StPatricksDayParade

Smaken og lyden av St. Patricks Day

I morgen, 17. mars, fargelegges verden grønn. Slik kan du feire irenes nasjonaldag St. Patrick’s Day med irsk tradisjonsmat, skummende mørkt øl i glasset og riktig musikk i høytalerne. Over hele verden kommer Irland til å markere sin nasjonaldag med parader, irsk musikk og tradisjonelle retter.

Publisert

Østers med Guinness.

– Hjemme er matvariasjonene store på St. Patrick’s Day. Østers servert med Guinness er for eksempel en klassiker i mange kystbyer, mens tradisjonskost som for eksempel Irish Stew trolig er viktigst for den eldre garde og irer som har bosatt seg utenfor Irland. Det som først og fremst kjennetegner St. Patrick’s Day er sang og musikk og ikke minst at vi går ut for å feire sammen som folk. Vi samles i gatene, i parader og på pubene, sier den irske kokken Thomas Aylward som har bodd i Norge siden 1972.

Lange tradisjoner

St. Patrick’s Day har lange tradisjoner i Irland. Men også utenfor Irlands grenser er St. Patrick’s Day en stor begivenhet for veldig mange mennesker.

I New York har de hatt en parade denne dagen helt siden 1762, og totalt feires dagen av 65 millioner irer over hele verden. Noen tusen av disse feirende menneskene – enten de er irer eller nordmenn – kommer til å befinne seg her i landet.

Irsk servering

Den irske ambassadøren Gerald F. Ansbro er en av dem som kommer til å markere dagen ekstra. Han gjør det gjennom å åpne hjemmet sitt for over 300 gjester, og det er Thomas Aylward som har fått ansvaret på ambassadørkjøkkenet denne kvelden. Selvsagt får det irske en dominerende plass på menyen.

– Irland er velsignet med mange flotte gode råvarer, og vi kommer blant annet til å bruke et utvalg irske oster og irsk laks i rettene. Selv om de har ulik karakter, holder den irske laksen i likhet med den norske verdensklassestandard, sier Aylward.

Rettene du bør prøve

Beef Stew med irsk stout.

Er du på jakt etter den perfekte St. Patrick’s Day-stemningen, kan du i tillegg prøve deg på disse rettene:

Beef Stew med irsk stout (5-6 porsjoner)

Beef Stew med irsk stout er et spennende og mørkere alternativ til den vanlige irish stewen. Denne er perfekt å servere i et større St. Patrick’s Day selskap. Ikke bare smaker det godt, den kan lages klar god tid i forveien slik at verten selv kan ta del i selskapet.

Dette trenger du:

1 kg storfekjøtt i terninger

En kopp løk i terninger

En kopp stangselleri i terninger

En kopp purre i terninger

En kopp gulrøtter i terninger

En klype blandede urter

En klatt smør

2 liter konsentrert kjøttkraft

Salt og pepper

1 boks Guinness eller annen stout

Fremgangsmåte: Stek kjøtterningene forsiktig i smøret i 5–6 minutter til de er brune, og tilsett deretter grønnsakene og stek videre i 5-6 minutter. Tilsett urtene og krydre med salt og pepper. Tilsett kjøttkraften og legg på lokket. La det putre i 1-1,5 timer. Tilsett en boks mørkt øl og rør om. Smak til med salt og pepper, og server med hjemmelaget potetmos og ovnsstekt gulrot og pastinakk. Dette skulle holde til 5-6 porsjoner.

Østers med Guinness (2 porsjoner)

I Irland er østers med Guinness en tradisjonell rett å servere. Dette er et perfekt irsk måltid for en St. Patrick’s Day date. Dessuten er det veldig enkelt å lage, og spesielt godt på vinterstid.

Dette trenger du:

4 eggeplommer

5 teskjeer Guinness

En klype cayennepepper

Salt og pepper

Et dusin østers

Fremgangsmåte: Pisk eggeplommer og Guinness til det stivner. Tilsett deretter en klype cayennepepper, salt og pepper. Vend krydderet forsiktig inn i blandingen. Legg opp østersene på en tallerken og bruk en skje til å legge en stor klatt av blandingen i hver østers. Deretter lar du det stå i ovnen på grillfunksjon til de blir gylne.

Lammekarré med stout og sennep (2 porsjoner)

Enda et godt alternativ til St. Patrick’s Day-daten. Retten ser fantastisk ut når den er ferdig, er enkel å lage og skapt for å imponere.

Dette trenger du:

1 lammekarré (spør i kjøttdisken hvis du er i tvil)

Brødsmuler med urtesmak, elle knuste krutonger med urter.

1/2 boks stout (Guinness eller lignende)

Dijon-sennep

Fremgangsmåte: Legg lammekarréen sammen med stout i en bolle. Dekk til og la lammet marineres i kjøleskapet i 6-8 timer. Ta ut lammet og smør det inn med sennep, og rull deretter lammet i urtebrødsmulene. Smulene vil sette seg fast i sennepen og danne en herlig skorpe. Deretter steker du lammet i ovnen på 200 °C i 20–25 minutter. Serveres med ovnsstekte grønnsaker og hjemmelaget potetmos.

Fylt biff (4 porsjoner)

Møre biffer med urtefyll, stekt sakte i irsk stout er innertier dersom du har satt av St. Patrick’s Day sammen med gutta.

Dette trenger du:

4 tynne runde biffer på omtrent 180–200 gram hver

4 kopper brødstuffing med urter (du kan også bruke krutonger)

1 liter konsentrert kjøttkraft

1/2 boks irsk stout

Rosmarin

Salt og pepper

Fremgangsmåte: Hamre biffene med et kjevle slik at de blir litt flatere. Legg fyllet på biffene, fold biffene rundt fyllet og legg dem i en ildfast form med åpningen ned. Krydre biffene med salt og pepper. Tøm stouten og kraften over biffene, tilsett rosmarin og dekk til med lokk eller aluminiumsfolie. Nå kan du slappe av og la biffene stekes i ovnen på 170 °C i 1 time og 15 minutter til 1 time og 30 minutter. Serveres med potetmos med fløte, favorittgrønnsakene dine, og en stor skje av kraften fra formen.

Om irer og Irland

Visste du at…

…17. mars er irenes nasjonaldag – St. Patrick’s Day.

…65 millioner verden over kommer til å markere dagen.

… ”beannacht na feile Padraig ort” betyr ”happy St Patrick`s Day” på irsk.

…St. Patrick’s day også blir kalt “Paddie’s Day” eller ”the friendliest day of the year”.

…St. Patrick, som nasjonaldagen har fått sitt navn etter, var brite av romersk avstamning. Han ble født 385 eller 390 og døde trolig i 461.

… St. Patrick var den første misjonæren som lyktes i å spre kristendommen til et større område i Irland.

…det var forbudt å selge alkohol på St. Patrick’s Day frem til 1960 i Irland, og at pubene ikke fikk lov å holde åpent hele dagen på St. Patrick’s Day før 1988.

Eller at…

…det bor totalt 1 000 irer i Norge.

…det finnes over 700 irske puber i Europa.

…i snitt åpnes det en irsk pub om dagen verden over.

…det drikkes rundt ti millioner pints med det irske ølet Guinness på verdensbasis hver dag. Det tilsvarer to milliarder pints om året.

…en pint med Guinness faktisk har mindre kalorier enn de fleste andre øltyper – inkludert lettere varianter.

Men kanskje hadde en mistanke om at…

…nær 9 av 10 av irer er katolikker.

…Irland har flasket opp kjente band og artister som Thin Lizzy, U2, Boomtown Rats, The Cranberries, Westlife, The Pogues, Boyzone, Clannad, Ronan Keating, The Corrs og Enya.

…storheter som Oscar Wilde, W.B. Yeats, George Bernard Shaw og Bram Stoker. George Clooney, Ben Affleck, Alec Baldwin og Harrison Ford er også av irsk avstamming.

…rugby og fotball er de mest populære sportene i Irland.

…den amerikanske artisten John Mayer har en låt som heter St. Patrick’s Day.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS