RidningifjelletHest

Rir fra hotell til hotell

Interessen for hesteferie i fjellet øker. Mange rir fra hotell til hotell. – Det har vært bra med hesteturister i hele sommer, til tross for en heller våt juli. Så langt har vi hatt en økning på 16 prosent, sier Anne-Stine Ekre Hjerkind, daglig leder i Hjerkinn Fjellridning på Dovre.

Publisert

Høyt til hest og høyt til fjells. Slik har mange hatt det i sommer. Gjerne med overnatting på hotell. (Foto: Hemsedal Hestesenter)

Hjerkinn Fjellridning har 50 hester på stallen og er en av de største hestebedriftene som driver med aktiviteter for turister. Også i Hemsedal og på Beitostølen i Valdres melder store hestebedrifter om en bra sommersesong og stor pågang av hesteturister.

– Vi har hatt smekkfulle turer i hele sommer. Det har ikke vært en ledig hest på noen av turene vi har arrangert, sier Morten Gulbrandsen i Hemsedal Hestesenter.

Hest i fjellet er populært. Her fra Sikkilsdalen. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

De største

Det finnes ingen oversikt over alle bedrifter og private som tilbyr rideturer og andre aktiviteter med hest. Men de største hestebedriftene har samlet seg i organisasjonen Hest i Turistnæringen www.hest.org og har strenge krav både til hestestell, sikkerhet og kvalifikasjonene til turlederne.

– Våre turledere skal ha utdanning og minimum fem års erfaring med hest. Hestene er valgt ut fordi de egner seg godt til turbruk, og både hester og staller blir kontrollert av Mattilsynet hvert år. Det gir trygghet for at folk skal få en fin hesteferie, sier Anne-Stine Ekre Hjerkind.

Variert lengde

På Hjerkinn kan man være med på todagers og femdagers rideturer innover i fjellet. Men stadig flere velger enda kortere turer.

– I sommer er det blitt mange flere impulsgjester. Folk ringer dagen før eller bare melder seg i resepsjonen og vil ha noen timer på hesteryggen, gjerne med middag og overnatting på hotellet etterpå. Folk vil ha godt stell etter at de har vært på hesteryggen, sier Hjerkind.

Juni-september er høysesong

Hestesesongen i fjellet strekker seg fra juni til midt i september. Hjerkind har hatt 1400 gjester så langt denne sommeren, og 80 prosent er voksne. Og selv om kvinnene fortsatt er i flertall, blir det stadig flere menn som vil teste rideferdighetene sine.

– Mange kommer i vennegjenger som vil ha en opplevelsestur sammen på hesteryggen, og andre er i følge med kjæresten. Vi ser ofte at mannfolkene starter i nybegynnergruppa og tar det pent og forsiktig i begynnelsen. Men så avanserer de utover dagen og vil ha litt mer fart og action med hesten, sier hun.

Luksusdyr

Ved Hemsedal Hestesenter merker de at hesteturistene stiller høye krav.

– Folk vil gjerne ha det primitivt om dagen, men om kvelden skal det være komfort og luksus, sier Morten Gulbrandsen, som har 25 års erfaring med hesteturisme.

Deltakerne rir i flere timer hver dag og har med seg det de trenger til dagens tur i sadeltasken. Resten går i følgebilen.

– Det er overnatting på nytt hotell hver kveld. Med god middag, myk seng og gjerne en spa-opplevelse. Det er høy standard som teller for hestefolket i fjellet, sier Gulbrandsen.

Han tilbyr seksdagers rideturer i fjellet for øvde ryttere.

– Folk må kunne sale opp hesten sin selv, og de må beherske trav og en liten galopp for å få mest mulig ut av hesteferien.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS