Stavanger Vågen

Denne uka er Vågen stedet

Det er klart for nok en fest med mat og drikke i Stavanger. Denne uka, fra onsdag til lørdag, arrangeres Gladmat i Vågen og sentrumsområdet. Se programmet her.

Publisert

"Velkommen til Gladmatøya, til Gladmatretter, til kokbad med kremen av norske kokebokforfattere. Velkommen til NM i pizza, finalen i Salmachef, og kåringen av Årets Hjemmekokk. Velkommen til Gladmatmiddag med Britt Synnøve Johansen og Jørn Hoel, en musikalsk hvilerett i Bispekapellet, borddekking med Finn Schøll, grillskole, sjokoladekurs, konsertmylder og folkefest. Velkommen til Gladmat 2011!", heter det i en pressemelding fra arrangøren.

Årets Gladmat-program er lansert, og ligger – dag for dag og time for time – på http://www.gladmat.no/program/

Her er noen av høydepunktene i programmet

"

Stavanger med Vågen. (Foto: Morten Holt)

Gladmatøya: Barn + mat = sant!

Vi tror at barn og ungdom kan være vel så viktige ambassadører som foreldrene for å øke interessen for mat og smak i familien. Derfor er en av godbitene i årets festivalprogram øremerket nettopp barn og unge. Gladmatøya ligger bare steinkast fra festivalområdet, men foreldrene må nøye seg med å spionere fra kaia – dette er barnas øy!

Barn og unge fraktes til Gladmatøya med båt fra Vågen. Med øypenger handles det råvarer som fraktes til leiren hvor maten tilberedes. Og går de tom for penger, må det jobbes for føda. TV-kjendisen Kristoffer Sagmo Aalberg er selve høvdingen på Gladmatøya. Gladmatøya er et samarbeid mellom Gladmat og Kulturkompaniet. Tilbudet gjelder barn og unge fra 5-16 år, de yngste tidlig på formiddagen, ungdommene når det kryper mot kveld.

Kokbad

For første gang vil det i år bli avholdt “kokbad” på hovedscenen i sentrum av Stavanger under Gladmat. I den forbindelse vil bokaktuelle Eyvind og Jan Hellstrøm, Ole Jonny Eikefjord og Mona Halvorsen delta på Gladmat-festivalen.

Brødrene Jan og Eyvind Hellstrøm har nylig lansert iskremboken Iskremfabrikken, spekket av oppskrifter og gode minner. Den TV-aktuelle mesterkokken Ole Jonny Eikefjord står bak oppskriftsboken Fisk og skalldyr, som tar utgangspunkt i de mest vanlige fiske- og skalldyrartene langs norskekysten. Rockekokken Mona Halvorsen avslører sin matfilosofi og sine beste oppskrifter i Monas kokebok, skrevet av Lene Wikander.

Gladmatmiddagen

At Jørn Hoel og Britt-Synnøve Johansen har ”en historie” sammen er kanskje ikke alle klar over, men det skal årets gjester ved Gladmat-middagen få et innblikk i. Alle kjenner Jørn Hoel som artist, men ikke like mange kjenner hans store engasjement for mat og kokekunst.

Jørn en en mann med mange sider - han er musiker, artist og entertainer, og har alltid gode historier på lager. Britt-Synnøve Johansen har for anledningen lagt bort tangoen, og brukt tiden på å skrive nye tekster til gamle sanger. Tekster som kan relateres til mat, kjøkken og kokekunst (eller ikke) står selvsagt i sentrum. Muligheten for at man kan man få Jørns ”En blå løk” i en litt annen innpakning er absolutt tilstede.

Kvelden bindes sammen med musikk og små historier fra matens verden, Britt-Synnøve med sine vinklinger, Jørn med sine. De kommer til å synge sanger både sammen og hver for seg. Middagen tilberedes av kremen av norske kokker - i år igjen er det juniorkokkelandslaget som sørger for Gladmatmiddagen.

En musikalsk hvilerett i Bispekapellet

I et måltid med mange retter, kan det være på sin plass med en hvilerett. Så også under Gladmat! Erik Lerdahl og Aril Schøld inviterer dem som trenger å finne igjen hvilepulsen, til en musikalsk time-out fra mylderet i Vågen.

På konsertene, som foregår i Bispekapellet hver dag under festivalen, vil Lerdahl synge en blanding av kjente, stemningsfulle sanger og frie improvisasjoner, akkompagnert av Schøld på gitar. Publikum vil blant annet få høre Ave Maria, Stings Fields of Gold, og Leonard Cohens Hallelujah. Lerdahl, som også har en doktorgrad i kreativitet, byr på små fortellinger mellom musikkinnslagene. Målet er å la folk hente seg inn igjen, og dermed være klar til nye Gladmat-inntrykk!

Kniving på kjøkkenet!

Under Gladmat arrangeres både Pizza-NM, Årets Hjemmekokk og Salma Chef. Mer informasjon om konkurransene og finalistene og kontaktpersoner ligger på www.gladmat.no.

Mat-orientering

En egen Gladmat-app ble lansert 15. juli! Appen, som blir gratis å laste ned, hjelper deg å finne fram mellom smaksopplevelsene. For eksempel utstillernes Gladmatrett; en tallerken med god smak til rundt 30 kroner.

På www.gladmat .no ligger også mer informasjon om Gladmat, om de ulike postene i årets program, kart med oversikt over utstillerne, pressebilder og andre GLAD-nyheter.

Pressemelding

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS