HaraldOsaNeas

NEAS med søkelys på norsk og nordisk mat

Nylig arrangerte det norske FM-selskapet NEAS "Vinterfrokost" i sine lokaler på Lysaker i Bærum. Søkelyset denne dagen var på norsk og nordisk mat og deltakerne fikk teste ut dette ved servering fra NEAS’ egen kantine samtidig som Harald Osa fortalte om norske mattradisjoner.

Publisert

Harald Osa deltok på Vinterfrokosten til NEAS. (Foto: Privat)

NEAS lanserte i 2010 nytt kantinekonsept med søkelys på på sunn og bærekraftig nordisk mat tilpasset norske ganer og interesser.

Satsingen gjenspeiler en sterk trend i markedet der norsk og nordisk mat stadig tar nye markedsandeler på bekostning av andre matkulturer. Dette var også noe Harald Osa, kjent blant annet fra Kokkekamp på NRK og Stiftelsen Norsk Matkultur, kommenterte i sin presentasjon.

Nordmenn er nå i stadig større grad på vei tilbake til røttene og ønsker å gjenoppdage vår egen kultur og identitet gjennom maten vi spiser.

55 VM-restauranter

Osa kunne videre fortelle at det nå er stadig flere som er stolte av norsk matkultur, og at Stiftelsen Norsk Matkultur har på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet (LMD) utarbeidet et forprosjekt for profilering av norsk mat under Ski-VM 2011.

Der skal 55 VM-sertifiserte restauranter og kafeer i Oslo og omegn gjennom hele ski-VM vise norske og utenlandske gjester hva norsk matkultur har å by på.

At nordisk mat er i tiden viste premiepallen i Bocuse d’Or dette året. Norge tok en sterk tredjeplass bak Danmark og Sverige. Gode kokkekunnskaper og råvarer var nøkkelen til suksessen som viste at nordisk mat er kulinarisk viktig også i internasjonal sammenheng.

Ren, enkel og ekte

Et av hovedspørsmålene til Osa var ”Hva er norsk matkultur”? Svaret på dette var at den norske smaken er smaken av det enkle, det rene og det ekte.

- Det er ikke nødvendig med for stor bredde i utvalg, men fokuser heller på færre retter med høyere kvalitet på den enkelte rett. Dette er helt i tråd med konseptet til NEAS der fokuset ligger i bærekraftig nordisk mat, gode råvarer og kvalitet foran kvantitet, fremholdt Osa.

Powered by Labrador CMS