Findus Sauterte grønnsaker
Findus Sauterte grønnsaker

Gi blodårene en julepresang

Det du spiser mellom nyttår og jul er viktigere enn det du spiser mellom jul og nyttår. Likevel kan desember måned være en utfordring for hjertehelsa for mange. Den norske julematen er bokstavelig talt spekket med mettet fett og salt, som er en påkjenning for kolesterolet og blodtrykket.

Publisert

Ikke glem grønnsakene i julen. (Illustrasjonsfoto)

- De fleste vil ha nytte av å tenke på hjertehelsa også i jula. Mennesker med hjertesvikt har spesiell grunn til å være varsomme. De store mengdene salt i julematen, kan føre til at det bindes ekstra mye vann i kroppen, noe som kan forverre svikten, sier Carina Alm ved Nasjonalforeningens Hjertelinje.

Skadelig for blodtrykket og for kolesterolet

Det er mye mettet fett i smør, farse- og kjøttprodukter. Mettet fett kan føre til høye kolesterolverdier, og høyt nivå av kolesterol i blodet kan gjøre blodårene trange slik at det blir vanskeligere for blodet å passere.

Etter hvert øker risikoen for at det dannes en blodpropp, som kan tette blodåren helt og forårsake et hjerteinfarkt.

For mye salt

Vi spiser cirka 10 ganger mer salt enn kroppen behøver, og for mange fører det til forhøyet blodtrykk. Mesteparten av saltet vi får i oss er skjult i ferdigretter. Typisk desembermat som pølser, medisterkaker, kjøttpålegg, ferdiglaget fiskemat og ost er blant de største saltkildene.

Alle kan med fordel spise mindre salt, men det er spesielt viktig for dem som har høyt blodtrykk eller hjertesvikt. Når du spiser frukt og grønnsaker, får du samtidig i deg kalium og magnesium, som kan motvirke den negative effekten salt har på blodtrykket.

Fire råd om hjertesunn mat

* Velg mer fisk, frukt, grønnsaker og grove, saltfattige kornprodukter.

* Velg mindre fete meieri- og kjøttprodukter, det vil si mettet fett.

* Velg oljer, myk eller flytende margarin, nøtter, avokado og oliven som gir sunt umettet fett.

* Vær forsiktig med sukker og alkohol.

Tallerkenmodellen

Halvparten av tallerken skal fylles med grønnsaker, frukt eller bær. En fjerdedel med ris, pasta, poteter, brød eller korn. Og den siste delen med kjøtt, fisk, ost eller egg.

Modellen er et hjelpemiddel for å spise allsidig og kan brukes til alle måltider, både frokost og middag.

Med tallerkenmodellen i bakhodet, både når du handler og legger opp mat på tallerken, får du hjelp til å sette sammen et sunt og variert måltid.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS