Excellars AOC Chablis2

Vin med adresse

Excellars gir uttrykket AOC en helt ny betydning gjennom sin egenutviklede serie med franske klassikere. Excellars lanserer nå AOC Côtes du Rhone, andre vin i vinimportørens egenutviklede AOC-serie, som består av franske typeriktige viner.

Publisert

Mange vininteresserte forbinder AOC med det franske uttrykket «Appellation d’Origine Contrôlée», som kan oversettes med «kontrollert opphavsbetegnelse». AOC er et fransk sertifiseringssystem for kvaliteten på vin og andre mat- og drikkevarer, og er basert på det franske konseptet omterroir, som innebærer at et produkt reflekterer sitt opphavsområdes beliggenhet, jordsmonn, klima, tradisjoner og teknikker.

All Our Classics

Excellars’ AOC står imidlertid for «All Our Classics». Vinene i serien er klassiske viner fra kjente og kjære franske vinområder, og de har alle karakteristikker som representerer det typiske ved hver av regionene de kommer fra. De gjenspeiler altså ikke bare druetypen de er laget av, men også stedet hvor druene er dyrket.

– Med lanseringen av AOC-serien har vi som mål å presentere typeriktige viner med svært høy kvalitet fra noen av de mest klassiske vinområdene i Frankrike. Tanken er å gi nordmenn en serie med viner som er gode og trygge alternativer til viner fra de utvalgte områdene. AOC-serien består av vin som er god, ekte og tydelig, og som ikke minst gir forbrukerne mye for pengene. Vinene retter seg både mot personer som er interesserte i vin og har lyst til å lære mer om vin fra franske vindistrikter, og mot vinkjennere som vil ha et trygt og sikkert alternativ med god kvalitet, forklarer Geir Eikeland i Excellars.

AOC Chablis og AOC Côtes du Rhône

Excellars står selv bak blenden i AOC-vinene. Den første vinen i serien, AOC Chablis, ble lansert i mai i år, og har allerede fått svært gode tilbakemeldinger.

– AOC Chablis er et skoleeksempel på en typeriktig og ærlig Chablis som kommer til å fortsette å overraske og forbløffe selv den mest kresne Chablis-drikker. I all beskjedenhet er en Chablis med en så høy kvalitet til denne prisen intet mindre enn en sensasjon, sier Geir Eikeland.

AOC Côtes du Rhône er produsert på økologisk vis, og er en real smaksbombe av en vin.

– Nordmenn er glade i kraftige rødviner med mye frukt og myke tanniner som smaker mye og lenge. AOC Côtes du Rhône er en klassisk og veldig tydelig Syrah, og Syrah er en drue som gir viner med en saftig og krydret karakter som mange nordmenn setter pris på.

Fargekodet design

Vinene i AOC-serien har fått et felles enkelt og stilrent design, hvor de skilles fra hverandre ved hjelp av ulike fargekoder som representerer egenskaper ved det utvalgte vinområdet. Geir Eikeland i Excellars står selv bak designet og fargekodene de ulike vinene har fått.

– Det er kun fargekodene som endrer seg fra vin til vin, og disse knytter visuelt sett vinen opp mot området den kommer fra. På AOC Chablis representerer den gule stripen solen og varmen druene trenger for å modnes, mens den blå stripen her særlig spiller på sjøen. Jordsmonnet i Chablis består i stor grad av østersfossiler fra den tiden da havet strakte seg helt til Chablis, og Chablis passer som mange vet perfekt til sjømat. Den grønne fargen symboliserer hvor grønt og frodig området Chablis er, mens den brune fargen står for jordsmonnet. I Chablis er jordsmonnet – som i alle andre områder hvor man dyrker vin – svært viktig for vinen, og er det som gjør AOC Chablis til en Chablis og ikke bare til en hvilken som helst Chardonnay, sier Geir Eikeland.

Tre av fire striper er de samme på AOC Côtes du Rhône, men her representerer den blå fargen i større grad himmel enn sjø.

– Den viktigste designendringen på AOC Côtes du Rhône er at vi har byttet ut den grønne stripen med en lilla stripe. Rhône-dalen er et tørrere vindistrikt enn Chablis, og den lilla fargen spiller også på lavendel, som vokser over alt i området, sier Eikeland.

De neste vinene i AOC-serien, AOC Sancerre, AOC Alsace Riesling Grand Cru og AOC Champagne, lanseres alle i løpet av våren 2013.

AOC Chablis

Smaksnotat: Blek strågul med grønt islett. Dufter forfriskende som av grønt eple, sitrus, toppet med klare mineralske toner.Friskt syre-fruktpreget anslag, god balanse og forsterket mineralinntrykk. Lang. Nyt den gjerne som forfriskende aperitiff og til fisk- og skalldyrretter, gjerne med smør-krembaserte sauser. Selv nøt jeg den i følge med kyllingsalat, en meget velsmakende lunsj (Tor Frostmo)

Land/distrikt: Frankrike/Chablis, Burgund

Druer: Chardonnay (100 %)

Alkohol: 12,5 %

Pris: 150 kroner (Vinmonopolet)

Importør: Excellars

AOC Côtes du Rhône

Smaksnotat: Dyp mørkerød med fiolett rand, medium tett kjerne. Dufter som av mørkerøde moreller/blåplomme og skogsbær. Fyldig anslag, bløte tanniner i god balanse og et duftinntrykk som ytterligere forsterkes i munnen. Overraskende god vin i forhold til pris. Til retter av mørkt kjøtt, gjerne hjort og rådyr, med smaksrike sauser. (Tor Frostmo)

Land/distrikt: Frankrike/Sør-Rhône

Druer: Syrah (80 %) og Grenache (20 %)

Alkohol: 13,5 %

Pris: 130 kroner (Vinmonopolet)

Importør: Excellars

"
Powered by Labrador CMS