Det Norske Måltid VinnereTelemark nett

Traust tradisjon og spenstige smakssprell

Vesaaskurven og spekekjøtt Creol falt begge i smak hos juryen og vant hver sin klasse da Telemark kåret sine vinnere i Det Norske Måltid - jakten på smaken av Norge. Førstnevnte er ei einerøkt middagspølse av sau og lam etter gammel oppskrift fra Vesaas Gard i Vinje; den andre et nyutviklet produkt fra Borgestad Gård i Skien, et lettsaltet spekekjøtt med kreolske kryddertoner.

Publisert

Juryleder Sigmund Hansen og resten av juryen hadde en utfordrende oppgave med å plukke ut de beste av alle kvalitetsproduktene i Møre og Romsdal.

Smaken av Norge favner vidt, fra rotfestet norsk tradisjon med røyk og salt og modning til mer nyskapende og eksperimentelle produkter og smaker. Konkurransen skal løfte fram kvalitetsprodukter fra norsk landbruk, fiske og havbruk, småskalaproduksjon og næringsmiddelindustri.

Derfor kåres det vinnere i alle Norges fylker før alle de beste produktene samles til en nasjonal finale senere i høst.

Fylkesvise kåringer

Nylig ble det arrangert to matfestivaler - Den Norske Matfestivalen i Ålesund og Mersmak Skien - åsted for tre fylkesvise kåringer.

Møre og Romsdal hadde juryen 24 produkter å smake seg igjennom; i Telemark hele 30. Dessverre hadde Vestfold kun påmeldte i klassen for bearbeidede produkter. Årets produkt i Vestfold ble glutenfrie baguetter fra Fønix Håndbakeri. Honningkaker fra Ragnas hjemmebakeri fikk hederlig omtale.

Smaken av Møre og Romsdal

Så vel påmeldinger som resultater i Telemark og Møre og Romsdal bekrefter spennvidden i hva som produseres av matvarer i de enkelte fylkene.

Kristin (t.v.) og Solvor Waagen fra Tingvollost kunne hente hjem prisen for Årets produkt i Møre og Romsdal for andre gang. Osten Kraftkar er en smaksvinner.

I Ålesund bedømte juryen så ulike produkter som hylleblomstsaft og modnet klippfisk! Da poengene for smak, konsistens og utseende var summert, var det Oppdrettet atlantisk kveite fra Nordic Seafarms AS på Averøy som ble Årets råvare sjø, Årets råvare land ble "Speket pølse med akevittkrydder" fra Tind spekevarer AS og Årets produkt ble, i år som i fjor, Kraftkar, en vellagret blåskimmelost fra Tingvollost.

Hederlig omtale fikk Jakob og Johan Dybvik for sin Dybvik Gran Reserva, ekstra modnet klippfisk, Tind Spekevarer for "Speket pølse med fennikel" og Den Glade Ku for Solbærmarmelade.

Smaken av Telemark

Vinnere i Telemark ble Kaldrøkt ørret fra Aketun Fisk i Fyresdal, Vesaaskurven, ei einerrøkt middagspølse av saue- og lammekjøtt, fra Vesaas Gård i Vinje, og med "Spekekjøtt Creol" fra Borgestad Gård i Skien.

Petter Borgestad fra Borgestad Gård, Jonny Aketun fra Aketun Fisk og Eli Vesaas fra Vesaas Gard med hvert sin vinnerprodukt i Jakten på smaken av Norge i Telemark.

Hederlig omtale gikk til ferske reker i lake fra Reimes Reker, smør fra Telemarkskyri Meieri AS, Folva poteter fra Brekke Gård og Kreklinggelé fra Eikvang Gardsmat.

Flere kåringer

Neste fylke ut i Det Norsk Måltid - jakten på smaken av Norge, er Buskerud, som har sin juryering under Egertorget Matfestival på Hokksund.

Til helgen følger Oppland (lørdag 12.), Østfold (lørdag 12.) og Hordaland (søndag 13.)

Påmeldingsskjema for leverandører, samt oversikt over arrangementer og resultater finner du på www.detnorskemaltid.no 19. november utløses spenningen, da får vi vite hvilke produkter som er de beste og bli kjent med smaken av Norge i 2009.

Pressemelding

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS