Konsum Gruppen Arild Sten Larsen (15)
Konsum Gruppen Arild Sten Larsen (15)

Har bygd sten på sten

Det var ikke alle som trodde på Arild Sten Larsens konsept da han startet Konsum Gruppen Norge. Nå feirer han og staben 10-årsjubileum med en kundeportefølje få andre kan vise til. Gründeren visste hvor han ville. Skeptikerne har blitt stille. Og Konsum Gruppen har blitt en viktig aktør i horecamarkedet – med 2500 medlemmer og knappe 60 leverandører.

Publisert

Arild Sten Larsen har bygd opp Konsum Gruppen Norge AS - med base i Fredrikstad. (Foto: Morten Holt)

Den frittalende østfoldingen, som er oppvokst på Gressvik, som bor på Gressvik og som etablerte suksessbedriften Konsum Gruppen Norge på hjemmebane – på Gressvik, storkoser seg i lokalene helt nede Glommas bredd.

Han har fått bedriften til å gå på skinner.

– Men det har vært tunge dager. De første 4-5 årene var harde, og det tok litt på kroppen. Det har vært mye tøffere enn det folk kan forestille seg. Hvis jeg tenker meg godt om i dag, er jeg ikke sikker på om jeg ville ha utsatt meg for alt jeg har vært gjennom igjen, innrømmer 51-åringen, som hadde 20 års fartstid i bryggeribransjen før han valgte å satse for seg selv – med hjelp av investorer.

Visste hvor han skulle

Etter å ha tenkt seg litt mer om, så sier han. – Jo, hadde nok gjort det igjen. Sannelig har det ikke vært mye moro også.

De to første årene, fra 2000 til 2002, drev han det hele helt alene, fra et lite kontor i Storgata i Fredrikstad. Det ble mye reising. Og ekstremt mye jobbing.

Strategen bygde sten på sten. Han visste hvor han ville. Han tviholdt på sin opprinnelige idé, men lyttet samtidig til alle innspill.

Etter fem år følte han en snev av fremdrift. I 2007 tok det av. Siden har grafen gått rett til himmels. KGN har levert tosifret salgsutvikling hvert eneste år.

17 ansatte i dag

I dag leder han en stab på 17 mennesker i de nyoppussede lokalene i Østkilen 5 nede ved Glomma, der Brygga Restaurant tidligere holdt hus.

Konsum Gruppen er blitt en horecaaktør som virkelig er å regne med. Og han ser alltid fremover. Neste trekk fra Konsum Gruppen er aldri langt unna.

– Han er utålmodig av type. Men det driver oss andre til å levere, sier Sten Larsens produktsjef, Espen Wasenius.

Og Sten Larsen og hans stab er blitt belønnet for innsatsen. KGN har blitt kåret til Gasellebedrift i Østfold hele seks år på rad.

– Den sjuende er nok også på vei, sier Sten Larsen lurt. Han vet at 2010 også blir et godt økonomisk år, og at alle analyser vil vise at det blir nok ett diplom å henge på veggen i lokalene.

Mitt hovedmotiv og min tanke var å skape noe for markedet og fremtiden, sier Arild Sten Larsen. (Foto: Morten Holt)

– Vi har – over tid, gjort en god jobb, og KGN er trygt forankret økonomisk, sier han.

Har årna sæ

Det har rett og slett årna sæ for Fredrikstad-bedriften.

– Men for all del, jeg har gjort mye gæærnt i løpet av disse årene også, påpeker han, og presiserer:

– Hadde jeg ikke lyttet til folk, hadde aldri Konsum Gruppen vært der vi er i dag.

Det hadde de nok heller ikke vært hvis ikke arbeidsstokken hadde vært så lojal. Den har vært ekstremt stabil, og Arild Sten Larsens rundhåndede og rause stil har gjort sitt til at ansatte trives på jobben.

– Konseptet har fungert. Selv om vi er blitt vesentlig større, er Konsum Gruppen akkurat likedan fundamentert intensjonsmessig nå som i startfasen. Det er selve innholdet jeg har fått god hjelp med i løpet av årene. Og hele tiden har vi hatt tro på vårt produkt og vår merkevare. Det har gitt resultater.

Tenkte for mye drikke

Etter 20 år som ansatt i bryggeribransjen, som regionsjef i Hansa Borg, er det nærliggende å tro at hovedmotivet for å starte noe eget, var å drive noe for å arbeide inn penger til seg selv. Slik var det ikke, ifølge bedriftslederen, som faktisk er utdannet maskinmekaniker.

– Mitt hovedmotiv og min tanke var å skape noe for markedet og fremtiden. Men jeg tenkte nok mye drikke i startfasen. Det var jo det jeg kunne best.

Da vi er på besøk hos Arild Sten Larsen og Konsum Gruppen, fyker kona Siv rundt i lokalene. Hun er ikke blant de 17 ansatte, men har stått ved sin manns side hele veien. Og er stadig å finne i lokalene. Det er nok å hjelpe til med.

Døgnet rundt i perioder

– Selv hun skjønte nok ikke helt hva det dreide seg om den første tiden, men hun har backet meg helt tiden, og det har vært til uvurderlig hjelp, sier Sten Larsen.

Det har vært mye jobbing – tilnærmet døgnet rundt. – Likevel, jeg har aldri følt jobbingen som noe ork. Det er alltid like spennende.

Sten Larsen gliser, og forteller: – I Storgata i begynnelsen hadde jeg kontor i nabobygget til en restaurant. En natt til søndag klokka tre sto jeg med nøkkelen i døra, da restauranteieren så meg og spurte.. ”Kommer du eller går du?”

Jeg kom på jobb…

Konsum Gruppen Norges lokaler på Gressvik utenfor Fredrikstad. (Foto: Morten Holt)

Han husker også godt at han og kona brukte en hel helg ved kopimaskinen hjemme for å lage medlemsblader. I dag kan Konsum Gruppen ta seg råd til å sette bort slike oppgaver.

Økonomisk kontroll

– Du tjener godt?

– Hææ!! sier Sten Larsen, og setter øynene i meg – med en humoristisk undertone. Ligningen viser at hovedeieren i KGN har fått firmaet til å gå ekstremt godt (se annen sak om Konsum Gruppen i dette bladet). Hans interesse for regnskap og økonomi, og stadige oppfølging av dette, har sikkert ikke bidratt negativt.

Han er nemlig ekstremt opptatt av økonomisk kontroll, og må til enhver tid vite hvordan utviklingen er. Ikke forsøk å lage en avtale med han den 10. hver måned. Da kommer siste månedsrapport på bordet. Tallene skal analyseres og studeres.

Men han liker ikke å snakke om verken Konsum Gruppens eller hans egne penger. Det er så mange i dette landet som ikke liker at noen får ting til å gå godt, som igjen gir litt ekstra kroner i lommeboka.

Les hele portrettet og en egen sak om Konsum Gruppen Norge i Horeca nummer 8 2010

Bli abonnent på Horeca her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS