Egg illustrasjon colourbox1

Verdens eggdag fredag 14. oktober

Fredag 14. oktober er Verdens eggdag. Dagen markeres stort i Norges fremste eggfylke, Rogaland. – For hvert år som går spiser vi nordmenn litt flere egg. Nå ligger vi på rundt 180 egg hver i året, men vi kan gjerne spise det dobbelte, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox

I år markeres Verdens eggdag i Stavanger. Det er ikke tilfeldig, for i Rogaland klekkes alle verpekyllingene i landet, og en stor del av eggene vi spiser, kommer herfra.

Feiringen starter med avslutningen av omelettstafetten som har gått fra skole til skole langs kysten fra Oslo. Her har barna på SFO lært å lage omelett. Torsdag deles prisen Gla’ Egget ut i Stavanger, og på selve Verdens eggdag tilbereder MatPrat omelett til byens befolkning.

Åse Kringlebotn. (Foto: OEH, Kaia Means)

Bra hele livet

– Internasjonal forskning viser at egg i kostholdet er sunt gjennom hele livsløpet, sier Kringlebotn, som er utdannet ernæringsfysiolog og har skrevet flere lærebøker om kosthold og helse, sier hun.

Mange foreldre blir urolige når barna tærer bort babyfettet og ikke har matlyst som ett- og toåringer.

– Det kan ofte være vanskelig å få små barn til å spise. Da kan et egg være et godt tips, og barn er glad i smaken av egg, sier Kringlebotn.

Skolebarn bør få næringsrike mellommåltider, som de kan lage selv etter skoletid, og da er omelett supert.

Vitaminer

– B-vitaminer i egg bidrar til fint hår, pen hud og blanke negler, noe tenåringer ofte er opptatt av.

Protein kalles ’’voksestoff’’, men også voksne har nytte av proteinene i egg for vedlikehold av kroppen. Egg har også et betydelig innhold av jern, som voksne kvinner og tenåringsjenter har ekstra behov for.

– Egg inneholder dessuten D-vitamin som det er vanskelig å få nok av ellers i kosten. D-vitamin må til for at kroppen skal utnytte kalsium i maten, sier Åse Kringlebotn.

Seiglivet myte

Eldre mennesker har vokst opp med myten om at egg ikke er sunt, og at man skal være varsom med hvor mye man spiser.

– Nå vet nesten alle at man ikke trenger bekymre seg for økt kolesterol ved å spise egg, fordi kolesterol i egg og kolesterol i blodet er to helt forskjellige ting.

Ettersom man blir eldre reduseres kroppens kaloribehov. En 70-åring trenger for eksempel 20 prosent færre kalorier for å tilfredsstille dagsbehovet enn en 20-åring.

– Derfor legger mange på seg når man blir godt voksne, mens andre får dårlig matlyst og risikerer å bli underernært. Egg kan bidra positivt for begge disse gruppene. Man trenger nemlig ikke spise store mengder egg for å få i seg mye næring, sier Åse Kringlebotn.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS