Økologiske kyllinger nett

De økologiske kyllingene skal bli slankere

Norske økologiske kyllinger er for store til at folk vil kjøpe dem. Nå skal de bli mindre. - De økologiske kyllingene du finner i butikkene i dag, veier mellom tre og fire kilo. De er rett og slett for store til hverdagsbordet hos folk flest, sier rådgiver Sverre Rædergård i Nortura.

Publisert

Økologiske kyllinger er få, men ettertraktede. (Illustrasjonsfoto: Newswire)

Kylling er favorittmaten til svært mange nordmenn. Men bare en forsvinnende liten del av kyllingkjøttet vi spiser, er økologisk. Nå vil Nortura øke forbruket ved å slanke økokyllingen.

- Undersøkelser viser at 30 prosent av forbrukerne ønsker å spise mer økologisk kyllingkjøtt, så det er viktig at økokyllingen blir lettere, sier han.

Vokser for fort

Men det er ikke gjort i en håndvending å slanke de økologiske gigantkyllingene.

- Kyllingrasen vi bruker i Norge i dag, vokser for fort. Den passer bra for konvensjonelle kyllinger som slaktes etter tretti dager. Men økologiske kyllinger lever mer enn dobbelt så lenge som vanlige kyllinger og blir for tunge, sier han.

Og det nytter ikke å gjøre noe med levetiden til de økologiske kyllingene.

Lettere kyllinger

- Økologiske kyllinger kommer fra samme høner som alle andre kyllinger og må etter regelverket fores med økologisk mat i minst 70 dager for å få det grønne Ø-merket, sier daglig leder Gjermund Stormoen i Debio som kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon i Norge.

Løsningen er en ny kyllingtype som vokser langsommere.

- Det gir økologiske kyllinger som er opptil en kilo lettere enn i dag, og det er bra både for forbrukerne og for dyrevelferden, sier Stormoen.

Ingen økologisk hønemor

Men den nye sentvoksende kyllingrasen er likevel ikke beste løsningen, mener Stormoen.

- Dersom vi hadde hatt egne økologiske klekkerier, hadde vi ikke trengt foringstiden på 70 dager. Så det egentlige problemet er ikke at kyllingen vokser for fort, men mangel på økologiske klekkerier, sier Debiosjefen.

Ifølge Nortura er den økologiske kyllingproduksjonen foreløpig så liten, at det blir for kostbart å satse på økologiske klekkerier.

Foreløpig er det bare fire økologiske kyllingsprodusenter som skal over på den nye sentvoksende rasen, og de skal levere 500 slaktekyllinger i uka.

- Mattilsynet har nå den nye kyllingrasen til godkjenning. Går alt etter planen vil de nye slanke økokyllingene være i butikkene fra slutten av september, sier Sverre Rædergård i Nortura.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS