Peter Sand Dørstad Lindemans

Utviklet vin for Lindeman`s

Peter Sand Dørstad (23) fra Oslo har fått æren av å være med på å utvikle vin for det australske vinhuset Lindeman`s. Nå kan norske vindrikkere smake på resultatet. 

Publisert

Peter Sand Dørstad.

Sand Dørstad gikk i fjor til topps i konkurransen om et 14 dager langt opphold hos et av Australias mest tradisjonsrike vinhus. I løpet av det innholdsrike arbeidsoppholdet fikk han være med i alle ledd av produksjonen.

Lindeman’s Shiraz Cabernet 2012.

– Det å få være hos Lindeman’s i Australia var en utrolig spennende og lærerik opplevelse. Jeg fikk delta i innhøstingen, reiste rundt til flere ulike vinerier og fikk sett hele produksjonen fra A til Å, sier Peter Sand Dørstad. Han jobber til daglig som restaurantsjef på den eksklusive og populære restauranten Grefsenkollen i Oslo.

2012-årgangen på plass

I slutten av januar kommer en av vinene Sand Dørstad var med på innhøstingen av, nemlig Lindeman’s Shiraz Cabernet 2012, til Vinmonopol over hele landet.

– Etter den kompliserte 2011-årgangen lanseres nå en 2012-årgang som er velsignet av værgudene. De gode forholdene i året som gikk har resultert i er en vin med god konsentration, bra struktur og syre. Den er frisk og aromatisk på duft med innslag av vanilje, solbær, gress og sjokolade. Dette er en av storselgerne når det gjelder kartongviner hos Vinmonopolet og passer godt til storfe, sau, lam og svin, sier salgs- og markedskoordinator for Lindeman’s i Norge, Katrin Juvet.

Vin i verdensklasse

Blending.

Engelskmannen Henry Lindeman startet det som nå er et stort og anerkjent vinhus i 1843. Da plantet han sine første vinstokker i Hunter Valley i Australia. Australsk vinproduksjon er relativt ung sett i forhold til Frankrike, Italia og Tyskland, men australske vinprodusenter har i de senere årene vunnet mange priser for sine viner.

– Jeg fikk et helt annet inntrykk av australsk vin etter å ha sett hvordan de arbeider. Jeg fikk smake på noen av toppvinene til Lindeman’s og det var vin i verdensklasse som ingen av de mest kjente vinkjennerne i Norge en gang har hørt om. Det er ingen tvil om at nordmenn som liker vin har mye å lære også fra Australia, sier Sand Dørstad.

Peter Sand Dørstad

Unge vinentusiaster ønsket seg til Australia

Sand Dørstad var en av rekordmange unge vinentusiaster fra hele landet som kjempet om å vinne det eksklusive oppholdet «down under». Etter å ha blindtestet forskjellige typer vin, tråkket ut så mye saft som mulig av 15 kilo vindruer, svart på en vin-quiz og til slutt blitt intervjuet om hvorfor nettopp de fortjente sommerjobb som vinmaker, var det altså 23-åringen fra Smestad i Oslo som vant. Seieren sikret han et eksklusivt innblikk i hvordan tradisjonsrike Lindeman’s jobber med sin vinproduksjon.

– Vinproduksjonen i Europa er preget av tradisjoner og til en viss grad nostalgi – mitt inntrykk etter besøket hos Lindeman`s er at Europa og den gamle verden også kan lære noe av hvordan Australia dyrker frem og produserer vin. Australia har mye å by på for vinelskere, sier Sand Dørstad.

Pressemelding

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 44. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS