NM i kokkekunst tre beste 2009 nett
NM i kokkekunst tre beste 2009 nett

NM i kokkekunst starter i dag

I dag braker det løs i Trondiheim. I løpet av de to neste dagene skal juryen kåre en ny vinner av NM i kokkekunst. Det er 12 skarpskodde finalister som skal kjempe om tittelen. Blant deltakerne finner vi tittelforsvarer Hallvar Ellingsen, Geir Skeies commis under Bocuse d’Or Europe 2008, Ørjan Johannessen, sølvmedaljevinner fra 2008, Christopher W. Davidsen, og tre Rica Nidelven-kokker med bronsevinner fra i fjor, Morten Rathe, i spissen.

Publisert

De tre beste i NM i kokkekunst 200. Fra venstre Tommy Raanthi, Hallvard Ellingsen og helt il høyre Morten Rathe, sammen med statsråd Lars Peder Brekk. (Foto: Matfestivalen)

NM 2010 er det 21. NM i Kokkekunst, og konkurransen arrangeres denne gangen på storhusholdningsmessen Meny 2010 i Trondheim.

Stiansen den første NM-vinneren

"

Bent Stiansen (til høyre), her i samtale med Paul Bocuse, var den første NM-vinneren i kokkekunst i 1990. (Foto: Morten Holt)

1990 ble Bent Stiansen (Statholdergaarden og senere også vinner av Bocuse d’Or i 1993) den første vinner av kongepokalen og tittelen Norgesmester i kokkekunst.

Siden Stiansen ble den første vinneren har vi hatt kjente vinnere som Odd Ivar Solvold i 1993, Trond Moi i 1996 og Tommy Østhagen i 1999. Alexander Østli Berg vant i 2008, da konkurransen ble arrangert dagen før Bocuse d`Or Europe.

Les også: Alexander Berg vant NM i kokkekunst 2008

Her er årets deltakere

"

Hallvar Ellingsen er tittelforsvarer i NM i kokkekunst.

* Stig Harris Fagerholt (Straen Fiskererestaurant/Timbuktu Bar & Restaurant, Stavanger)

* Mats Lambrechts Valuen (Gamle Raadhus, Oslo)

* Tor Øyvind Rustaden (Condelica AS, Drammen)

* Christopher W. Davidsen (Tango Bar & Kjøkken, Stavanger, nummer 2 i NM i 2008)

* Martin Sveian (Rica Nidelven Hotel, Trondheim)

* Leif Erik Karlsen (Chablis Brasserie & Bar, Trondheim)

* Christian Sæther Mathiassen (Charles & De, Sandnes)

* Ørjan Johannessen (Gastronomisk Institutt, Stavanger)

Ørjan Johannessen (til venstre), en av deltakerne i NM i kokkekunst 2010, var commis for Geir Skeie da det ble triumf i Bocuse d`Or Europe i 2008. (Foto: Morten Holt)

* Morthen Rathe (Rica Nidelven Hotel, Trondheim, nummer tre i NM 2009)

* Lukasz Brekke (Cornelius Sjømatrestaurant, Bergen)

* Bjørnar Buserud (Rica Nidelven Hotel, Trondheim)

* Hallvar Ellingsen (Kulinarisk Akademi, Oslo, tittelforsvarer fra 2009)

Les om NM i kokkekunst 2009 her

Rica Nidelven, som har med hele tre kokker i finalen, er for øvrig offisielt NM-hotell. Morten Rathe endte på fjerdeplass i 2008 og på tredjeplass i 2009. Hvor høyt havner han nå?

Les også: Tre NM-finalister fra Rica Nidelven

Rettene

Forretten skal bestå av minst 60 prosent Salmalaks, minst ett valgfritt Tine produkt, norske belgvekster, babyleaves, norsk purre og norsk blomkål. Som garnityr må én av grønnsakene benyttes.

Hovedretten skal bestå av minst 60 prosent kalv ytrefilet, delikatesseløk, åkersjampinjong, spisskål, knutekål, mandelpotet og norske urter. Minst én av grønnsakene må benyttes som garnityr.

Desserten skal bestå av Valrhona sjokolade og norske pærer. I tillegg skal det benyttes kesam eller fløte.

Premiene

Vinneren får NM-pokal, diplom og 30 000 kroner, sølvmedaljevinneren får diplom og 15 000 kroner, og bronsemedaljevinneren får diplom og 7500 kroner.

Les mer om NM i kokkekunst i en tidligere publisert artikkel her

Ønsker du gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no. Klikk her

"
Powered by Labrador CMS