurderes må produktet oppfylle noen fastsatte krav. Deretter blir det bedømt av et uavhengig fagutvalg med høy matkompetanse. Blir det her vurdert som en unik smaksopplevelse sammenlignet med andre produkter i samme kategori, så kan det tildeles Spesialitet.

* Du finner Spesialitet-merkede produkter innenfor mange mat og drikkekategorier, noen er å finne over hele landet mens andre selges i sitt lokalområde eller i butikker med stort vareutvalg.

* Les mer på Matmerk.no/no/spesialitet

Powered by Labrador CMS