IngerogVilly (1)
IngerogVilly (1)

Fyrferie i kontrastenes rike

Her kan du føle sørvesten fra Vestfjorden på sitt aller verste, men også kjenne på den fantastiske roen uten et vindpust i strålende solskinn. Kontrastene er store på Tranøy fyr i Nordland, ett av mange fyr som byr på både servering og overnatting.

Publisert

Tranøy fyr er landfast med en 250 meter lang gangbru i betong som bringer gjestene ut til det naturskjønne serverings- og overnattingsstedet. I bakgrunnen Lofoten. (Foto: Morten Holt)

Inger Kjelstrup Sund (63) og Villy Sund (64), bosatt på Buvåg i Hamarøy, har de siste årene drevet virksomheten på fyret, der det er aktivitet fra 1. mai til rundt 15. september.

Ytterst mot Vestfjorden

Og selv om stedet ligger aller ytterst i havgapet ”lengst bort” i Hamarøy kommune, så finner turistene frem til det idylliske stedet. Fra parkeringen på fastlandet er det en gangbru på 250 meter ut til fyrstasjonen.

Inger Kjelstrup Sund og Villy Sund driver overnattings- og serveringsstedet Tranøy fyr. (Foto: Morten Holt)

– Det kan være helt fantastisk her ute. I fjor sommer hadde vi mange varme og rolige dager, helt opp i 27 grader og vindstille på det varmeste. Da finner du ikke finere plass på jord. Men folk kommer ikke hit på grunn av solen og været. Sol har de nok av i sør. De vil oppleve vær! sier de to, som er bosatt i Buvåg, ikke langt unna fyret.

Inger husker enda sin aller første klassetur som 7-åring til fyret. – Jeg glemmer aldri den turen hit. Det var så vakkert. Stedet har betydd mye for meg, sier hun.

Fyrturisme på Tranøy

Fyret, som i dag eies av Kystverket, ble første gang tent i 1864, og var betjent frem til 1991.

To år senere, 1993 ble startet turistvirksomhet på fyret. Flere har vært involvert i virksomheten, med vekslende hell, men i 2012 går ekteparet Sund på sin tredje sesong som verter i havgapet.

– Vi hadde en solid økning i 2011, med 46 prosent vekst på antall overnattingsdøgn. Fra begynnelsen av mai til september hadde vi snaut 1500 overnattingsgjester her mot drøyt 1000 året før, forteller paret.

Hendige innehavere

Fyret på Tranøy er 27,3 meter høyt og opprinnelig bygd i Henningsvær på andre siden av Vestfjorden. Det er 83 trappetrinn til topps, men da blir du samtidig belønnet med en fantastisk utsikt. (Foto: Morten Holt)

Inger har hovedansvaret i kafeen, der det serveres både frokost, lunsj og middag. Foruten overnattingsgjestene, er det mange som kommer ut til fyret for å spise, både enkeltgjester og større busslaster.

– Hun har virkelig fått skryt for maten, skyter Villy inn. I 2011 ble det servert 5000 middager og lunsjer i kafeen på fyret. Fisk og sjømat står selvfølgelig sentralt på menyen, men Inger legger også vekt på tradisjonell norsk husmannskost.

Villy har hovedansvaret ute i husene og for oppussingen. Han er utdannet elektroingeniør, men har også arbeidet som snekker, møbeltapetserer og møbelsnekker, noe som kommer godt med når ting skal gjøres på fyret.

– Det var vel derfor Kystverket ville ha han, humrer Inger.

Les mer på Tranoyfyr.no

Les resten saken og om andre fyr som tilbyr servering og overnatting i Horeca nummer 3 2012

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på Horeca i dag.

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS