Blide-kokkevinnere

Katrine og Anne Lise i særklasse

- Dette var sinnsykt deilig, sa de ferske norgesmesterne i Institusjonskokkfaget, Katrine Nykås og Anne Lise Hegna fra Sykehuset Telemark, avdeling Notodden. De vant en overlegen seier i finalen, som ble arrangert under Matfestivalen i Ålesund.

Publisert

Anne Lise Hegna (tv) og Katrine Nykås er ferske norgesmestre i Institusjonskokkfaget. (Foto: Helene Aarnes)

Både Norgesmesterskapet for Institusjonskokkfaget og NM i Sjømat gikk av stabelen foran åpne tribuner på Matfestivalen i Ålesund.

Antall utstillere på årets festival er rekordhøyt, og det samme er Bondens marked, der både lokale og tilreisende matprodusenter holder til.

Slo til på spesialkost

Kokk Katrine Nykås og produksjonsleder Anne Lise Hegna fra Sykehuset Telemark, avd Notodden sikret seg tittelen som norgesmestere i Institusjonskokkfaget. Oppgaven deres var å tilberede frokost, lunsj, middag og dessert til ungdom på en internatskole - til sammen kunne det ikke koste mer enn 55 kr. pr. person.

Ett av kriteriene var at to av elevene har laktoseintoleranse. Juryen sa blant annet at Blefjell hadde vært dyktige til å ha spesialkosten nesten tilnærmet lik i smak som resten.

- Det er gull som er tingen. Vi har øvd masse i forkant, noe de andre lagene sikkert også har gjort. Det vanskeligste har vært utregningene, men vi klarte det. Vi er mest fornøyd med lunsjen, som var marinert kyllingfilet, forteller de glade vinnerne.

Nå håper de at noen av vinnerrettene kan innføres fast på menyen, når de er tilbake på jobb.

Vinnermenyen

Vinnere NM i Institusjonskokkfaget i 2009. (Foto: Helene Aarnes)

Vinnermenyen besto av blant annet grønnsaksfritata, ostebakt sei, glasert pastinakk og pasjonsfruktgelé på cashewnøttbunn.

Andreplassen gikk til Roger Willassen fra Stadiontunet Sykehjem i Bodø, og Tor-Arne Mortensen fra Bodin leir ved Bodø Hovedflystasjon. Cathrine Fjelstad Gudjord og Tommy Dypvik fra Oslo Universitetssykehus fikk tredjeplassen.

Institusjonskokkene arbeider på sykehus, sykehjem, kantiner, i forsvaret, fengsler, folkehøgskoler, oljeplattformer og i næringsmiddelindustrien. Her serverer de næringsrik mat, ofte til store forsamlinger - og på et ganske begrenset budsjett. NM arrangeres av Kost- og Ernæringsforbundet.

Kreative menyer

- Gullvinnerne serverte nydelige smaker, kreative menyer og gode porsjoner, sa hoveddommer Morten Heiaas i begrunnelsen.

Dommerne mente også at Katrine Nykås og Anne-Lise Hegna hadde løst oppgaven med spesialkosten på en fortreffelig måte.

Finalistene i NM i Institusjonskokkfaget - lag 2009

Lag 1 (gullvinnere)

Katrine Nykås og Anne Lise Hegna, begge ansatt ved Blefjell Sykehus. Nykås har stilling som kokk og Hegna produksjonsleder. Anne Lise Hegna har følgende konkurranseerfaring: Årets kokkelag 1994 og 1996. NM institusjonskokkfaget - lag i 2000, 2002 og 2006.

Lag 2

Ivar Kvam Overvik og Bjørn Sandnesmo. Overvik er kantineleder ved Sykehuset Levanger og Sandnesmo er kvalitetsleder ved Sykehuset Namsos. Bjørn Sandnesmo har deltatt fire ganger tidligere i NM i Institusjonskokkfaget - lag, sist i 2007.

Lag 3

Vegar Bakken-Løvaas og Arild Løvaas. Vegard Bakken-Løvaas er kjøkkenleder på Nordberghjemmet i Oslo, mens Arild Løvaas er daglig leder ved Opplæringskontoret for institusjonskokkfaget, Oslo.

Lag 4 (sølvvinnere)

Tor-Arne Mortensen og Roger Willassen. Mortensen er fagkoordinator ved Stadiontunet Sykehjem i Bodø, mens Willassen er produksjonsleder ved Bodin leir, Bodø Hovedflystasjon. Roger Willassen har tidligere deltatt i Nord-norsk mesterskap for kokk institusjon i 2005 og 2006.

Lag 5 (bronsevinnere)

Cathrine Fjeldstad Gujord og Tommy Dypvik, begge kokker ved Oslo universitetssykehus, avdeling Aker. Begge har tidligere deltatt i NM for institusjonskokkfaget lag. Cathrine Fjeldstad Gujord i 2001 og 2007. Tommy Dypvik i 1998, 2000 og 2003.

Institusjonskokkfaget

En institusjonskokk har en kostholds- og helserettet utdanning. Institusjonskokkene har ansvar for helsefremmende matomsorg og laget mat på kjøkken i offentlige og private institusjoner og kantiner.

NM i institusjonskokkfaget - lag er åpent for alle kokker som arbeider med ernæringsbasert matlaging på institusjonskjøkken, sentralkjøkken, kantiner, messer eller internatkjøkken.

Arrangør av Norgesmesterskapet i institusjonskokkfaget - lag, er Kost- og ernæringsforbundet som er en yrkesorganisasjon i Delta, et forbund i YS. Forbundet har arrangert Norgesmesterskap i institusjonskokkfaget - lag siden 1998.

Powered by Labrador CMS