Kræmmervika Yngvar Aagaard og Torgunn Rist

Morgendagens turistanlegg

Med helårs turistfiske og tilstrekkelig kapasitet, posisjonerer Kræmmervika Rorbuer seg som morgendagens turistanlegg. En av magnetene er lofotfisket.

Publisert

Turistfiskere på Lofothavet. (Foto: João Grama)

Nordlandsbanken/DnB NOR og Innovasjon Norge er med på langsiktig satsing for å nå et omsetningsnivå på 20 millioner kroner i 2012 som ønsket kritisk masse.

– Vi har nesten tredoblet omsetningen fra rundt tre millioner kroner i 2007 til 8,5 millioner i fjor, forteller Torgunn Rist, som eier og driver sammen med samboer Yngvar Aagard.

Torgunn er datter av Rudolf Rist, gründer av Havets Helter sammen med lofotkokken Mareno Storeide. De hadde store planer, og lyktes med noe, men ikke med alt. I planene inngikk bl.a. et stort badstueopplegg med den finske sangeren Arja Saijonmaa, som engasjerte seg direkte. Det store gjennombruddet uteble.

Ny strategiplan

Torgunn Rist og Yngvar Aagard har på to år nesten tredoblet omsetningen fra tre til 8,5 millioner. I 2012 skal de opp i 20 millioner. (Foto: Odd H. Vanebo)

Datteren arbeider ut fra en ny strategiplan:

– Å bli så stor at vi kan drive helårs, med flere bein å stå på. Opplevelsesturisme blir aller viktigst, med turistfiske som den største attraksjonen,

Med hensyn til kapasitet, begynner vi å nærme oss ønsket størrelse etter å ha fått hånd om Ballstad Rorbuer og Fiskarheimen i tillegg til Havets Helter. Til sammen disponerer vi nå 260 sengeplasser. Flere av budene er vinterisolerte og av god standard, som grunnlag for helårsdrift, opplyser Torgunn Rist, som har studert fiskerifag.

Du kan lese mer om bedriften på Kræmmervikas hjemmeside her

Turistfiske

Samboer og medspiller Yngvar Aagard har klippetro på turistfiske:

"

Kræmmervika Rorbuer har investert i ti hypermoderne båter for turistfiske. Her skal en gruppe gjester fra Läntmannen Unibake ut på Lofothavet – midt i skreisesongen. (Foto: João Grama)

– Ja, som en egen bransje med stort utviklingspotensial. NORUT og Havforskningsinstituttet har nylig gjennomført en kartlegging av turistfisket, som symptomatisk ennå mangler egen næringskode. Sluttrapporten foreligger ennå ikke, men det vi har fått vite, er at alle direkte identifiserbare inntekter ved reise og opphold knyttet til turistfiske, beløper seg til rundt 200 millioner kroner årlig. Hvis vi bruker kjente multiplikasjonsfaktorer som får med ringvirkningene, snakker vi om en ny næring med milliardomsetning. Vi har å gjøre med et nytt, vesentlig bidrag til kystnæringen, poengterer han entusiastisk.

Ønsker dagskvoter

Men jo da, han kjenner motforestillingene:

– De gruppene som har begynt å komme til oss for å få lov til å delta i lofotfisket, reiser med fly. De har ikke med frysere for å frakte med fiskefileten hjem. Matauk er så å si ikke i bildet, men må jo gjerne få lov til det. For det er uansett forsvinnende små kvanta. Da det ble satt en kvote på 15 kilo filet per. turist, skjedde det noe. Og ikke bare til det gode: De som lå her 14 dager i sommerhalvåret, reduserte oppholdet til én uke, for da hadde de tatt kvoten. Det er ingen ønsket utvikling. Jeg er ikke imot en kvoteordning. Men jeg tror det vil være bedre med dagskvoter. For fisket er jo væravhengig, og turistene vil gjerne ha med andre opplevelser også. For dem er Lofoten en eksotisk opplevelse, og vi har masse annet å by på. Overordnet må være å få dem til å drøye oppholdet for å gjøre den nye næringen enda sterkere, fremholder han.

Moderne båter

Kræmmervika Rorbuer har investert i ti hypermoderne fiskebåter, som er innrettet for i ivareta sikkerheten. Hver enkelt båt har alle moderne navigasjonsutstyr og hjelpemidler, som er enkle å bruke. Hver båt kan følges på GPS på land. Ulykker med åpne båter bare med en påhengsmotor, skal ikke bære mulig ut fra Kræmmervika.

– Men turistene må kunne håndtere fartøyet, selvfølgelig. Nå kommer også krav om sertifisering som båtførere. Har de ikke tatt prøven, kan vi kursede dem. En opplæring som blir å inngå i opplevelsespakken vi selger, sier Yngvar Aagard.

Lofotmeny

Yngvar Aagard har fått besøk av lofotkokken Mareno Storeide, som ga Havets Helter et godt renommé som lofotrestaurant. (Foto: Odd H. Vanebo)

Torgunn Rist er datter av Havets Helter-gründer Rudolf Rist, som løftet rorbuferie som konsept opp på et høyere plan, sammen med den berømte ”Lofotkokken” – Mareno Storeide. Hun er opptatt av å videre livsverket – at det eksotiske Lofoten skal ivaretas i det nye, utvidede Kræmmervika-konseptet og varemerkebyggingen:

– Havets Helter vant jo et renommé som en genuin lofotrestaurant som serverte tradisjonsmat fra havet, tilberedt av ”Lofotkokken”. Vi kommer til å rendyrke en meny basert på de beste råvarer fra Lofothavet, og ivareta nordnorske mattradisjoner slik de er nedtegnet i Marenos kokebøker, "Fra Lofotkokkens gryter" og "En smak av Lofoten". Når vi nå får til helårsdrift, tror vi også det skal bli lettere å rekruttere gode kokker. De får jo noen av verdens beste råvarer å jobbe med.

Slow Food

Restauranten ”Havets Helter” med dekket festbord.

– Vi krydrer matkonseptet ved å være aktive i Slow Food-bevegelsen, som har ført oss både til Genova, Italia, og Bremen, Tyskland, med fisk fra Ballstad. NHO Reiselivs Arktisk Meny-nettverk er også viktig. De arrangerer fantastiske matkurs, og vi har fått god hjelp av Katrine Jensen og ”Kokk på hjul”-prosjektet i vår egen produktutvikling, sier Rist.

Les resten av saken i Horeca nummer 3 2010

Bli abonnent på Horeca nå

"
Powered by Labrador CMS