Jørgen Dons bartender

Klar for cocktailfinale i Det Indiske Hav

Etter seier i den norsk-islandske cocktailfinalen av «Perfect Serve», reiser trønderen Jørgen Dons til den internasjonale finalen på Rèunion Island i Det Indiske Hav mandag 1. desember.

Publisert

Jørgen Dons (midten) er klar for en stor internasjonal bartenderfinale i på en øy i Det Indiske Hav førstkommende mandag.

– Gode forberedelser og det faktum at jeg klarte å legge fra meg at dette var en konkurranse, og bare tenke på dette som en vanlig dag bak baren gjorde det enklere for meg, men fortsatt langt fra enkelt, sier Dons.

Dons konkurrerte mot flere av de beste bartenderne fra Norge og Island, og ble til slutt kronet som vinner. Den norsk-islandske finalen ble avholdt på «The Whisky Bar» i Oslo i november.

Det blir en knallhard konkurranse, men mitt mål er jo selvfølgelig å prestere over evne, sier Jørgen Dons.

I finalen på Rèunion Island, en liten øy i Det Indiske Hav, møter Dons de beste bartenderne fra 12 andre land.

– Vi reiser til Rèunion Island 27. november, der jeg møter de andre finalistene og dommerne. Det blir en knallhard konkurranse, men mitt mål er jo selvfølgelig å prestere over evne. Jeg tror taktikken min med å forberede meg på alt mulig, slik at jeg kanskje kan dra frem noen ess fra erme, vil være til stor hjelp, sier han.

«Perfect Serve»

Konkurransen er i regi av det japanske whisky-merket Nikka, og 2014-utgaven av cocktail-konkurransen de kaller «Perfect Serve» tar for seg det japanske whisky-husets spesielle historie og at de i år er 80 år.

Drinken Dons gikk til finalen med er en hyllest til grunnleggeren av Nikka, Masataka Taketsurus kone.

Det å lage en drink som spiller på en whiskys historie, som att på til blir 80 år i år, er utrolig morsomt, men også krevende. Valget mitt falt på å spille på det faktum at Nikka har mange paralleller til Skottland. Masetaka Taketsuru flyttet til Skottland for å lære seg kunsten å lage whisky. Der fant han det som skulle bli hans kone gjennom alle år. Drinken er dedikert til henne, Rita Taketsuru, forklarer Dons.

Lady Marmelade

Her er Dons vinnerdrink, Lady Marmelade

50ml Nikka Taketsuru 17yo

2ss Kumquatmarmelade

15ml Fersk sitronjuice

10ml Sukkerlake

1 dash Chocolate Bitters

Fremgangsmåte: Jeg startet med en japansk whisky, inspirert av skotsk tradisjon. Deretter tok jeg Kumquats, som er en asiatisk frukt, å preserverte det på britisk vis, så jeg fikk en kumquatmarmelade. Avslutningsvis brukte jeg fellesnevneren, nemlig te og serverte det hele i en tekopp, med et stykke rugbrød med marmelade til.

Powered by Labrador CMS