Ingrid Espelid Hovig med fisk (6)

Norges matmor fyller 90

I morgen bør det bli gastronomisk fest. Tirsdag 3. juni fyller nemlig Norges mest markante kokk gjennom alle tider, Ingrid Espelid Hovig, 90 år. Hun er, uten tvil, den personen i norgeshistorien som har hatt størst betydning for Norges befolkning når det gjelder kosthold og mat her til lands.

Publisert

Ingrid Espelid Hovig fyller 90 år tirsdag 3. juni 2014. (Foto: Morten Holt)

Ingrid Espelid Hovig er den som har lært nordmenn å lage mat. Gjennom 40 år lærte hun Norges befolkning å lage mat gjennom det kjente NRK-programmet Fjernsynskjøkkenet.

Ingrid Espelid Hovig er den den personen i norgeshistorien som har hatt størst betydning for Norges befolkning når det gjelder kosthold og mat her til lands. (Foto: Morten Holt)

I 1996 ledet hun den siste utgaven av Fjernsynskjøkkenet, men Ingrid Espelid Hovig er fortsatt aktiv, gir ut kokebøker og deltar på de mattilstelningene hun har muligheten til. Hun har vært med på over 50 kokebøker, men for de fleste er det den rutede kokeboken som er mest kjent.

Matveien ble bestemt tidlig

Den glødende interessen for mat, kosthold og ernæring har hun hatt siden hun var liten jente.

Hun tok artium i 1947, og bestemte seg for å bli husstellærer. Som en av få klarte hun i tredje forsøk å komme inn på Statens Lærerinneskole i husstell på Stabekk, den eneste skolen som da utdannet husstellærere.

– Jeg gikk fornøyd ut av den skolen julen 1950, og arbeidet etter det en kort periode som bakerlærerinne på private Risby husmorskole, fortalte hun til Horeca i et portrettintervju i 2010.

Opplysningsutvalget for Fisk

Høsten 1952 begynte hun å arbeide på husmorskolen i Sandvika, og etter hvert ble hun ansatt i Opplysningsutvalget for Fisk, og det var denne jobben som skulle føre henne inn i alle nordmenns mathjerter.

Allerede i et av de første prøveårene for fjernsynet i NRK, i 1956, fikk hun en telefon fra fjernsynskanalen som ønsket en matdemonstrasjon på TV.

– Men det var langt fra noen enkel oppgave å få nordmenn til å spise fisk på 50- og 60-tallet, fortalte Espelid Hovig, som samtidig avslørte at det nok er fisk som er den råvaren som har stått henne aller nærmest gjennom alle år.

Navnet Fjernsynskjøkkenet fra 1970

Fisk har alltid vært Ingrids favoritt. (Foto: Morten Holt)

I 1964 ble hun programsekretær for kosthold, ernæring og forbrukerstoff for kanalen.

Seks år senere, i 1970 fikk programmet tittelen Fjernsynskjøkkenet, en serie som altså sto på NRK-programmet i 26 år - frem til 1996.

Fra Askøy

Ingrid Espelid Hovig kommer opprinnelig fra Askøy utenfor Bergen, men flyttet tidlig til Oslo. Men askøydialekten er fortsatt svært fremtredende selv om hun nå har bodd i hovedstaden i godt over 60 år.

Her kan du lese portrettet med Ingrid Espelid Hovig, som ble publisert på vår nettside Horecanytt.no og i magasinet Horeca i januar 2010

En rekke priser

Ingrid Espelid Hovig har fått en rekke priser for sin innsats for norsk mat gjennom 70 år. Allerede i 1994 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og i 2011 ble hun tildelt Det Norske Måltids hederspris.

"

Ingrid Espelid Hovig der hun alltid har vært - ved grytene. (Foto: Morten Holt)

Les også: Sjeldent fortjent hederspris til Ingrid Espelid Hovig

Ingrid Espelids Matkulturpris

Hun har også fått sin egen pris, Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris, som deles ut til hennes etterfølgere som har markert seg på matfronten.

Her kan du se hvem som har vunnet Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Biografi

I fjor kom biografien om Ingrid Espelid Hovig ut. Ingar Sletten Kolloen skrev boka. Les hva VG skrev om biografien her.

Her kan du lese hva det står om Ingrid Espelid Hovig på Wikipedia.

Feires i Parkveien

Dagen skal tilbringes og feires i Parkveien i Oslo, der både familie, venner og gamle kolleger har meldt sin ankomst for å feire «hele Norges matmor».

Der blir det mat og underholdning, og flere taler, blant annet skal helse- og omsorgsminister Bent Høie og helsedirektør Bjørn Guldvog tale. Men noe videre feiring utover kvelden ser det ikke ut til å bli, melder VG på nett.

"
Powered by Labrador CMS