Odd Fjeldsgaard Rasmussen2

Odd Fjeldsgaard Rasmussen vant norsk Absolute Invite

I den norske finalen av Absolute Invite på The Thief overbeviste Odd Fjeldsgaard Rasmussen, som representerer Vaskeriet i Bergen, med sin dyktighet og sitt håndverk. Pinsehelgen,. 24. og 25. mai, arrangeres den internasjonale finalen, der Fjeldsgaard Rasmussen også får følge av sølvvinneren i den norske finalen, Slavomir Kytka, til daglig bartender på nevnte The Thief.

Publisert

Odd Fjeldsgaard Rasmussen vant den norske utgaven av Absolute Invite, og deltar førstkommende helg i den internasjonale finalen.

Absolut Invite er inne i sitt femte år i 2015 og til den nasjonale finalen på The Thief i Oslo var noen av Norges ledende bartendere fra hele landet spesielt invitert for å delta.

Lokale, norske ingredienser

Fjeldsgaard Rasmussen, som representerer Vaskeriet i Bergen, har dette å si om cocktailen sin:

«Ideen til drinken kom fra en fest jeg var på for noen år siden. Der ble vi servert iskrem med vodka som saus, uten stor suksess. Jeg ville gjøre dette bedre, med en cocktail som «saus» til iskremen. En cocktail som fremhevet de gode kvalitetene i Absolut Elyx, uten å overdøve smaken av epler og iskrem. Jeg ville hele tiden bruke flest mulig lokale, norske produkter, så da jeg kjørte gjennom Hardanger tidligere i år, kom jeg på ideen om å bruke aromaepler, lagret over vinteren. Disse egner seg best til å lage mat eller most med, så jeg valgte derfor å lage en shrub av eplene. Tradisjonelt er både kardemomme, kanel og vanilje en god match med epler. Cocktailen har en fin syre pga. eddiken, så iskremen kan tillate seg å være ganske søt, samtidig litt ekstra bitter. Navnet kom tidlig og var i utgangspunktet Absolut Scandinavian, men valgte å forkorte til Absonavian».

Se Fjeldsgaard Rasmussens drink lengre ned i saken

Thief-bartender på andre plass

Thief-bartender Slavomir Kytka ble nummer to i den norske finalen, og er også kvalifisert for den internasjonale finalen av Absolute Invite, som arrangeres førstkommende helg.

Konkurransen har som formål å dømme deltakerne på følgende tre kriterier: kunnskap, kreativitet og sensoriske egenskaper.

Årets tema var «håndverk» og bartenderne var nødt til å lage en cocktail som inneholdt de fire hjørnesteinene i en cocktail: brennevin, sukker, vann og bitter, hvor Absolut Elyx må benyttes som hovedingrediens.

I den internasjonale finalen som finner sted i Absoluts hjemby, Åhus i Sverige fra 24. og 25. mai vil også Slavomir Kytka slå følge. Kytka er nykommer i det norske bartendersamfunnet, men slettes ingen nykommer som bartender. Slavmir begynte å jobbe som Head Bartender på The Thief i februar etter en karriere på ærverdige Rosewood London. Slavomir kom på andreplass totalt med 63,42 poeng, kun 1,33 poeng bak Fjeldsgaard Rasmussen, i konkurransen der du maksimalt kan oppnå 100 poeng.

Cocktailen til Slavomir, Celebration, ble av dommerne kåret som dagens beste cocktail, men i følge konkurransereglene er det totalsummen av de tre kriteriene som avgjør hvem som er vinneren.

Se Kytkas drink lengre ned i saken

Juryen

Juryen som dømte cocktaildelen av konkurransen besto av Luca Corradini (American Bar/Savoy, London), Sebastian Rogne (soussjef, Restaurant Feinschmecker) og Chris Grøtvedt (Bar Manager, The Thief).

Odd Fjeldsgaard Rasmussen vinnerdrink: Absonavian

Absonovian.

50 ml. Absolut Elyx

25 ml. hjemmelaget shrub med epler fra Hardanger

25 ml. hjemmelaget kanelsirup

1 dæsj Angostura bitters

Fremgangsmåte: Røres og siles i avkjølt coupetteglass. Serveres med hjemmelaget iskrem og iskremkjeks.

(Oppskrifter til hjemmelaget shrub, kanelsirup og iskremkjeks finner du under)

Oppskrift på hjemmelaget Angostura- og kardemomme-iskrem:

7 eggeplommer

6 dl. kremfløte

3 dl. helmelk

7 kardemommekapsler

1,5 kanelstang

1 vaniljestang

25 dæsjer Angostura bitters

1 nellik

1 ts. appelsinskall

1/2 ts. salt

Fremgangsmåte: Serveres med noen dæsjer Angostura bitters på toppen og tørket eplechips.

Oppskrift på iskremkjeks:

8 ss. mandelmel

8 ss. sukker

6 eggehviter

40 gr. smeltet smør

15 dæsjer vaniljeessens

Fremgangsmåte: Stekes på 175°C i 10-15 minutter.

Oppskrift på Shrub med epler fra Hardanger:

Aromaepler fra Hardanger

Eplecidereddik

Sukker (farin og moscovado)

Fremgangsmåte: Kutt eplene i biter. Tilsett eplecidereddik. La eplecidereddikken dekke frukten. Legges i et syltetøyglass med tett lokk i 5 dager. Etter fem dager; sil av frukten og ta det flytende i en gryte. Tilsett like mye hvitt sukker som det er eddik. Tilsett 1 dl. Moscovado-sukkersirup. Kok opp, ta av platen med en gang det koker opp. La shruben avkjøles og sett i kjøleskap med lokk på.

Oppskrift på kanelsirup:

Kok opp like deler sukker og vann. Ta av platen når det koker og tilsett to kanelstenger. La det avkjøles.

Slavomir Kytkas drink: Celebration

Celebration.

50 ml. Absolut Elyx

10 ml. Suze

20 ml. Verjus

10 ml. sukker

10 ml. Tindved shrub (Oppskrift finner du under)

Oppskrift på tindved shrub:

200 g. tindved bær

200 g. sukker

100 ml. eddik

Fremgangsmåte: Mudle bærene forsiktig, tilsett sukker og eddik, la det koke i 20 minutter før det settes til avkjøling.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS