KjøttNMillustrasjon

Ren jentefinale i kjøtt-NM

Seks lærlinger skal delta i finalen i NM i kjøttfag i Oslo fredag. Alle er jenter! I løpet av en ettermiddag må de trylle frem delikate og salgbare produkter av to store kjøttstykker. Det hele skjer foran hundrevis av skuelystne under matfestivalen Matstreif på Rådhusplassen i Oslo.

Publisert

Seks lærlinger konkurerer om NM-tittelen i kjøttfag (Foto: MatPrat, Astrid Hals).

Deltakerne er alle lærlinger som butikkslaktere. De må imponere dommerne, som gir poeng for håndferdighet, orden, økonomi, hygiene og kreativitet.

– Finalistene må vise at de effektivt kan utnytte råvarene på en måte som gir minst mulig svinn. De ferdige kjøttproduktene skal være innbydende og gi publikum vann i munnen, sier hoveddommer Bjørn Tore Teigen i MatPrat.

Artig stress

Alle finalistene er jenter. I mange år har jentene dominert NM-konkurransen, men det har ikke vært en ren jentefinale siden 1998.

– Kanskje jenter er modigere til å delta i konkurranser og er villige til å sette av tid til trening. Det er ellers jevn kjønnsfordeling i yrket som butikkslakter, sier Bjørn Tore Teigen.

De fleste finalistene er med for første gang. Tonje Krystad Fikse, som til daglig jobber ved Ica Maxi Tønsberg, deltok i fjor og kom på andreplass.

Vunnet regionale uttak

– Jeg var skjelven på hendene og glad for å ha fingrene i behold. Det er stressende, men veldig moro, sier hun.

I år har hun ladet opp og trent sammen med en kollega og konkurrent, Margrethe Granhaugen, som jobber hos Meny i Stokke.

De andre finalistene, som alle har vunnet sine regionale uttak, kommer fra Kristiansand, Trondheim, Kviteseid i Telemark og fra Haugalandet i Rogaland.

Gode muligheter

Norgesmesterskapet i kjøttfag er en lærlingkonkurranse som er blitt arrangert siden 1995.

– Vi ønsker å vise bredden og kvaliteten i kjøttfaget, og øke yrkesstoltheten. Vi trenger stadig flere dyktige folk, sier spesialrådgiver Espen Lynghaug i NHO Mat og landbruk, arrangør av NM.

Jobbmulighetene over hele landet er gode.

Stort behov

– Det er stort behov for folk innen alle kjøttfagene; slakter, kjøttskjærer, pølsemaker og butikkslakter. Det er mangel på lærlinger, og vi kan ikke basere oss på å importere arbeidskraft. Vi må satse på egen ungdom, sier Lynghaug.

Norgesmesterskapet er med på å vise hva landets butikkslaktere kan få til, samtidig som det er en konkurranse med prestisje i kjøttbransjen.

– NM er en ypperlig arena for å vise hva kjøttfagarbeidere kan. Det lærlingene får til er imponerende, sier hoveddommer og kjøttfagansvarlig i MatPrat, Bjørn Tore Teigen.

Newswire

Les mer om Matstreif her

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS