Asgeir Værnes Kokkelærling (2)

Tre måneders spennende læretid i Italia

Kokkelærlingen Asgeir Værnes (19) fra Gjølme i Sør-Trøndelag har nylig gjennomført en tre måneders utplassering i Firenze i Italia gjennom «Leonardo da Vinci-programmet».

Publisert

Kokkelærlingen Asgeir Værnes (19) fra Gjølme i Sør-Trøndelag har nylig gjennomført en tre måneders utplassering i Firenze i Italia gjennom «Leonardo da Vinci-programmet». (Foto: Privat)

Dette er et program for samarbeid innenfor fag- og yrkesopplæring på tvers av landegrenser innenfor EU. Gjennom ulike tiltak gis det økonomisk støtte som skal motivere til faglig og personlig utvikling i europeiske nettverk.

Inngangspartiet til restauranten Alle Murate.

Du finner mer informasjon om programmet her

Har lært mye

– Jeg vil absolutt anbefale alle lærlinger om å søke utplassering i utlandet. Jeg har lært veldig mye om meg selv, og blitt kjent med mange nye mennesker, ny kultur og fremfor alt – mye mer om mat, sier Værnes.

Han er til daglig er kokkelærling på Bårdshaug Herregård i Orkanger – etter å ha gjennomført VG1 Restaurant- og matfag og VG2 Kokk- og servitørfag på Meldal videregående skole.

Alle Murate i Firenze

Han forteller at etter et fire ukers språkkurs, startet han å arbeide i restauranten

"

Alle Murate er en restaurant i det historiske sentrum av Firenze.

Alle Murate, en restaurant i det historiske sentrum av Firenze, og tidligere hjem til Dante Alighieri (italiensk forfatter og poet).

Les mer om restauranten her

– Dette er en restaurant med plass til 70 personer fordelt på tre etasjer. En hyggelig restaurant med trivelige servitører, dempet belysning og rolig og behagelig musikk. Maten er toscansk og florentisk inspirert med ferske og sesongbaserte råvarer.

Enkle og sterke smaker fra barndommen

– Kjøkkensjefen, Giovanna Iorio, født i Carbone, en landsby nær Potenza i Sør-Italia, valgte å bli kokk for 30 år siden, kort tid etter at hun kom til Firenze. Minnet om enkle og sterke smaker i hennes barndom, samt et ønske om å prøve å gjøre de samme rettene tilberedt av moren, førte henne til å søke etter ferske råvarer og autentiske oppskrifter. Den tradisjonelle toscanske og florentinske maten har vært en viktig inspirasjon for henne, forteller Værnes.

Det arbeider fire kokker og seks servitører i Alle Murate.

– Mens jeg var der hadde jeg ansvaret for forretter og desserter, noe som blant annet innebar produksjon og tilberedning, forteller Asgeir Værnes.

Foranledningen

"

- Foruten den nyttige utplasseringen, fikk vi se mye av Italia i løpet av oppholdet, forteller Asgeir Værnes (19).

Værnes fikk informasjon om utplasseringen gjennom opplæringskontoret for hotell- og restaurantfag, søkte om utplassering gjennom Sør-Trøndelag Fylkeskommune (v/Øyvind Ingstad), samt om stipend via Statens Lånekasse (innvilget).

– Sommeren 2012 fikk jeg mail om at jeg var tildelt utplassering i Firenze, og jeg var i Italia i perioden 20. januar til 27. april 2013. Foruten meg, var det også to andre lærlinger fra Sør-Trøndelag, og foruten utplasseringen fikk vi se mye av Italia i løpet av oppholdet, sier han.

Les mer om utdanning i utlandet her

"
Powered by Labrador CMS